Minna Helle:

Teen sen
sitten
lomalla

Lomakausi on parhaimmillaan ja odotukset korkealla. Rauhoittumista, mökkeilyä, sukulointia, remonttitöitä, matkustelua. Ei ole yhtä oikeaa kesäloman viettämisen tapaa.

Perheissä hyvän kesäloman suunnittelu edellyttää kykyä kompromisseihin ja kaikkien toiveiden kuuntelemista. Intressit eivät aina kohtaa. Väärinymmärryksiä ja riitojakin voi syntyä. Mitä jos toinen haluaa yöpyä sukulaisten nurkissa, mutta toinen nukkuu mieluiten hotellissa? Tai jos yksi haluaa matkustaa ulkomaille takuuvarmaan aurinkoon, mutta muut viihtyvät mieluiten koti-Suomessa? Lapsilla on omat toiveensa ja niitäkin tulisi kuulla. Myös sukulaiset ja ystävät asettavat omia odotuksiaan.

Kesäloma voi mennä riitelyksi myös, jos itsensä on kuluttanut loppuun töissä tai muussa arjen pyörittämisessä. Väsyneenä pikkuasiatkin alkavat ärsyttää. Jos puolisoa on arkena ehtinyt nähdä vain eteisessä, voi toisen jatkuva läsnäolo tuntua yhtäkkiä vieraalta ja jopa rasittavalta. Kesälomaan liittyvistä toiveista ei ole välttämättä kunnolla edes keskusteltu. Kauan odotettu yhteinen vapaa-aika ei silloin välttämättä ole sitä, mitä kumpikin on kuvitellut. Ei ole ihme, että avioerohakemuksia jätetään eniten aina lomakausien jälkeen tammi- ja elokuussa.

Erilaiset odotukset ja oletukset ovat monen riidan taustalla. Neuvottelupöydissä väärät oletukset ovat tuiki tavallisia. Niihin sortuvat myös ammattineuvottelijat. Riitelevät osapuolet olettavat tietävänsä toistensa ajatukset ja motiivit. Vaihtoehtoja tarjoillaan ja päätöksiä tehdään näiden omien olettamusten pohjalta. Kumpikin päätyy puhumaan toisen ohitse ja sitten ihmetellään, miksi toinen ei ymmärrä. Riita ei ratkea, koska ei tiedetä mikä on toiselle tärkeää ja miksi. Kesälomariidat eivät ole poikkeus tähän riitojen peruskaavaan.

Väärien oletusten ansaan astumisen voi välttää yksinkertaisella keinolla: kuuntelemalla enemmän ja olemalla kiinnostunut toisen ajatuksista. Selvittämällä, mikä toiselle on oikeasti tärkeää. Kannattaa lähteä siitä, että koskaan ei tiedä tarpeeksi.

Emme ole ajatustenlukijoita emmekä tunne tuttujakaan ihmisiä niin hyvin kuin kuvittelemme. Ihmiset luulevat, että muut pitävät samoista asioista kuin he itse. Pelkällä uteliaisuudella ja erilaisuuden hyväksymisellä pystyy estämään useimmat uhkaavat riidat.

Tieto on kullan arvoista neuvottelupöydässä, mutta se on sitä myös kaikissa ihmissuhteissa. Kompastumme jatkuvasti huonoon kommunikaatioon. Samat ongelmat toistuvat kaikkialla, missä ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa. Henkilökohtaisten tunteiden mukaantulo tuo tilanteeseen omat lisähaasteensa, mikä tekee fiksun toiminnan kotirintamalla tapahtuvissa riidoissa vieläkin haastavammaksi. Kun tunteet ottavat riitatilanteessa komennon, voi pelkkä toisen kuunteleminen tuntua liian suurelta myönnytykseltä.

Väestöliiton joitakin vuosia sitten tehdystä perhebarometrista käy ilmi, että eronneet naiset ilmoittivat vaikeudet puhua ja selvittää erimielisyyksiä tärkeimmäksi erosyyksi. Eronneiden miesten listalla se oli toiseksi korkeimmalla sijalla. Aikaa puhumiselle tulisi olla muulloinkin kuin lomalla. Kuuntelusta on hyvä aloittaa.

Kesäloma on tarpeen, jotta työstä voi palautua. Parasta on, kun pystyy palautumaan työstä myös arkena. ”Teen sen sitten lomalla” on huono ohjenuora, kun kyse on fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitämisestä sekä kyvystä rentoutua. Sama koskee myös asioista puhumista ja toisten huomioonottamista.

Kirjoittaja on vuorovaikutukseen uskova työmarkkinajohtaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.