Amerikkalainen komedia

Veli Junttila
Veli Junttila

Suomi sai syyskuussa 1963 lännestä hyvin korkea-arvoisen valtiovieraan, Yhdysvaltain varapresidentti Lyndon B. Johnsonin, jota seurasivat puoliso Lady Bird ja vanhin tytär Lynda Bird.

Vierailun alkuunpanija oli suurlähettiläs Carl T. Rowan, joka presidentti John F. Kennedyn kieltäydyttyä taivutteli Johnsonin Suomeen Amerikan-päivien pääpuhujaksi.

Tämä johti Suomen viralliseen vierailukutsuun, ja Johnsonin matka laajeni nopeasti kaikkiin Pohjoismaihin ulottuvaksi goodwill-kiertueeksi.
Vierailu alkoi Suomesta 6. syyskuuta. Helsingin ohella pääkohteet olivat Rovaniemi ja Turun seutu saaristoineen. Vieraiden seuralaisiksi määrättiin UM:stä Max Jacobson puolisonsa Marilynin kanssa. Jacobson otsikoi kahdessa kirjassaan vierailun "Amerikkalaiseksi komediaksi".
Johnsonin käytös ja persoonallisuus tekivät matkasta suomalaisille ikimuistoisen. Jacobsonin mielestä Johnson oli epäsovinnainen, estoton, kursailematon, itsekeskeinen ja turhamainen. Protokolla ja etiketti olivat hänelle pakkopaitaa. Suomen asioista hän ei yleensä kiinnostunut – ja myös näytti sen. Johnson nautti esiintyä tavallisen kansan edessä ja kätteli kaikki ulottuvillaan olleet ihmiset.

AMERIKAN-PÄIVÄ LAUANTAINA 7. syyskuuta oli Johnsonin suuri päivä. Hän liikkui vapaasti Helsingin keskustassa, tapasi ja kätteli satoja ihmisiä. Tuona päivä 70 vuotta täyttänyt ja 45 vuotta kauppatorilla vihanneksia myynyt Aleksandra Jyrkinen koki elämänsä yllätyksen, kun myyntipöydän ääreen ilmestynyt kuoro lauloi "Happy birthday to you".
Kuoron muodostivat Johnsonin perhe ja suurlähettiläs Rowan. Aleksandra sai Johnsonilta kultareunaisen kortin, joka oikeutti seuraamaan senaatin istuntoja Washingtonissa.
Sitten joku seurueesta huomasi Paavo Nurmen kauppatorilla. Johnson määräsi, että "lentävä suomalainen" on tuotava hänen luokseen heti.Tulihan Paavo kun hihasta kiskottiin. Miehet löivät kättä ja Johnson esitteli Nurmelle perheensä. Paavo oli aluksi ujo ja vaivautunut, mutta lopulta hän lähetti varapresidentin mukana valtameren taakse terveiset kaikille amerikkalaisille urheilijoille ja lukuisille ystävilleen.
Rovaniemellä seuraavana päivänä Johnson tuon tuostakin pysäytti lentokentältä kaupunkiin kulkeneen autosaattueen ja hyppäsi ulos tervehtiäkseen tien varrella seisoskelevia ihmisiä. Rovaniemen sankarihaudoilla Johnson aiheutti suoranaisen skandaalin ottamalla ohjelman omiin käsiinsä.
Hän laski sankaripatsaalle seppeleen Amerikan kansan puolesta, mutta sitten ohjelmasta poiketen veti taskustaan paperin ja piti puheen. Hän vakuutti, että Suomea ei jätetä toista kertaa yksin ilman apua. Tämä jälkeen hän jatkoi amerikkalaista vaalikiertuetta muistuttavaa hyvän tahdon kampanjaansa yleisön keskuudessa. Lynda Bird jakeli samaan aikaan sankarihaudoilla Johnsonin nimellä ja vaakunalle varustettuja kuulakärkikyniä, joita oli TS:n tiedon mukaan suomalaisille varattu viisi täyttä korillista.
Syntyneen hämmingin takia Lapin Laulu-Veikkojen Sibeliuksen Finlandian esitys häiriintyi pahasti ja ilmeisesti keskeytyi. –Turun seudulle korkeat vieraat saapuivat 9. päivänä, mutta se on jo toinen juttu.

SUOMEN HALLITUS ilmoitti YK:n pääsihteerille 3. syyskuuta 1963 perustavansa jalkaväkipataljoonaa vastaavan joukko-osaston rauhanturvatehtäviin. Puoli vuotta myöhemmin YK ja Suomi sopivat todella mittavasta operaatiosta Kyproksella.
Suomi alkoi talvella 1964 värvätä noin 700 miehen joukko-osastoa, jonka etukomennuskunta saapui saarelle jo maaliskuussa. Myöhemmin pataljoonan vahvuus kohosi tuhanteen mieheen. Kansainväliset joukot turvasivat rauhaa saaren turkkilaisten ja kreikkalaisten välillä. Tilanteen kiristyminen uhkasi laajentua sodaksi itäisellä Välimerellä. Aikaisemmin Suomi oli loppuvuodesta 1956 lähettänyt 258 miehen komppanian rauhanturvatehtäviin Suezille.

Kirjoittaja on filosofian maisteri
Veli Junttila

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.