Vuorovaikutussuunnittelija apuna kaupungin rakentamisessa

Tiltu Nurminen
Tiltu Nurminen

Helsingin Kaupunkisuunnitteluvirastossa kolme vuorovaikutussuunnittelijaa toimii arkkitehtien apuna edistämässä kansalaiskeskustelua. Sama malli voisi toimia Turussakin!

Kyse on asukkaiden, poliitikkojen ja virkamiesten välisestä avoimesta vuorovaikutuksesta. Tarkoituksena on saada aikaan aidosti kiinnostavaa ja hyvää keskustelua kaupungin tulevaisuudesta.

Kun asioista keskustellaan ajoissa etukäteen, vältetään valituskierrokset.

Osallistavan ajatuksen mukaan tärkeälle kaupunkialueelle järjestetään ensin arkkitehtuurikilpailu. Asukkaat saavat vaikuttaa kilpailuohjelmaan. Vasta sen jälkeen käynnistetään kaavaprosessi.

Vanhan mallin mukaan on tehty ensin rakennuspäätös ja kaava – ja vasta sen jälkeen järjestetty kilpailu. Nykyään esitellään kilpailun esiin tuomia vaihtoehtoja sekä näyttelyssä että netissä. Kansalaispalautteesta on todellista hyötyä jatkosuunnittelussa.

Kilpailun mukana tulee useita vaihtoehtoja, joista voidaan keskustella ja haarukoida parhaita ominaisuuksia, kun aikaisemmin keskustelun pohjana oli vain yksi vaihtoehto. Epämieluisakin kohde saatetaan kokea siedettäväksi, jos päästään kuitenkin valitsemaan paras monen ehdokkaan joukosta.

Uusi kohde kaupunkisuunnittelussa voidaan hyväksyä helpommin, jos on riittävästi aikaa sulatella sitä. Vuorovaikutuksessa on monta vaihetta, joissa mielipiteitä voidaan ottaa huomioon. Aktiivinen osallistuja näkee hankkeen kehityksen.

Jos menettelytapa koetaan reiluksi ja avoimeksi, on helpompi hyväksyä lopullinen ratkaisu. Tällä toimintatavalla haetaan hyväksyttävää prosessia. Lopputuloksena tavoitellaan tietysti enemmistön mielestä parasta mahdollista ratkaisua.

Vuorovaikutuksella voi välttää turhia väärinkäsityksiä. Vuorovaikutussuunnittelija järjestää monta tapahtumaa vuodessa ja kokemuksen perusteella arvaa jo valmiiksi mahdolliset konfliktikohdat.

Toimintamalli liittyy pääasiassa kaupungin maalle tehtävään rakentamiseen, mutta myös rakennusliikkeet brändäävät yhteistyöllä omaa imagoaan.

Toiminnalla haetaan käyttäjätietoa, kokemustietoa, ristiriidan hallintaa sekä tiedotusta ja viestintää. Keinoja ovat esimerkiksi maastokävelykierrokset ja ideariihet.

Vaikuttamiseen voi osallistua myös netissä esimerkiksi ”Kerro kartalla” –projektin avulla. Käytännössä vuorovaikutussuunnittelija voi toimia neutraalina puheenjohtajana erilaisissa hankkeiden esittelytilaisuuksissa – hänen ei tarvitse puolustaa omaa suunnitelmaansa tai ottaa kantaa puoleen tai toiseen.

Tärkeä paikka hankkeiden esittelyssä Helsingissä on infokeskus Laituri Kampissa. Paikalla on aina henkilökuntaa, joka osaa keskustella hankkeista ja esitellä niitä yleisölle. Mikä voisi olla Turussa vastaava tila, jonne olisi helppo tulla?

Tavoite on saada asiat mahdollisimman laajaan keskusteluun ja vuorovaikutukseen. Avoimuus ja reiluus vaikuttavat keskustelun sävyyn – päätöksenteon läpinäkyvyys on tärkeää.

Helsingissäkin asiat käsiteltiin ennen ensin lautakunnissa ja vasta sitten tuotiin julkisuuteen. Nyt kysytään ensin asukkailta.


Tiltu
Nurminen
Kirjoittaja
toimii yrittäjänä ja Turun Seudun
Arkkitehtien paikallisasia-
miehenä.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.