Osmo Rauhala:

Ruuan Slush

New Yorkin kymmenen miljoonan asiakkaan ruokakaupoissa ei juuri suomalaisia tuotteita näe. Todennäköisimmin löytää kotimaisia hapankorppuja ruotsalaisten näkkileipien ja keksien seasta.

Kolmenkymmenen vuoden aikana suomalaista emmentalia olen saanut New Yorkin kaupoistamme muutaman kerran, mutta norjalaista Jarlsbergia on tarjolla joka päivä. Ruotsalaisten vodkien kanssa myydään myös Finlandiaa, samoin Maraboun vierelle eksyy joskus Fazerin suklaa. Norjalaista lohta tarjotaan säännöllisesti, mutta en ole tavannut koskaan suomalaista kalatuotetta myynnissä Manhattanilla.

Newyorkilaiset syövät paljon tuontiruokaa, kotimaisuus ei heille merkitse kovin paljoa. Tärkeintä on laatu. Maksukykyinen asiakas haluaa terveyttään hoitavaa ravintoa, joka tuotetaan ekologisesti ja eettisesti kestävästi. Sen pitää maistua hyvältä ja tuotteeseen kuulua ostajaa koskettava mielikuva ja brändi. Pienet tuottajat ja luomuruoka kasvattavat koko ajan markkinaosuuttaan.

Meillä ihmetellään kun saparoineen kasvatettua kotimaista possua tai Eviran huolellisesti tarkastamaa juustoa ei saada paremmin kaupaksi maailmalla. Mökotämme kun mielestämme maailman parhaat elintarvikkeet eivät kelpaakaan muille kuin pilkkahintaan. Tilanteesta syytetään huonoa markkinointia ja ruotsalaisia, joiden myyntitykit vievät ostajat nenämme edestä.

Ruuan laadusta maksavaa kansainvälistä asiakasta ei kuitenkaan vakuuteta vain myyntipuheilla. Ruokaskandaalien kouluttamat kuluttajat osaavat katsoa onko tuote todella sertifioitu ja onko sen tarina uskottava. Vaikka ministerimme kiertävät messuilla vakuuttamassa suomalaisesta vastuullisuudesta ja erinomaisista järjestelmistämme, ei viesti tavoita saati vakuuta laatutietoisia ulkomaalaisia.

Siihen tarvitaan megatarina. Sellainen voisi olla esimerkiksi uutinen, jossa Suomi ensimmäisenä maana tuottaisi yli puolet ruuastaan sertifioituna luomuna. Mielikuva vaikuttaisi kaikkien elintarvikkeittemme maineeseen.

Luomun tuomaa lisäarvoa ei pidä vähätellä. Kun viimeksi näin suomalaisen tavanomaisen juuston New Yorkin kaupassa sitä myytiin alle kymmenen euroa kilo. Lähes kaikki luomujuustot alkuperämaasta riippumatta maksoivat viereisessä hyllyssä liki kolminkertaisesti ja tarjouksessakin tuplasti.

Ruotsalaiset tuntevat kansainvälisten asiakkaiden ajatukset ja arvot ja osaavat valmistaa tuotteensa kokonaisuuksina markkinoille sopiviksi. Jos jokin ei kelpaa, tuotetta korjataan eikä syyllistetä ostajaa tai markkinointia kuten meillä. Ruotsissa on jo jonkin aikaa keskitytty laatuun perustuvaan ruuan tuotantoon ja vientiin.

Suomessa vallalla on vanha tehokkuusoletus, joka perustuu tuotannon määrän kasvattamiseen. Laadulla ymmärretään lähinnä järjestelmää, joka pitää kaakelit puhtaina ja kaiken valvottuina jalostustiloissa.

Kotimainen elintarviketeollisuus onkin junnanut paikoillaan vuosikymmeniä ja tehomaatalouden kannattavuuskerroin laskee jyrkästi. Ruokamme vientase on yli kolme miljardia tappiolla joka vuosi. Koko sektorin strategia pitäisi uudistaa laatuun keskittyväksi ja laadun käsite maatiloilta jalostajiin muuttaa vastaamaan viennin tarpeita.

Meille tarvitaan ruuan Slush, jossa yhdessä ulkomaisten toimijoiden kanssa kehitetään kansainväliset kriteerit täyttävä ketju pelloilta metropoleihin.

Kirjoittaja on taidemaalari ja maanviljelijä.

Ruokaskandaalien kouluttamat kuluttajat osaavat katsoa onko tuote todella sertifioitu ja onko sen tarina uskottava.

Kirjoita uusi viesti



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Totta
Ei tarvittaisi aluksi vaikka kuin konteittain suomalaista luomulehtikaalia. Kevyttä, helposti kasvatettavaa ja uppoaisi manhattanilaisiin kuin häkä. Nähty niin monta kertaa tuota vihannesta Whole Foodin kassajonossa hipstereiden ostoskoreissa.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Totta
On se muuten kumma, että tuollaisiiin ehdotuksiin heti tulee näitä säestäjiä (ja tämä on hyvin tavanomaista).

Ikään kuin tätä luomulehtikaalia ei olisi Amerikassa tarjolla vaikka kuinka paljon, vaikka mistä. Pöh, niitä manhattanilaiset kasvattaa jo katoillaan! Se on lähiruokaa! Mitään syytä ei heillä ole suosia suomalaista.

Vaikka näitä ideoijia siis riittää, ja on vuosia riittänyt, eduskuntaa myöten, Suomen luomuvienti on se surkeat alle 15 miljoonaa. Ja lähes pelkkää kauraa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Tuonti lisääntyisi - ja massiivisesti!
Jos Suomi "tuottaisi yli puolet ruuastaan sertifioituna luomuna", se todellakin lisäisi massiivisesti Suomen ruokakauppaa ulkomailla,

Mutta aivan toisella tavalla kuin Rauhala kuvittelee. Suomen nimittäin olisi tuotava ulkomailta se toinen puoli ruoastaan, se tavanomaisen osuus.

Oma peltoala ei siihen enää riittäisi, kaikki kuluisi luomuviljelyyn. Eikä edes luultavasti riittäisi siihen: tähän mennessä luomuviljely on Suomessa tuottanut samalla pinta-alalta vain neljänneksen tavanomaiseen verrattuna. Sitä ruokaa, mitä ihmiset, suomalaiset syövät.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
SAUCE2018
Suomessa ruuan SLUSH on SauceForum.
Kolmen päivän kansainväliset food impact ja food tech festarit jotka huipentuvat maanantaina 3.9. Helsingissä Vanhassa Ylioppilastalossa järjestettävään 10h seminaariin jossa kansaivälisiä puhujia ja keskustelua eri aiheista!
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Eikä lisääntyisi.
Ei Suomesta pellot ihan heti lopu. Meillähän on tiloja autioina ja peltoja pajulla vaikka miten paljon syrjemmillä seuduilla kun byrokratia ja alan kannattamattomuus ovat alasajaneet tuotannon.

Luomun markkinointi kotimaassa on heikkoa: valtaosalla kuluttajista ei ole käsitystä siitä, mitä luomu oikeasti on.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Eikä lisääntyisi.
Eikö? Joka tapauksessa peltoala, käytössä oleva, pitäisi nykyisestä kaksinkertaistaa. Ja sillä saataisiin vain se puolet, se luomuruoka.

Siinä olen samaa mieltä, että valtaosa kuluttajista ei ymmärrä mitä luomu on: samaa ruokaa, mutta tuplahintaan?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Miksi ihmeessä?
Kauko Koikkalainen v. 2012[/url] arvioi, että paljon vaatimattomampi luomutavoite, eli puolet viljelyalasta, nostaisi kansalaisten ruokakuluja 20-30%, eli yhteensä n. 2-3 miljardia euroa. Nykyisin kai jo enemmänkin.

Sekö summa meidän täytyisi riskeerata toivossa, että saisimme myytyä Manhattanilla ym. luomua vähän enemmän kuin nykyiset surkeat 10-15 miljoonaa?

Suomen koko elintarvikevienti on 1,6 miljardia, Tietysti lähes, käytännössä kaikki tavanomaista.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hyvä näin!
Hyvä, että suomalaiset voivat nauttia kohtuuhintaisesta ruuasta, lisääntyvä vienti nostaisi kotimaisen ruuan hintaa. Ja lisäisi tanskalaisen antibioottisian tuontia ja muuta ruokasaastaa. Nautitaan tilanteesta, jossa voimme nauttia oman maan antimista. Ollaan hiljaa nostetaan kalaa, sano
vanha isäntä.
Kirjoita vastaus viestiin



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »