Miksi hautaan
johdetaan vettä?

Kuinka tällainen voi olla totta? Turun hautausmaalla on hirvittävä tapa. Ruumis joka on hautaan peitetty, hukutetaan vielä että maa menisi piukkaan. Kuulin ystäviltäni tällaisesta, he ovat itse nähneet miten tämä tapahtuu. Eikö ole minkäänlaista kunnioitusta vainajaa kohtaan. Olen itse entinen turkulainen, mutta onneksi en enää ole.

Järkyttynyt mamma
maaseudulta

Arkkuhautaa kaivettaessa joudutaan poistamaan 4-6 kuutiota maata haudan syvyydestä riippuen. Kestää kuitenkin pitkään, ennen kuin asianmukaisesti hautauksen jälkeen peitetty hauta on riittävästi painunut, ruoho voidaan kylvää, kukat istuttaa ja hautamuistomerkki pystyttää. Esimerkiksi nyt peitetty hauta on riittävästi tiivistynyt vasta ensi keväänä roudan sulamisen jälkeen.

Kaikki eivät halua odottaa näin kauan. Omaisten vaatimuksesta on ryhdytty tiivistämään hautoja. Se voidaan tehdä vedellä, täryttimellä, tärylevyllä tai puusta, betonista taikka raudasta tehdyllä juntalla. Kaikkia näitä keinoja käytetään maamme hautausmailla. Jos hautakivi on haudalla kuukauden kuluttua hautauksesta, merkitsee se, että maa on tiivistetty jollakin edellä mainituista tavoista.

Turussa ja Kaarinassa arkkuhaudat tiivistetään johtamalla niihin vettä, kun vähintään kaksi viikkoa on kulunut hautauksesta. Mielipidekirjoituksessa väitetään, että tapa on hirveä. Tämä ei pidä paikkaansa: sateet ja sulavedet tekevät arkkuhaudalle aivan samoin, joskin pitemmän ajan kuluessa.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä antaa omaisille mahdollisuuden kieltää arkkuhaudan tiivistäminen. Sitten täytyy vain odottaa, että luonto tekee saman asian. Täällä eivät omaiset vain halua hyväksyä talven yli kestävää hidasta vaihtoehtoa, koska seurakuntayhtymän huoltokeskusta vaaditaan usein kiirehtimään hautauksen jälkeistä haudan kunnostusta.

Uurnahautaa kaivettaessa liikutellaan niin vähäisiä maamassoja, että tiivistäminen on tarpeetonta.

Jouko Hallia
tiedotuspäällikkö
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä