Suomi 1963: Puhelintyttö ravisteli brittihallitusta

Veli Junttila
Veli Junttila

Kesäkuun 5. päivästä 1963 lähtien levisi Lontoosta maailmalle tietoja konservatiivihallituksen sotaministeri John Profumon skandaalinkäryisestä erosta.

Profumo ilmoitti eroavansa, koska hän oli muutama kuukausi aikaisemmin valehdellut parlamentille parin vuoden takaisesta intiimistä suhteestaan valokuvamalli Christine Keeleriin.

Salasuhteen peittely-yritys puhelintyttönä tunnettuun Keeleriin ei kuitenkaan ollut eron varsinainen syy. Profumo joutui lähtemään, koska Keelerillä oli ollut samaan aikaan suhde venäläiseen laivastoasiamieheen, komentajakapteeni Jevgeni Ivanoviin, joka tiedettiin vakoojaksi.

Keelerin kertomuksista ja turvallisuuspalvelun selvityksistä kävi ilmi, että Profumo ja Ivanov olivat muutamia kertoja vierailleet samana päivänä lyhyehköin väliajoin Keelerin luona.

Myös kävi ilmi, että vakooja oli antanut Keelerin tehtäväksi hankkia sotaministeriltä jopa hyvin yksityiskohtaisia tietoja Naton suunnitelmista Länsi-Saksan ydinaseistamiseksi. Keeler myönsi saaneensa tällaisia tehtäviä, mutta kiisti udelleensa ministeriltä sotasalaisuuksia.

Pian skandaali paisui kun arvostettu lääkäri, tohtori Stephen Ward, sai syytteen parituksesta. Ward oli esitellyt 48-vuotiaan Profumon ja 21-vuotiaan Keelerin toisilleen. Scotland Yard oli saanut samoissa tutkimuksissa lisää tietoa puhelintyttöverkostosta, johon kuului noin 200 ilotyttöä.

Asiakkaiksi poliisi oli kirjannut noin 600 miestä nimeltä mainiten. Ward oli julkkislääkäri. Hän oli hoitanut monia filmitähtiä, kuten Elisabeth Tayloria ja Ava Gardneria sekä myös Winston Churchilliä edellisenä vuonna.

Sensaatio paheni kun Keeler julkaisi 9.6. News of the World -lehdessä muistelmansa, joihin liittyi valokuvajäljennös Profumon lähettämästä rakkauskirjeestä sekä kertomuksia intiimeistä kohtaamisista.

Keeler kertoi myös lordi Bill Astorin kutsuista, joilla Ward esitteli Keelerin sotaministerille. Tapaamista uima-altaalla seurasi myös sotaministerin puoliso näyttelijä Valerie Hobson, joka oli kysynyt Keeleriltä: "Eikö teillä ole uimapukua?" Keeler ei voinut vastata, että Ward oli heittänyt sen pensaikkoon, vaan puki vähin äänin ylleen rouva Profumon uimapuvun.

Hallituksen ja varsinkin pääministeri Harold Macmillanin asema alkoi pian käydä kestämättömäksi. Saatiin muun muassa selville, että pääministeri oli jo kauan ollut turvallisuuspoliisin kautta tietoinen sotaministerin ja Keelerin, sekä Keelerin ja Ivanovin tapaamisista, joihin yhdistyi suuri turvallisuusriski.

Skandaalin ja sairauden uuvuttama pääministeri Macmillan erosi lokakuussa 1963 ja seuraajaksi tuli Alec Douglas-Home. Vuotta myöhemmin työväenpuolue voitti parlamenttivaalit.

Keelerille, jota ei voitu osoittaa vakoilijaksi, langetettiin "muista syistä" vajaan vuoden vankeustuomio. Sotaministeri Profumoa ei syytetty mistään ja avioliittokin kesti. Profumo antautui hyväntekeväisyystyöhön ja saavutti siinä tuloksia ja suurta arvostusta.

Kuningatar Elisabet luovutti hänelle korkean kunniamerkin vuonna 1975. Myöhemmin Margaret Thatcher ylisti Profumoa, jolla oli myös suuret ansiot sotilaana, Britannian kansallissankariksi. Stephen Wardin kohtaloksi tässä jutussa tuli itsemurha.

Paavi Johannes XXIII kuoli helluntaimaanantaina 3.6.1963 sairastettuaan noin vuosi aikaisemmin todettua vatsasyöpää. Turun Sanomien mukaan 81-vuotiaana kuollut paavi oli hallinnut 500 miljoonaa roomalaiskatolista neljä vuotta, seitsemän kuukautta ja kuusi päivää.

Paavin järjestämä Vatikaanin toinen kirkolliskokous, katolisen kirkon 21. ekumeeninen kirkolliskokous, jäi kesken ja sen päätti seuraajaksi valittu Paavali VI vuonna 1965.

Johannes XXIII oli hyvin suosittu ja kansanomainen paavi, Paavali VI taas hyvin kiistanalainen, sillä hän otti vuonna 1968 hyvin tiukan kannan syntyvyyden säännöstelyyn.

Veli Junttila
Kirjoittaja on filosofian maisteri