Sanan voimalla tulevaisuuteen

Muutama viikko sitten minulla ja Risto Räppääjällä, oikeastaan Samuel Shipwaylla, oli tapaaminen presidenttiparin kanssa. Syy oli paras mahdollinen: osallistuminen Nenäpäivään lukuhaasteen kautta. Lue kirja, ja anna kymppi. Se tuo lukutaidon yhdelle kehitysmaan lapselle. Lue kymmenen, ja anna satanen!

Tarkkana talousmiehenä tunnettu Sauli Niinistö tosin yritti hieman täsmentää sanoen lukevansa niin paksuja kirjoja, että niille pitäisi olla oma taksansa. Mutta tärkeintä on osallistuminen – ja lukeminen.

Syksyn kirjamessut osoittivat jokavuotiset uutiset kirjan kuolemasta jälleen kerran ennenaikaiseksi. Kirjahan tunnetusti ehti kuolla jo radion, elokuvien, television, videon, tietokonepelien ja ties minkä myötä, mutta siinä se Halloween-zombin tavoin vain jatkaa vastustamattomasti eteenpäin. Turun kirjamessut eivät tänä syksynä ihan yltäneet viimevuotiseen kävijämäärään, mutta kustantajien mukaan kauppa kävi jopa yli odotusten ja sehän on tärkeintä.

Yhden kuvan väitetään vastaavan tuhatta sanaa, ja moni media näyttää uskovan siihen, että ei niitä sanoja enää tarvitakaan kuin korkeintaan ripaus visuaalisen sisällön sideaineeksi. Kuva voi todellakin muodostua kokonaisen aikakauden symboliksi, esimerkkinä vaikkapa Ateneumissa juuri avautuneen Henri Cartier-Bressonin valokuvanäyttelyn muutamat otokset.

Mutta parhaimmillaankin kuva vetoaa lähinnä tunteeseen; sen informaatiosisältö on hyvin rajoitettu, eikä se pysty välittämään tietoa sanojen tavoin. Siksi sana on ja pysyy. Alussa oli sana, ja niin on lopussakin.

Olen niin vanhanaikainen, että nautin sanani mieluiten painettuna. Vuoden ahistavimpia päiviä ovat kirkkopyhät, kun aamukahvin seurana ei ole tuttu sanomalehti. Ohimenevästi voin myöskin painavien muuttolaatikoiden keskellä haaveilla e-kirjoista, mutta oikeasti olen sitä mieltä, että sähkökirjan suhde oikeaan kirjaan on suunnilleen sama kuin nettiseksin suhde oikeaan seksiin.

Mutta on vain hyvä, että sanasta voi nykyisin nauttia niin monella tavalla. Me vanhat pierut päivittelemme nuorisoa, joka ei tartu kylliksi kirjoihin, mutta unohdamme, kuinka suurta osaa sana näyttelee heidänkin elämässään. Mitäpä muutakaan räppärit, kuten Paleface, Cheek tai Mercedes Bentso luovat kuin oman aikamme runoutta? He ovat tämän päivän einoleinoja ja saimaharmajia, jotka luottavat sanan loputtomaan voimaan.

Sana ei vain ole vielä kaikkien ulottuvilla. Yksi YK:n vuosituhattavoitteista oli taata peruskoulutus ja lukutaito kaikille. Siihen ei aivan ylletty, vaikka edistys alkaneen millenniumin aikana onkin ollut huimaa. Arviolta 750 miljoonaa ihmistä, kymmenesosa maailman väestöstä, on edelleen lukutaidottomia – ja suurin osa heistä on naisia.

Nenäpäivämatkalla Tansaniassa näin useammankin kerran sanan voiman ja siihen sisältyvän lupauksen paremmasta tulevaisuudesta. Vaikeasti liikuntavammainen Zacharias vääntäytyy kainalosauvoineen kouluun saadakseen lukea ja oppia – paitsi niinä päivinä, kun hän on nälästä liian heikkona. Tappouhan alainen albiinotyttö Maria piileskelee ihmisryöstäjiä kotonaan, mutta kouluun hänkin haluaa päästä joka päivä.

Maria ei aluksi uskaltanut puhua mitään, mutta sitten hän sai kirjan käteensä. Aluksi tuskin kuuluvalla äänellä hän alkoi lukea. Istuin hänen vieressään hökkelimajassa ja liityin mukaan. Luimme yhdessä swahilinkielistä tekstiä, sanan yhdistämänä, kirjan yhdistämänä, matkalla kohti yhteistä parempaa tulevaisuutta.

Esko Valtaoja

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori.

Sana on ja pysyy. Alussa oli sana, ja niin on lopussakin.