Tärkeimmät asiat ensin?

LUKIJAN KOLUMNI

Eevi Raunio

Ellei uutisia ole, niitä täytyy keksiä ja näin on tehnyt tamperelainen sanomalehti. Se on miettinyt suuressa viisaudessaan, että poistetaan sukupuoleen viittaavat tekijät eikä sen uutisissa enää puhuta esimerkiksi eduskunnan puhemiehestä tai eduskunnan puhemiehistöstä.

Perustuslaissa sanotaan, että kyseessä on puhemiehistö eikä puhehenkilö.

Samoin kirkkolaissa sanotaan, että seurakunnassa on oltava kirkkoherra. Nyt joku kyselytutkimus on kertonut, että osa ihmisistä kokee Tuomiokirkon pelottavana ja se pitäisi muuttaa Piispankirkoksi.

Kohta emme saa edes Turussa tunnettua piispan munkkia kutsua piispan munkiksi vaan se on muutettava muualla Suomessa tunnetuksi herkkumunkiksi.

Meillä on paljon mies-päätteisiä tai mies-alkuisia ammattinimikkeitä, esimerkiksi kirvesmies, lautamies, lakimies ja monta muuta.

Eikö museovirasto puutu siihen, että vanhoja totuttuja käytäntöjä muutetaan?

Lauantain ykkösaamussa ymmärsin, että myös tuleva Ylen päätoimittaja kannattaa tamperelaisen sanomalehden linjaa.

Sanotaan, että tiedonvälityksen täytyy olla tosiasioihin tukeutuvaa ja totuudenmukaista. No ehkä se ei koske kaikkia.

Olen sitä mieltä, ettei kannata lähteä uusimaan hyväksi koettuja käytäntöjä. Meillä on paljon tärkeämpiä asioita kuin joku nimiasia. Eduskunnassakin herää intohimoja kun on kyse seksistä, uskonnosta tai alkoholista. Onko niin, että ne on ainoat asiat, jotka kansa ymmärtää. Vaikeammat asiat kuten vanhusten ja lasten oikeudet ohitetaan nuijan kopautuksella.

Mielestäni vanhaa totuttua kannattaa säilyttää, esimerkiksi Eino Leinon runo "Maantietä matkaavi kirjaton, karjaton mies". Eikä muuteta sitä nykymuotoiseksi "Yleisellä liikenneväylällä suorittaa siirtymistapahtumaa puutteellisella taustamateriaalilla varustettu, maatalouden luopumiseläkkeen varassa toimeentuleva miespuolinen kuluttaja."

Vaikka kieli muuttuu, ei silti tarvitse lähteä muuttamaan hyväksi havaittuja ammattinimikkeitä mihinkään suuntaan. Esimerkiksi talonmies on puhekielessä muotoutunut talkkariksi ja se voi tarkoittaa kumpaa sukupuolta vaan. Tosin nykyään talonmiehet ovat harvassa ja kyseessä on huoltomies, koska huoltoyhtiöt hoitavat talkkarin tehtäviä.

Lähitulevaisuudessa on edessä monet vaalit ja olenkin huolestunut siitä, miten kutsutaan tukkimiehen kirjanpitoa, jota käytetään muun muassa äänestyspaikoilla laskettaessa äänestyspaikalle tulevia henkilöitä.

Vai onko se niin sisäpiirin tietoa, että tiedonvälityksestä vastaavat henkilöt eivät tiedä sitä käytettävän?

Kirjoittaja on turkulainen maalarimestari.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.