Turhan tiukka tietosuoja uhkaa sukututkimusta

Juha Arikoski
Juha Arikoski

EU:ssa on vireillä tietosuoja-asetuksen muutos, jolla on merkittäviä vaikutuksia sukututkimukseen ja sukuseurojen toimintaan.

Nykyinen EU-sääntely on vuodelta 1995. Uudistuva tietosuoja-asetus on tarkoitus saada hyväksytyksi ennen EU-vaaleja toukokuussa 2014 ja se tulisi voimaan vuoden lopussa. Kansallisiin henkilötietolakeihin asetus vaikuttaisi kahden vuoden kuluessa sen voimaantulosta.

esitetään muun muassa oikeutta tulla unohdetuksi, profiloinnin rajoittamista sekä tietosuojavastuuhenkilöitä yrityksiin. Yritysten sanktioita tietosuojarikkeistä esitetään korotettavaksi huomattavasti.

Nykykäytännössäsukukirjaa koottaessa tiedot lähetetään henkilölle tarkistettaviksi ja samalla kerrotaan, että tiedot tullaan julkaisemaan sukukirjassa. Henkilöllä on oikeus vaatia tietojensa poistoa rekisteristä.

Uudistuvan EU-asetuksen viimeisimmässä esityksessä vaaditaan yksilöityä, tietoista ja nimenomaista suostumusta. Suostumusta ei voi antaa vaikenemalla tai jättämällä toimi toteuttamatta.

Suostumuksen edellyttäminen sukututkimuksen kohteena olevilta henkilöiltä henkilötietojen käsittelyn pohjaksi on täysin kohtuuton vaatimus. Kokemus on osoittanut, että noin 10 prosenttia henkilöistä korjaa tai täydentää henkilötietojaan tai ilmoittaa suostumuksensa tietojen rekisteröimiseen.

Näin ollen suostumuksen vaatiminen edellyttäisi 90 prosentin tietojen poistamisen sukurekisteristä ja mahdollistaisi vain murto-osan tietojen esittämisen julkaistavissa sukukirjoissa.

Suostumuksen vaatiminen johtaisi sukukirjojen tekemisen rajoittamiseen vain kuolleiden henkilöiden tietoihin, mikä taas johtaisi kyseisten hankkeiden kannattamattomuuteen ja sukukirjojen julkaisemisen loppumiseen.

asetusluonnoksesta ilmenee tarpeettoman tiukka lähtökohta henkilötietojen käsittelyyn sekä täydellinen tietämättömyys historiallisen ja sukututkimustiedon keräämisestä ja julkaisemisessa muutoinkin kohdattavista haasteista.

Alkuperäisessä esityksessä mainitut delegointivaltuutukset historiallisia käyttötarkoituksia varten (Esitys: EU:n yleinen tietosuoja-asetus artiklat 7 ja 83) on säilytettävä.

Tarve suojella sukututkimusrekisteriin merkittävien henkilöiden yksityisyyden suojaa on ymmärrettävää, mutta tämän on oltava tasapainossa sukututkimusharrastuksen tarpeiden kanssa.

Juha Arikoski
Kirjoittaja on Sukuseurojen keskusliitto ry:n puheenjohtaja.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Asiassa monta puolta
Tuollainen yksityisyydensuoja olisi kelvannut minulle!

Pyydettiinpä kerran kuvaa exän sukututkimukseen. Olin kiukkuinen, en halunnut missään tapauksessa näkyä sen suvun kirjoissa. Kuvaa en antanut, mutta tietojen lisäämistä en voinut kieltää. *murisee (vieläkin) kumeasti*

Tuskin olen yksin, monissa suvuissa on erilaisia tulehtuneita tilanteita, useat ihmiset eivät halua olla missään tekemisissä sukujensa kanssa. Ja sitten joku innokas sukututkija lätkäisee naamasi henkilötietoineen ja syntymäaikoineen kaikille pällisteltäväksi.

Turvallista pysytellä kuolleissa! He ovat sukuriitojen ja loukkauksien tuollapuolen. Ja harvemmin tulevat kostamaan?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Onko tämä pilajuttu vai ei
Missä vaiheessa tämä laki on? Onko sillä oikeasti kannattajia? Pitäisikö ruveta lobbaamaan johonkin suuntaan vai olisiko parempi olla vain hiljaa?
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ai jaa
"Nykykäytännössä sukukirjaa koottaessa tiedot lähetetään henkilölle tarkistettaviksi ja samalla kerrotaan, että tiedot tullaan julkaisemaan sukukirjassa".

Minun tietoni ovat parissakin sukukirjassa, mutta ei minulla kukaan tietoja tarkistuttanut tai edes kertonut, että kirja on tekeillä ja tiedot siinä julkaistaan.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kysyttäisi edes ensin
Nimim. klm, ei kysytty minultakaan. En edes tiennyt, että nimeni missään kirjassa on, ennenkuin joku tuntematon ukko soitti Ruotsista ja rupesi utelemaan missä asun ja tunnenko jotain henkilöä. Soitti parikin kertaa uusiksi.

Oli siinä aviomiehelle selittämistä, ettei käsitystä mistä oli kyse. Monta kuukautta myöhemmin sukulainen yllätti kertomalla, että mun nimi löytyy jostain sukukirjasta.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Käytännesäännöt
Sukututkijoita varten on nykyisin olemassa tietosuojavaltuutetun hyväksymät käytännesäännöt, jotka opastavat sukututkijaa tietosuojakysymyksissä. Niiden avulla sukututkija saa tietoa mm. millaisia asioita sukukirjaan voi laittaa ja miten tiedotus sukukirjan valmistumisesta tulee hoitaa. Sukutoimialan järjestöt ja sukututkimusopettajat opastavat sukuharrastajia, jotta vältyttäisiin ikäviltä jälkiseuraamuksilta. Uusitut säännöt ovat parhaillaan tietosuojavaltuutetun tarkistettavina ja ne julkistetaan syksyn aikana.
EU:n tietosuoja-asetuksen muutos hankaloittaisi todella paljon sukukirjojen julkaisua ja itse sukututkimustyötäkin. Toivomme, että asetusluonnoksen alkuperäistekstissä ollut maininta "ehdotuksen 83 artiklassa säädetään erityisistä edellytyksistä jotka koskevat henkilötietojen käsittelyä historiantutkimusta taikka tilastollisia tai tieteellisiä tutkimustarkoituksia varten” saataisiin tekstiin takaisin. Tällä hetkellä se on esittelijän toimesta poistettu.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hei
Nytkin voi maistraatin sivuilla kieltää omien tietojensa käytön.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Entäpä sitten
Taidanpa laittaa (mahdollisen) tietojensa julkaisemisen kieltäneen tiedoiksi tästä lähtien vanhempiensa perheenjäsenten jatkoksi: "poika/tyttölapsi, jonka uskonnollisesta, poliittisesta, seksuaalisesta tai muusta arkaluontoisesta tiedosta ei voida tässä julkaisussa mainita mitään." Katsotaan kuka syyttää minua ja mistä!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Entäpä sitten
Mikä julkaisu se semmoinen on, missä julkaistaan ihmisten nimiä ja sitten ylipäätään tarkennettaisi kuvausta seksuaalisella tai uskonnollisella suuntauksella? "Sukumme pervot tai muuten kummalliset"- niminen opus?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Entäpä sitten
Kun et näköjään tunne sukututkimuksen kenttää eikä siihen viranomaisten työntämiä esteitä, niin ryhtyisit vilpittömästi paneutumaan tilanteeseemme.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tietosuoja
En viitsisi edes kommentoida kirjoitusta mutta kun on pakko. Etelä-Phjanmaan Järviseudulla toimii useita sukuseuroja; Keisarin, Strangin ja Spangarin, Skrabb-Tallbackan ja Nelinarkan sukuseurat. Tietoja on kerätty kymmeniä tuhansia eri sukukirjoihin. Suvut ovat pitkälle keskenään "sukua". Nyt tietoja ilmestyy Myheritage ja geneanet- tyyppisissä sukuohjelmistoissa internetissä!
Se siitä
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »