Matti Linnanahde:

Kiinnostavaa

mutta lienee

käytännössä

ihan teoriaa

Timo Jakonen

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) tarttui mieliaiheeseensa, kun hän esitti vappupuheessa harkittavaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin punavihreää liittoumaa. Sen muodostaisivat Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. Blokki menisi vaaleihin erillisinä puolueina, mutta yhteisesti sovitulla ohjelmalla.

Tuomiojan ajatus kulkee ilmeisesti niin, että punavihreä liittouma muodostaisi kokonaisuuden, joka tavoittelisi pääministerin paikkaa ja jota olisi vaikea sivuuttaa hallitusneuvotteluissa.

Ruotsin mallinen blokkijako kuulostaa ilman muuta kiinnostavalta. Ihan toinen kysymys kuitenkin on, löytyisikö niin sanotuilta punavihreiltä riittävästi todella uskottavia ja hallitusohjelman kannalta keskeisiä asiakysymyksiä. Kaikkiin kolmeen puolueeseen liittyy suuria kysymysmerkkejä. Mihin esimerkiksi vihreät lopulta asettuisivat?

Kokoomus, keskusta ja muut porvaripuolueet eivät osaltaan liene kovin innostuneita niiden liittoumasta blokiksi asti. Kokoomus haluaa nyt vuorostaan pääministerin paikan, jonka taas keskusta pyrkii edelleen säilyttämään.

Suomalaisen sisäpolitiikan fakta on, että jos kokoomus, keskusta, Rkp ja kristilliset saavat eduskuntaan enemmistön, se merkitsee varmasti porvarihallitusta – aivan riippumatta suurten puolueiden järjestyksestä. Tuomiojan ehdottama punavihreä liittouma ei silloin painaisi vähemmistöön jäädessään kovinkaan paljoa hallituspelin kovissa väännöissä.

Olennaisempi asetelma syntyy, mikäli nykyisen hallituksen pääpuolueista kokoomus tai keskusta kärsisi vajaan vuoden päästä keväällä rökäletappion. Se nostaisi Sdp:n osakkeita hallitusneuvotteluissa. Vihreät voisivat tulla kohtuullisella vaalimenestyksellä myös mukaan, mutta vasemmistoliiton asennoituminen ja mahdollisuudet olisivat täysi arvoitus.

Äänestäjien kannalta Tuomiojan ehdotuksella on toki myös hyvät puolensa. Kun puolueet hakisivat asiakysymysten kautta kumppanuuksia jo ennen vaaleja, kantojen ottaminen voisi olla tähän saakka koettua helpompaa. Olisi mahdollisuus vaikuttaa enempäänkin kuin vain yhden puolueen vaalimenestykseen. Pelkkänä teoriana pidän silti blokkivaaleja Suomen poliittisissa oloissa.

Nyt voimme hyvistä syistä olettaa, että vaalikeskusteluja tulevat hallitsemaan sote, koko sosiaalipolitiikan uudistus, maakuntahallinto, työttömien aktiivimalli ja nuorten kohtelu työelämässä sekä turvallisuuspolitiikkaa. Mutta mikä on lopulta se asiakysymysten jokeri, joka on lähes poikkeuksetta vaikuttanut vaalituloksiin?

Vertailu Ruotsiinkaan ei ole enää kovin pätevää, koska blokkiajattelu tuntuu olevan siellä murroksen kourissa valtiopäivävaalien alla. Mikä ironista, niin saattaa käydä juuri asiakysymysten kautta.

Ruotsin poliittista keskustelua on alkanut hallita maahanmuuton rajoittaminen ennen niin tärkeiden terveys- ja koulutuskysymysten rinnalla. Tämä murtaa sekä punavihreää että porvarillista blokkia, koska sosiaalidemokraatit ja sikäläinen kokoomus ovat alkaneet tiukentaa maahanmuuttolinjojaan.

Eikä siinäkään vielä tarpeeksi. Maahanmuutto on luomassa myös uudenlaisia rajalinjoja Ruotsin pääpuolueiden sisällä. Blokkirajat ylittävä hallitusyhteistyö saattaa odottaa tulemistaan länsinaapurissa.

Twitter: @MattiLinnanahde

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja politiikan uutisten suurkuluttaja.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.