Koneet ihmistä varten
eikä päinvastoin

Kirjoittaja on viestintäkouluttaja ja toimittaa Radio Deille DeiPark-talkshowta
Kirjoittaja on viestintäkouluttaja ja toimittaa Radio Deille DeiPark-talkshowta

Mikko M. Viljanen

Schwarzeneggerin tai kenen lienee actiontähden elokuvassa sankari joskus tölväisi kriminaalinplantulle ”Olet sairaus ja minä olen parannuskeino!”, sitten pamahti.

Lisäilin linkkejä joihinkin tunnettuihin internet-palveluihin esitelläkseni niitä erään hankkeen kouluttajapalaverissa, kun palvelu ilmoitti, että olen häirikkö ja tilini saatetaan sulkea. Ymmärrän, että haittaohjelmat ja virukset luovat linkkejä luvatta, siksi varovaisuus on tarpeen, mutta missä oli reaaliaikainen mahdollisuuteni ilmoittaa, että olenkin ihminen ja ihan oikealla asialla enkä mikään spämmäävä haittaohjelma.

Ei missään! Palvelua ei noilta osin ollut suunniteltu huomioimaan käyttäjien tarpeita, vaan vain huolehtimaan, että mikään ei pääse haittaamaan sen ihmeellistä ja virheetöntä toimintaa. Viikon sisällä sain sentään jo ihmisarvoni laitteen silmissä takaisin.

l

Nykyään sähköisiä viestimiä ja elektronisia laitteita käyttäessä joskus tuntuu vähän siltä, että itse on se haitta jonkun koneen yksinkertaista toimintalogiikkaa vastaan.

Kone menee jumiin ja sekaisin, kun minä teen sillä monimutkaisia arkitöitäni. Olisi parempi jättää ne koneen ulkopuolelle ja tyytyä vaihtamaan värikuoria.

Useinkaan koneen ja ohjelmiston suunnittelijan lähtökohtiin ei ilmeisesti kuulu se, mitä ihmiset koneella oikeasti tekevät ja missä ympäristössä. Painotus on väärä, jos kone on tehty siten, ettei se siedä normaalia arkista inhimillistä käyttäytymistä. Olisi eri asia, jos kyse olisi jostain harvinaisesta huippuammattilaislaitteesta, mutta tietokoneet ja nettipalvelut on tarkoitettu jokapäiväisen työn tekemiseen arjessa.

Elämme tietotekniikan ja elektroniikan maailmassa ja alkaa näyttää, että myös niiden ehdoilla. Ihmiset, jotka luovat ohjelmia ja rakentavat laitteita, eivät ole saaneet koulutusta inhimillisen toiminnan ja kanssakäymisen luonteesta eivätkä he osaa niitä mitenkään huomioida. He tekevät meille laitteita, jotka syövät meidät elävältä. Ainakin täyttävät arkemme stressillä kohdatessamme jatkuvasti torjuvia ja alentavia reaktioita tekemisiimme.

l

Ohjelmien ja koneiden ei tarvitse toimia näin. Ne vain heijastavat valmistajan suhtautumista asiakkaisiinsa. Jollain tavalla on tullut tavaksi piiloutua asiantuntemuksen roolin taakse ja hallita sieltä ihmisiä. Kun teemme työtämme, meidän ei muka tarvitse välittää ihmisistä. Mielestäni, jos ihminen ei voi käyttää tuotetta, ei sitä ole ihmiselle suunniteltu. Sähköinen maailma tarjoaa tehokkuutta ja paljon hyviä mahdollisuuksia, mutta ihminen ei saa hävitä koneille.

Olemmepa kummassa päässä tahansa tuossa ketjussa, pidetään mielessämme, että kaikesta hienoudestaan huolimatta bittiuniversumi biljoonine vaihtoehtoineen on vain välikäsi ihmisten kohdatessa toisiaan eri yhteyksissä ja erilaisten asioiden äärellä. Ja laitetaan se näkyviin sähköisissä tunnelmissa.

Kirjoittaja toimittaa Radio Deille kristillistä nuorten DeiPark-talkshowta.