Yksinhuoltajat eivät ole huijareita

Turun Sanomissa oli 30.5. kirjoitus niin sanottujen yksinhuoltajien Kelalta huijaamista avustuksista. Näillä lehtikirjoitteluilla mustamaalataan todelliset yksinhuoltajat, jotka täysin tahtomattaan ovat tilanteessa, joka ei välttämättä ole fyysisesti eikä henkisesti helppo. Lisäksi tehdään äitien olo syylliseksi tukien saamisesta ja saadaan naapurit ja muut kanssaihmiset kyräilemään kateellisena äidin elämistä lastensa kanssa.

Artikkelissa kerrottiin esimerkkitapauksista, joista yksi kertoi kahden lapsen yksinhuoltajasta, jossa lasten isä tienasi 14100 mk/kk. Väitettiin, että äiti saa elatustukea 1274 mk/kk. Niin hän varmasti saakin, mutta ei yhteiskunnan rahoista, vaan lasten isän palkkapussista.

Lisäksi 2159 mk:n asumistuki tuntuu liioitellulta. Kolmihenkiselle perheelle Kela hyväksyy 77 neliötä korkeimmillaan, lisäksi neliöhintaan on kattoraja, jonka ylittävää osaa ei Kela korvaa. Tuloista riippuen vuokraan tulee omavastuuosuus, jonka jälkeen Kela myöntää jäljelle jäävästä osasta 80 prosenttia. Kovin leveästi ei siis voi yhteiskunnan varoilla asustella. Esimerkkiperheen tulot eivät siis kasva lähellekään tuota väitettyä 4829 markkaa. Myös muissa esimerkeissä tuet olivat laskettu yläkanttiin.

Kaikista esimerkeistä puuttuivat kokonaan yksinhuoltajaperheet, joissa äiti käy työssä, ja lapset ovat ohittaneet tuon kolmen vuoden iän, jolloin ei enää saa kotihoidontukea. Tällöin yhteiskunnan tuet ovat pieniä.

Kotihoidontukea ja siihen liittyviä sisarkorotuksia saa jokainen perhe riippumatta perhemuodosta ja tuloista, vain lisäosa on riippuvainen perheen tuloista (edellyttäen että lapset eivät ole kunnallisessa hoidossa).

Yksikään onnellinen perhe, jossa asiat ovat kunnossa, ei moiseen rumbaan lähde muutaman satasen vuoksi. Tukien saaminen edellyttää mieletöntä virastoissa juoksemista ja selvittelyjä perheen elämästä ja kymmenien kaavakkeiden täyttämistä allekirjoituksineen.

Suurin osa perheistä, jotka tukia saavat, myös tarvitsevat niitä, olivat siihen syyt sitten mitkä tahansa.

Perhe