Joustoa päivähoitopalveluihin

TS/Riitta Salmi<br />Päivähoitopalvelut eivät kirjoittajan kokemusten mukaan jousta perheiden erilaisten tarpeiden ja työaikojen mukaan. Hän toivoisi myös iltapäiväksi ajoittuvaa osapäivähoitoa. - Tässä turkulaisen Lautturinkadun päiväkodin väkeä retkellä Hirvensalossa.
TS/Riitta Salmi
Päivähoitopalvelut eivät kirjoittajan kokemusten mukaan jousta perheiden erilaisten tarpeiden ja työaikojen mukaan. Hän toivoisi myös iltapäiväksi ajoittuvaa osapäivähoitoa. - Tässä turkulaisen Lautturinkadun päiväkodin väkeä retkellä Hirvensalossa.

Päivähoitolain mukaan alle kouluikäisille on järjestettävä hoitopaikka. On selvää, että paikkojen puutteessa ja rajallisten verorahojen takia etusija on työssäkäyvien ja opiskelevien lapsilla. Toisaalta vauvalomalla olevalla äidillä on kerrankin mahdollisuus lisäopiskeluun, joka työn ohessa olisi liian raskasta. Naisen eri roolit ovat rikkaus: kaikki eivät halua olla vain äitejä vaan sekä äitejä, (avo-)vaimoja että naisia.

En kierrä kasvatusvastuutani, jos yli kolmivuotiaani pääsisi äitiyslomallani, jolloin myös opiskelen, vaikka viideksi tunniksi päivässä ohjattuun toimintaan ja muiden ikäistensä seuraan.

Päävastuu on tietenkin kodilla, jossa varmasti riittää puuhaa ja virikkeitä. Lapsen päivä rytmittyy turvallisesti leikistä ruokailuun, ulkoilusta lukemiseen. Tämä sama rytmi rullaa niin kotona kuin päiväkodissa, mutta lapsen päivään tulee vaihtelua ja erilaista sosiaalisuutta kodin ulkopuolisessa ympäristössä.

Kolmivuotiaan uteliaisuutta, innostusta ja energiaa riittää kanavoitavaksi niin kotona kuin päivähoidossakin. Kotikasvatus ja -hoito sekä päivähoito eivät ole toisilleen vastakkaisia vaan toisiaan tukevia.

Psykologi Hannele Räihän mukaan (TS 26.5.) rauhalliset kotiaamut ovat tärkeitä. Myös minusta kiire on perheenkin vihollinen, ja siksi ihmettelen, miksi kaikki parin tunnin kerhot ja vastaavat alkavat jo yhdeksän paikkeilla. Eikö näitä ja osapäivähoitoa voisi tarjota ajoittuvaksi myös iltapäivään, jolloin lapsen kanssa voisi viettää yhteisen, kiireettömän aamun ja ulkoilurupeaman? Tämän jälkeen lapsi olisi noin viisi tuntia kodin ulkopuolella hoidossa ja kasvamassa. Illalla on vielä monta tuntia yhteistä aikaa.

Päivähoitopalvelut eivät kokemukseni mukaan jousta perheiden erilaisten tarpeiden ja työaikojen mukaan. Kuinka moni loppujen lopuksi työskentelee klo 8-16? Sosiaaliministeri Huttu-Juntunen kirjoitti Helsingin Sanomissa kauniisti räätälöidystä päivähoidosta, mutta tällaisesta yksilöllisen (osapäivä-)hoidon ja kasvatuksen järjestämisestä voi vain uneksia.

Liisa Linnainmaa
Rusko

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.