Kolumni 10.6. 1997
Lyhyen kesän merkit

Kesän merkkejä on näkynyt viimeiset viikot erityisesti viestimissä. Juttua on riittänyt viivästyneestä keväästä ja nyt sitten kansalaiset ja palomiehet yllättäneestä hellevyörystä.

Vuosikymmeniä ovat vuodenajat vaihtuneet poliitikkojen tahdittamana. Tuota tahtia säestää tavallisten pulliaisten äimistely säästä.

Pääskynen ei ole enää mikään kesän merkki. Natura-ohjelmasta huolimatta kesän merkkejä ovat Niinistö ja Aho. Niinistön tai hänen poliittisen seuraajansa ilmestyessä kansan pariin tai kaljalle kokouspaikan kupeeseen on kyse parittoman vuoden kesäkuusta.

Ahon pyöriessä samoissa puuhissa elämme parillista vuotta ja sen viikonloppua kesäkuun alun ja juhannuksen välissä.

Muutaman kerran poliittisia vuodenaikoja seuranneena tuntui oikein vilpoisalta nähdä lehtikuva, jossa Sauli Niinistö ja Kari Häkämies istuivat kaljalla talvihöyhenissä. Puvut päällä eikä uskalla kuitenkaan ottaa kuin yhdet pitkät, tai korkeintaan toiset. Pimeys päästänee näistä pulmista talviruokintakautena.

Kesällä moni asia on toisin kuin kovan veden aikana. Talvella yleisö käy kuumana, mutta kuinka onnistuu suvisoitto Lindalta kumipuvussa.

Säästä kirjoittamisenkin on sanottu olevan merkki ikääntymisestä. Kopautetaan puuta ja selitetään se sillä, että vielä ei meidän porukoissa riitä tarinoita kuin itse hankituista vaivoista.

Yhdentyminen on tehnyt hyvää Suomen kesälle. Mutta kaikki on silti huonosti. Ennen kitistiin sitä, ettei Suomessa ole katukahviloita eikä kaljaa kioskeissa. Nyt se on niin väärin. Vapaat suomalaiset ihmiset nauttivat kadulla kantavierteestä väännettyä muiden paheksuessa ja painellessa askareihinsa.

Taannoin valiteltiin kaupunkien autioituvan viikonlopuksi, koska ei ole mitään tapahtumia. Nyt menoa riittää päivästä toiseen musiikin, huudon tai hartauden merkeissä. On hirvittävää, kun ei saa olla rauhassa.

Turkua on mainostettu joulukaupunkina. YYA-sopimus ja joulupukki on Suomesta -teesi olivat ulkopolitiikan keskeisiä oppeja pysähtyneisyyden ajalla.

Kaikkea hyvää joulukaupungille, mutta Turku on enemmän kesäkaupunki. Tällä viikolla on tarjolla monenlaista huvia, hulinaa ja hartautta paikallisille ja muillekin. Nyt jokaisella on mahdollisuus paheksua tai bailata.

Laituri-festareilla musiikki pelaa ja pullot kilisevät, juoksijajätti Paavo Nurmen syntymän 100-vuotisjuhlat ovat vauhdissa, Naantalissa vietetään musiikkijuhlia ja viikonvaihteessa Turussa lähetysjuhlia.

Jotain tietenkin luettelosta puuttuu, mutta Turku on viriili vanhus, jonka sairaskertomuskin on lyhenemään päin. Pitäkää hauskaa tavallanne. Juhlat kielivät elosta. Mahdolliset tolkuttomat tähteet huolimattomuudesta.

Suomalaiset ovat tarinan mukaan tuppisuista kansaa. Ilman neljää vuodenaikaa jutut olisivat vähissä, koska kansanterveys on meillä korkeassa kurssissa.

Nyt voimme ulkomaalaisille retostella neljästä vuodenajasta, yöttömästä yöstä ja päivättömästä päivästä.

Keskieurooppalaiset ystävät rynnivät Suomeen heinä-elokuussa. Heille ylvästelemme isänmaan kauneutta ja lämpöä. Sen jälkeen kiiruhdamme hellejakson jälkeistä sadetta karkuun ravintolaan, oikaisemme solmiot ja huudamme kuorossa; on se saatana lyhyt tämä Suomen kesä.

Nautitaan kesästä ja tapahtumista. Sateen sattuessa voimme kehuskella euroystävillemme, että ruska se vasta kaunis on. Kuka sitä kulottunutta nurmikkoa viitsii töllistellä. Pukeudutaan lämpimästi.

Kirjoittaja on Turun Sanomien uutistoiminnasta vastaava toimituspäällikkö.