Seurakuntahallintoon
lisää avoimuutta

Mika Munkki
Mika Munkki

Syksyllä järjestetään seurakuntavaalit. Seurakunnat käyttävät äänestäjien aktivointiin melkoisia kampanjoita. Uudet kirkkovaltuutetut aloittavat toimikautensa 2011 alussa. Uusille päättäjille olisi tärkeää, että heillä olisi ajantasaiset tiedot käytössä ja mahdollisuus vaikuttaa asioihin.

l

Kunnallishallinnossa kunnan- tai kaupunginhallituksen esityslista toimitetaan valtuuston jäsenille samanaikaisesti kuin hallituksen jäsenille. Näin valtuutetuilla on mahdollisuus tutustua käsiteltäviin asioihin ja näin vaikuttaa hallituksen jäseniin ennen kokousta. Valtuutetut ovat ajan tasalla mitä kunnassa tai kaupungissa tapahtuu.

Näin ei ole seurakuntahallinnossa. Kirkkoneuvoston esityslistoja ei toimiteta kirkkovaltuutetuille, vaikka siihen olisi mahdollisuus. Esimerkiksi Turku, Salo, Raisio, Uusikaupunki, Länsi-Turunmaa ja Loimaa eivät toimita esityslistoja kirkkovaltuutetuille. Loimaa toimittaa neuvoston listan kyllä tiedotusvälineille. Suurissa seurakunnissa on tiedottajia ja ammattihenkilökuntaa, mutta valtuutetut unohdetaan.

l

Varsinais-Suomessa asiat ovat luottamushenkilöiden kannalta kunnossa viidessä seurakunnassa. Neuvoston esityslistan valtuutetuille toimittavat Koski, Masku ja Oripää. Asialistan toimittavat Lieto ja Naantali. Kirkkovaltuutettuja tunnutaan pidettävän toisen luokan päättäjinä. Valtuutetut ovat tietopimennossa melkein kaikissa Varsinais-Suomen seurakunnissa. Sama tilanne on varmaan koko valtakunnassa.

Vehmaalla muutama vuosi sitten kirkkoneuvosto päätti toteuttaa pienen remontin. Taloustoimisto otti yhteyttä urakoitsijoihin ja pyysi tarjouksia. Eräs urakoitsija muisti, että hänen naapurissaan on kirkkovaltuutettu.

Urakoitsija otti yhteyttä valtuutettuun ja tiedusteli remontista. Valtuutettu oli täysin yllättynyt eikä tiennyt asiasta mitään. Jos neuvoston esityslistat olisi Vehmaallakin toimitettu valtuutetuille, olisi tässäkin tapauksessa päättäjä pelastunut nolosta tilanteesta.

l

Arkkipiispa Jukka Paarma sanoi erässä yhteydessä, että kirkon on oltava ajassa mukana. Näin myös tässä kirkkoneuvoston ja -valtuuston tiedotusongelmassa. Asian ratkaisuun ei tarvita kuin muutama kilo kopiopaperia ja avoin tiedottava mieli.

Kirjoittaja on vehmaalainen keskusta-aktiivi.

Mika Munkki