Tuomas Heikkilä:

Tulevaisuus on tänään

Toukokuun loppu on henkisen sadonkorjuun aikaa. Tutkinnot tuleentuvat ja uudet valkolakit puhkeavat kukkaan. Monen ylioppilaan kukoistus kuitenkin nuutuu pian. Pääsykokeet kutsuvat: on luettava ja ymmärrettävä lisää, kamppailtava yhä viisaampien kilpakumppanien kanssa yhä harvemmista paikoista auringossa.

Yliopistossa opiskelupaikan saaneita saattaa odottaa yllätys: yliopisto ei kenties aina vastaakaan odotuksia ja älyllisen vapauden haaveita. Vuosisataista yliopistolaitosta on virtaviivaistettu viime vuosina vauhdilla.

Kun itse astuin sisään alma materin ovista viime vuosituhannella, kaikki tuntui olevan mahdollista. Hulluihinkin aineyhdistelmiin suhtauduttiin ymmärryksellä, ja akateeminen vapaus oli omien valintojen vapautta. Yliopisto oli karkkikauppa, josta saattoi lopulta hoiperrella ulos monipuolisesta tiedosta pulskistuneena.

Nykyisin yliopisto on yhä enemmän tuotantolaitos, jonka tehtävänä on valmistaa korkeatasoisista raaka-aineista tasalaatuisia eri alojen maistereita. Yliopisto on vaivihkaa pelkistymässä koulu(tus)putkeksi: toisesta päästä sisään, toisesta ulos – ehdottomasti käymättä lähtöruudun kautta. Käytännön keinoina ovat suosituslukujärjestykset, rajattu opinto-oikeus ja aiempaa ”linjakkaammat” – jos halutaan välttää sanaa heppoisemmat – tutkinnot.

Mitä tällaisesta korkeakoulusta saadaan? Samankaltaisia, hieman tylsiä määrämittaisia palasia yhteiskunnan ja talouselämän mosaiikkiin. Mitä tällaisessa yliopistossa menetetään? Luovaa hulluutta, palavaa innostusta ja halua kokeilla epätodennäköisiä ratkaisuja, sanalla sanoen luovuutta.

Jos tietäisimme tulevaisuuden vaatimukset, sopivien tuotteitten massatuotanto yliopistoissa olisi järkevää. Mutta tulevan ennustaminen on epäonnistunut tähän mennessä aina. On omahyväistä kuvitella, että osaisimme juuri nyt arvata täsmälleen oikein, mitä maailma tarvitsee edes viiden vuoden kuluttua.

Koulutuspolitiikka on yhteiskunnan tärkeintä politiikkaa. Koulutuksen mahdollisuuksia ja tavoitteita säätelemällä määritellään myös Suomen ja maailman tulevaisuus. On osoitettu, että vapaat, runsaat ja hörhötkin aineyhdistelmät tuottavat monipuolisuuden ja joustavuuden taitoja työelämään. Kun tulevaisuudessa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmuus, juuri näitä kykyjä kaivataan jatkossakin. Tietoinen niistä tinkiminen on tuhoisaa.

Planeetallamme ei ole koskaan eletty niin syvällisten muutosten edessä kuin tänään. Tarvitsemme kaikki parhaat voimat ratkomaan ihmiskunnan suuria haasteita ja ilkeitä ongelmia: etenevää ilmastonmuutosta, kulttuurien sovittamattomia ristiriitoja, vaihtoehtoisten totuuksien voittokulkua, hillitöntä väestönkasvua ja epätasa-arvoa.

Uusiinkin uhkiin auttaa vanha lääke, tutkitun tiedon viisas soveltaminen. Se puolestaan edellyttää avarakatseisia tutkijoita, rohkeita päättäjiä ja kunnon kansalaisia. Tällaisia totuuden rakastajia kehittyy vain monipuolisen oppimisen ja opettamisen kautta.

Runoilija Frans Mikael Franzénille uudet ylioppilaat olivat tiedon ja totuuden uljas ilmentymä, jonka vertaisiksi kaikkien pitäisi pyrkiä. Franzénin Ylioppilaslaulun (1801) sanojen myötä onnea Suomen nuorisolle ja meidän kaikkien tulevaisuudelle: ”Jos mielit ylioppilaan arvoisna maljan ottaa, / uljaasti kuoloon asti vaan / opillas puolla totta!”

Kirjoittaja on tutkija, joka pyrkii puoltamaan opillaan totta.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.