Suomi 1968: Läänin kuntamäärää aiottiin vähentää radikaalisti

Turun ja Porin lääninhallitus hyväksyi kuntauudistussuunnitelman, jonka mukaan lääniin kaavailtiin muodostettavaksi 33 suurkuntaa silloisen 111 kunnan sijaan. Ehdotetuista kunnista kaupunkeja ja kauppaloita olisi 13 ja maakuntatason keskuksina Turku ja Pori. Vaikka kaaviossa pyrittiin ensisijaisesti kuntien yhdistämiseen oli lisäksi luotu seitsemän yhteistoiminta-aluetta peruskuntayksikköjen vahvistamiseksi. Esimerkiksi Huittisten, Punkalaitumen, Vampulan ja Keikyän yhdistymisen jälkeen Huittinen olisi ollut alueensa keskus ja vuonna 1980 siellä olisi ollut yhteensä 9 578 asukasta.

Turun kaupunki kirjoitti kaikkien aikojen suurimman shekin Kärsämäen kartanon kaupan yhteydessä. Shekin suuruus oli 4 950 000 markkaa ja sillä kaupunki sai haltuunsa kartanon 171,2 hehtaarin maa-alueet. Kaupunki oli sitä tarkoitusta sekä talousarvion yleiskatteen vuoksi nostanut päivää ennen sveitsiläispankilta 8,4 miljoonan markan lainan. Sitä oli myös tarkoitus käyttää kaupunginsairaalan ja urheiluhallin rakentamiseen. Lainan korko ensimmäisen vuoden aikana oli 6.75 prosenttia ja lainan välittäjänä ollut Kansallis-Osake-Pankki peri vuosittain provisiota ja kuluja yhden prosentin verran.

Uusi tieliikenneasetus tuli voimaan. Sen mukaan jalankulkijan katua ylittäessään oli käytettävä suojatietä, jos sellainen oli läheisyydessä. Missä oli pyörätie, tuli paitsi pyöräilijöiden myös mopoilijoiden ja invalidipyörillä liikkuvien käyttää sitä. Määräys, jonka mukaan jalankulkija ei saanut ylittää ajorataa punaisia valoja vasten, tuli voimaan vasta seuraavan vuoden alusta lukien.

Joensuulainen toimitussihteeri Voitto Korhonen, 27, joutui Hollannissa leijonan raatelemaksi. Mies oli koko ajan tajuissaan naarasleijonan raadellessa häntä samalla kun leijonapariskunta seurasi tapahtumaa viereltä. Hän huusi aina välillä pelastajilleen ainoastaan: ”Ich lebe noch (minä elän vielä)”. Aina kun mies huusi, villitsi se raatelijaa entistä enemmän. Lopulta Rudolf-niminen nuorukainen pääsi väliin lapion kanssa ja Korhonen pelastui kuin ihmeen kaupalla ja pääsi lopulta palaamaan kotiinsa Joensuuhun.

Yleisönosastossa pohdittiin vaatetusta kapakkaan mentäessä. Turkua verrattiin mielipiteessä Tampereeseen. ”Olemmeko me turkulaiset niin hienoja, että meidän olutkapakoihimme eivät naiset pääse siisteissä pitkissä housuissa tai housupuvuissa? Ainoat poikkeukset muodostavat kaupunkimme kaksi ulkoilmaravintolaa. Tässä asiassa on kiistakumppanimme Tampere edellä, sillä siellä kelpaavat ainakin kesäaikaan housuasuiset naiset olutpaikkaan kuin -paikkaan. Tampere on vapaamielisempi myös miesten vaatetuksessa. Siellä pääsee olutravintolaan sisään helle- ja villapaidoissa, mutta Turussa vaaditaan tietenkin pikkutakki.” Näin tilitti nimimerkki Pois muodollisuus.

Tässä vielä makupaloja Turun Sanomista 50 vuoden takaa:

”Vaaleatakkinen neiti, lähdit Paraisten bussilla Turusta 18.6. klo 22.45. Ota yhteys t.l.k. nim. Tummapukuinen 185.” (Ilm. TS 30.6.1968).

”2 rahatonta, mutta energistä liikkeenharjoittajaa etsii varakkaitten naisten kirjeseuraa. Vast. Porin postitoimistoon nimim. Raha ratkaisee no 30, no 25.”

”Haluamme esittää kiitoksemme Turun Vanun johtokunnalle rahalahjasta sekä viettämästämme miellyttävästä illasta Turun Vanun täytettyä 60 vuotta. Turun Vanun henkilökunta Turku, Salo.” (Ilm. TS 30.6.1968.)

Jukka Saarinen

ts.mielipiteet@ts.fi

Twitter: @jukkasaa

Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.