Matti Linnanahde:

Joukkueajot

ovat vasta

alkamassa

Timo Jakonen

Politiikan suurkuluttajana olen ollut hillotolpalla parina viime viikonvaihteena. Ensin olivat kokoomuksen ja keskustan puoluekokoukset ja viikkoa myöhemmin vihreiden. Seurasin niitä kaikkia tiiviisti.

Koska en viitsinyt vääntäytyä Sotkamoon ja Vantaalle, niin keskustan ja vihreiden kokousten vahtiminen jäi median varaan. Kokoomuksen tapahtumaa olin seuraamassa oikein paikan päällä Turun Logomossa.

Olen aina pitänyt kaikkia puoluekokouksia suuressa arvossa. Niiden varaan rakentuvat puolueemme, niiden yhteiskunnalliset linjanvedot ja myös vaalijärjestelmämme, jotka nivoutuvat yhdellä sanalla kuitattuina demokratiaksi. Kun siihen vielä liitetään vapaat tiedotusvälineet, niin elämme lähes onnelassa verrattuna useimpiin maailman valtioihin.

Tämä kannattaisi muistaa sen lisäksi, että demokratia vaatii kriittistä kansalaiskeskustelua ja lippujen pitämistä myös näin aidosti puhtaina.

Olemme saaneet lukea ja kuulla noista kesäkuun puoluekokouksista jo monenlaisia tulkintoja ja johtopäätöksiä. Ja hyvä niin, sillä tehdyt henkilövalinnat ja poliittiset kannanotot kävelevät vastaamme vajaan kymmenen kuukauden päästä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Mitä maakuntavaaleihin tulee, niin niiden ajankohtaa on turha arpoa tässä vaiheessa. Jossain vaiheessa ne pidetään, jos pidetään. EU-parlamentin vaalit tulevat joka tapauksessa, ja niiden painoarvon soisi nousevan selvästi äänestäjien arvostuksissa jumbosijalta. Omalta osaltani olisin valmis vaalien yhdistämiseen, mitä kai pohditaankin.

Se on kuitenkin selvää, että kaikkien puolueiden – varsinkin kolmen suuren – ensisijainen tähtäyspiste on eduskuntavaaleissa. Niissä ratkeaa pääministerin paikka, koko hallituksen kokoonpano sekä se, millaisella ohjelmalla Suomessa eletään vaaleja seuraavat neljä vuotta.

Vaalitulos on kymmenen kuukauden etuajassa kaikkea muuta kuin äänestyskopeissa kuulutettu. Urheilutermeillä olemme vasta kuulleet lähtölaukauksen. Varsinaiset joukkueajot odottavat vielä tulemistaan, ja sellaisethan ovat aina riskialttiita osanottajille.

Odotettavissa on kuitenkin sikäli tasapainoinen vaaliasetelma, että kaikkien potentiaalisten hallituspuolueiden johtajat näyttävät vakiinnuttaneen asemansa. Kun näin on, niin silloin otetaan nimenomaan puolueista mittaa.

Kokoomuksen Petteri Orpon ja keskustan Juha Sipilän valintoja leimasi silmiinpistävän uskottava yhtenäisyys kummankin oman puolueväen edessä. Sdp ei ollut nyt puoluekokousvuorossa, mutta Antti Rinne tuntuu vankistaneen asemaansa, kun puolue on pärjännyt gallupeissa. Sama koskee vihreiden Touko Aaltoa.

En unohda myöskään vasemmistoliiton Li Anderssonia enkä Rkp:n Anna-Maja Henrikssonia. Kummallakin on sanansa sanottavana, kun poliittinen pöly hälvenee ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Poliittinen keskustelu on välillä kovin haastavaa ja jyrkkäsanaista. Olen kuitenkin pistänyt merkille, että kokeneet puoluejohtajat varovat visusti polttamasta siltoja siihen kuntoon, ettei monenlainen yhteistyö ole enää mahdollista.

Sivistynyt väittely on tärkeätä myös koko poliittisen systeemin imagon kannalta. Toimialan julkikuva kannattaa pitää kunnossa, jos on tarkoitus saada ihmiset kiinnostumaan politiikasta ja jopa sitoutumaan.

Twitter: @MattiLinnanahde

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja politiikan uutisten suurkuluttaja.

Vaalitulos on kymmenen kuukauden etuajassa kaikkea muuta kuin äänestyskopeissa kuulutettu.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.