Suomi 1967:

Itsenäisyyttä juhlittiin lumen ja myrskyn keskellä

Raivokkaan tyly lumisade iski keskelle itsenäisyyden puolivuosisataista muistoa viettävää Helsinkiä, missä onnittelut, tervehdyskäynnit, kulkueet, juhlaistunnot ja muut tapahtumat täyttivät miltei jokaisen minuutin talvisen harmaasta lumisesta päivästä.

Turun Sanomien raportoinnin mukaan ”lumimyrsky loi kenties tiettyä symboliikkaa itsenäisyyden alkuaikojen vaikeita murrosvaiheita ajatellen. Aivan samalla tavoin liittyi kuvaan illan pimetessä alkanut puolustusvoimain suuri juhlavalaistus, joka miljardein kynttilöin valaisi päivänkirkkaaksi sen, minkä myrsky oli pyrkinyt varjostamaan. Tiistaipäivän henki oli perinjuurin suomalainen. Ihmiset kävelivät kiukkuisesti kumarassa vasten viuhuvaa tuulta, mutta he kulkivat kuitenkin tarmokkaasti eteenpäin”.

Lehti oli tehnyt itsenäisyytemme viidestä vuosikymmenestä hienon katsauspaketin. Viisi vuosikymmentä sitten Suomessa oli 2 392 116 naista ja 2 233 598 miestä. Presidenttejä oli siihen mennessä valittu kahdeksan ja maan 50 hallituksen keski-iäksi saatiin yksi vuosi. Vuosikymmeniä kuvattiin siten, että 1920-luku oli iloinen, 1930-luku etsivä, 1940-luku vaikeuksien vuosikymmen, 1950-luku vakiintumisen aikaa ja 1960-luku teollistumisen vuosikymmentä.

Talvisodasta ja jatkosodasta oli tehty erikseen oma sivun laajuinen katsauksensa. Kulttuurisaavutukset mahtuivat myös sivun pakettiin, mutta maamme suurimmista urheiluhetkistä julkaistiin oma kahden sivun katsauksensa.

Lentävät lautaset esittivät lauantaina joulukuun 10. päivänä iltapäivällä muodostelmalentoa Suomen taivaalla. Havaintoja oudoista soikionmuotoisista valoilmiöistä tehtiin joka puolella maata aina Enontekiöstä Tammisaareen. Kaikille oli yhteistä se, että valoilmiöt, joiden luku vaihteli kolmesta seitsemään, liikkuivat ilmeisesti suhteellisen korkealla lännestä itään tai luoteesta kaakkoon.

Valopisteiden perässä nähtiin punertava tai kuparinruskea, eräiden havaintojen mukaan kipinöivä pyrstö. Valoilmiö oli näkyvissä parisenkymmentä sekuntia. Asiantuntijain arvelun mukaan kysymyksessä saattoivat olla hajonneiden tekokuiden kappaleet.

Turussa havaittiin myöhemmin lauantai-iltana toinenkin valoilmiöhavainto, kun turkulainen mies näki toverinsa kanssa neljän lilanvärisen soikionmuotoisen valon kulkevan neliönmuotoisessa muodostelmassa idästä lännen suuntaan. Niitä ympäröi sinertävä valohuntu.

Musiikkikriitikko Päivö Saarilahti kirjoitti kaupungin puutteenalaisten hyväksi pidetystä Mikaelin kirkon kamarimusiikkikonsertista. ”Kamarimusiikin epiteettiin kytkeytyy yleisessä tietoudessa vaikeasti sulatettavan vivahdetta ja toisaalta osaamisen huippukvaliteettia. Olematta täsmälleen kumpaakaan tarjosi kuultu ohjelmisto pääasiassa barokin merkeissä joko puhallin- tai jousiyhtyeille ja niiden yhdistelmille soveltuvia teoksia, joiden sisällön ajaton tuoreus ja välitön omaksuttavuus kaihtoivat teennäistä vaikeaselkoisuutta”.

Tässä vielä makupaloja Turun Sanomista 50 vuoden takaa:

”Arvokas lahjakirja. Kuvateos maailmankuulun arkkitehtimme koko tähänastisesta tuotannosta. Alvar Aalto. Otava.” (Ilm. TS 6.12.1967).

”Pekka Tiilikainen, Paavo Noponen. Uljaat mäkikotkamme. Weilin+Göös.” (Ilm. TS 6.12.1967).

”Kadonnut korkokukkaro. Vast lähemmin puhelin 83 036.” (Ilm. TS 6.12.1967).

Jukka Saarinen

ts.mielipiteet@ts.fi

Twitter: @jukkasaa

Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori.

Lentävät lautaset esittivät lauantaina joulukuun 10. päivänä iltapäivällä muodostelmalentoa Suomen taivaalla.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.