Lukijan kolumni: Syrjivästä mielivallasta luottamukseen

Leo Lindstedt

Työsopimuslain säännösten keskeisenä oikeuspoliittisena periaatteena on työntekijän suojelu. Suojan kannalta tärkeät säännökset on säädetty pakottaviksi siten, että niistä ei voida sopia työntekijän vahingoksi. Pakottavia ovat muun muassa säännökset työsuhdeturvasta.

Hallitus suunnittelee, että nuorten aikuisten palkkaamista määräaikaisiin työsuhteisiin helpotetaan siten, että alle 30-vuotiaiden työsopimuksen määräaikaisuudelle ei tarvitse enää olla perustetta, mikäli tämä on ollut työttömänä kolme kuukautta. Käytännössä tällainen työntekijä ei todennäköisesti saisi koskaan alle 30-vuotiaana vakinaista työpaikkaa.

Erillisellä lailla helpotetaan myös irtisanomista pienissä, alle 20 hengen yrityksissä. Niissä henkilökohtaisen irtisanomisen perusteeksi riittää asiallinen, mutta ei enää painava syy kuten voimassa olevassa laissa säädetään.

Hallituksen ajattelu tarkoittaisi kohtuusperiaatteen poistamista ja mielivallan lisäämistä, vaikkapa mielipiteiden ja yhteiskunnallisen osallistumisen perusteella tapahtuvaa irtisanomista.

Entä perustuslaki? Sipilä ja Orpo eivät ole aikaisemminkaan arvostaneet perustuslakiamme vuodelta 2000. Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä ja ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä, sanoo perustuslaki.

Kehysriihen perusteella kumpaankin pykälään pitää lisätä: paitsi yrityksen työntekijämäärän perusteella. Perustuslakiasiantuntijat ja 5/6 enemmistökö siunaavat tämän syrjinnän?

Syrjintäkielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus korostuvat kaikessa uudemmassa lainsäädännössä – niin työsopimus-, tasa-arvo- kuin yhdenvertaisuuslaissa. Ankarin työsuhderikos on kiskonnantapainen syrjintä. Siinä työntekijä asetetaan epäedullisempaan asemaan käyttämällä työntekijän ahdinkoa, riippuvaista asemaa ja tietämättömyyttä hyväksi.

Kansainvälisetkin määräykset syrjinnän kieltämisessä ovat tiukkoja. Sipilä ja Orpo vetoavat usein eurooppalaisiin arvoihin ja oikeusvaltioperiaatteeseen. EY:n tuomioistuin on vuonna 2005 tehnyt päätöksen työsyrjintädirektiivin tulkinnasta ja kieltää lainsäädännölläkään tapahtuvan syrjinnän sekä toteaa, että kansallisten tuomioistuinten on jätettävä soveltamatta syrjivää lainsäädäntöä.

Hallitus aikoo siis muuttaa tuon direktiivinkin syrjintää ja ahneutta suosivaksi. EU varmaan ymmärtäisi Suomen hallituksen ajatuksia ja muuttaisi kaikkia syrjinnän kieltäviä säädöksiä siten, että ne eivät koskisi Suomea ja pieniä yrityksiä.

Monimutkaistuvassa maailmassa ihmisten perusoikeuksien noudattaminen luo työpaikoille luottamusta, yhteishenkeä. Samalla luovuus, oikeudenmukaisuus ja tuottavuus lisääntyvät.

Kirjoittaja katsoo maailmaa heikompiosaisten näkökulmasta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.