Lukijan kolumni: Ajan saatossa hyvis vai pahis?

LUKIJAN KOLUMNI

Juhani Valtonen

Ei, kyse ei nyt ole politiikkojen pinnalle pulpahtelusta taikka sukelluksista. Välillä suosion aallon harjalla ja välillä aallon pohjalla. Ja tämä saattaa toistua useammankin kerran.

Joten ei voida arvostusten radikaaleissa muutoksissa soveltaa vanhaa mietelausetta, joka kertoo katoavaista olevan maallisen kunnian. Taikka toiseen suuntaan, kansan ikuiseksi kestosuosikiksi nousseen ihmisen hymistelyjä – vaikkei mitään uusia "näyttöjä" ole häneltä vuosikymmeniin enää saatu.

Jottei näinä vihapuheanalyytikkojen kulta-aikoina joutuisi "tikun nokkaan", on varmaan turvallisinta käyttää täysin muita kuin ihmisyksilöitä tai -ryhmiä tämän väitteen esimerkkeinä.

Harvapa tietää, että tätä riippuvuutta aiheuttavaa ainetta kirkko vastusti aikanaan jyrkästi. Ja jakaa sitä nyt auliisti erilaisissa tilaisuuksissa. Tai että Ruotsissa lääkäriliitto yritti (ja onnistuikin muutamaksi vuodeksi) kieltää tuon jo 18 grammalla 70-kiloisen ihmisen tappavan aineen maahantuonnin. Saatikka, että sen käyttäjillä ilmenee useammin neuroottisuutta ja psykosomaattisia oireita sekä älyllisen suorituskyvyn laskua. Ilmeisesti aikanaan tutkittua tietoa kaikki tämäkin.

Bingo! Kyllä kaikki baristafanit omansa tästä jo tunnistivat. Kahvihan tuo epeli oli. Vaan miten onkaan nyt. Miltei terveysjuomaahan ja monen moisia positiivisia vaikutuksia tuottavaa se nykytiedon valossa on.

Kaiketi vain päivittäin nautittavien kuppien lukumäärästä enää kiistellään. Vaikka toisaalta, ei ole muistettu kertoa kuppikoosta mitään.

Tänä informaatiotulvan aikana saamme aika ajoin aina lisää tieteen viimeisintä suositusta taikka varoitusta. Jonkun asian tai aineen kohtalona on olla odottamassa ”hyvis”- tai ”pahis”-lappua kaulaansa, vaikka aikaisemmin päinvastainen jo siinä pitkäänkin on riippunut.

Kaupankäyntiä voi rajustikin heilautella se, mitä lapussa lukee. Jos se kovin monien silmiin osuu. Kun vielä asiaan sekoitetaan fake news -mahdollisuus, elämme vaarallisia aikoja.

Vanhemmat meistä muistanevat vuosien varsilta paljonkin aineita, joitten arvostus on jojoillut ratkaisevasti. Useimmilla kuitenkin vain kerran ja yhteen suuntaan. Adios asbesti, adios DDT jne.

Viimeaikaisin kilpalaulanta ei oikein tunnu vielä alkaneen kananmunan suhteen. Ennen mentiin ”munalla töihin” ja kolestrolipommiväitekin tuli puretuksi. Mutta nyt tuo poloinen muna aiheuttaakin meille välillisesti maailman tuhon ilmastomuutosten kautta!

Jos syöt enemmän kuin puolitoista munaa viikossa, olet kanssarikollinen, uhoaa WWF. Tarkempaa erittelyä ”syytteestä” ei silmiini ole osunut vielä.

Maito ja voi ovat samassa hurlumheissä jo olleet. Punainen liha samoin. Ja moni, moni muukin. Kuka tietoa lisää, se tuskaa ja epäluuloa lisää.

Ainoaksi yleispäteväksi ohjeeksi enää käynee, että liika on aina liikaa ja maku kaiken kertoo. Loput riippuu tiedeuskovaisuudesta ja ajan hermolla pysymisestä.

Kirjoittaja on turkulainen elämäntapatarkkailija.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (1)

Vastaa
Mummeli
Vaarallista on
Kaikki vuorollaan, 70-luvulla kehoitteli tulevia äitejä juomaan punaviiniä ja olutta kun lisää maidon tuotantoa ja maksaa piti syödä jotta hemoglobiini pysyi hyvänä....eikä mennyt montaakaan vuotta kun maksatuotteita piti alkaa välttämään. Söin ja join vähän kaikkea ja sopivasti. Kohtuus ei edelleenkään ole pahasta. Munia ja punaista lihaa menee, kanat ja broilerit jo yököttää,tuli syötyä liian kauan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »