Suomi 1966:

Posti paimensi suomalaisten moraalia

Riitta Salmi

Posti- ja lennätinhallitus ryhtyi pitämään huolta suomalaismoraalista. Se näet päätti palauttaa Ruotsissa suomennetun ja painetun teoksen Rakkaus 2:n, jota oli saapunut maahamme postiennakkolähetyksellä useita satoja kappaleita. Asiasta kertoneen johtaja T. Puolanteen mukaan päätös perustui oikeusministeriön antamaan lausuntoon, jonka mukaan teos loukkasi sukupuolikuria ja säädyllisyyttä.

Ohjeet teosten palauttamiseksi Ruotsin postihallinnolle annettiin ulkomaanpostivaihtotoimipaikoille Helsinkiin, Turkuun ja Tornioon, joiden kautta kirjaa oli saapunut Suomeen. Teokset palautettiin välittömästi.

Teknillisessä mielessä laajasti uudistunut Turun Sanomat rekrytoi näyttävästi uutta voimaa myös toimittajakuntaansa. Lokakuun alussa lehdessä esiteltiin seitsemän uutta toimittajaa. Kaupunkitoimituksessa aloittivat ”sivutoiminen kiekkoilija” Risto Forss, mannermaisista metropoleista kotiutunut Teuvo Joki, Vaasa-lehden uutispäällikön paikalta tullut Enska Kallio, satakuntalainen valtiotieteen opiskelija Jouko Korpinen, diplomoitu journalisti Jaakko Lehtinen, Kotkasta palannut satakuntalainen Olli Mäntylä sekä nuorinta voimaa edustava Hannu Viitanen.

Samoihin aikoihin lehti julisti lisäksi haettavaksi kolme urheilutoimittajan paikkaa. Etusija annettiin yleisurheilua, palloilua ja moottoriurheilua tunteville.

Pääministeri Rafael Paasio pyysi oikeuskansleria puuttumaan Helsingin Sanomien julkaisemaan ns. budjettivuotoon. Turun Sanomien uutisen mukaan ”oikeuskanslerin mukaantulo tapauksen selvittelyyn osoittaa, miten vakavasti hallitus ja valtionvarainministeriö suhtautuvat niihin yksityiskohtaisiin tietoihin, joita salaisena pidetystä budjetista on päässyt tavalla tai toisella vuotamaan julkisen sanan palstoille.”

Lehden sunnuntaina julkaiseman uutisen mukaan oikeuskanslerin virasto ”alkaa toimintansa tiettävästi maanantaina asian kaikinpuoliseksi selvittämiseksi ja kuulustelee mitä todennäköisimmin paitsi valtiovarainministeriön henkilökuntaa, myös asianomaisen lehden vastaavia toimittajia”.

Kun budjetti sitten muutaman päivän kuluttua julkistettiin, ei sen esittelyssä hymyilty. Oppositio luonnehti valtiovarainministeri Mauno Koiviston luomusta lähinnä piinabudjetiksi. Sen mukaan veroasteikkoa tiukennettiin, liikevaihtoveroa ja yhtiöveroa korotettiin, rautatiemaksut nousivat sekä posti- ja puhelinmaksut nousivat.

Myös margariinin hinta nousi. Kahvin ja teen hinta laski, mutta varusmiehet passitettiin kuukauden säästölomalle. Puoluelehdille jaettiin lisää tukea, aravalainojen korkoa nostettiin, opintolainoja myönnettiin entistä enemmän ja veikkausvoittovaroja suunnattiin entistä enemmän tieteelle ja taiteelle.

Tässä vielä makupaloja Turun Sanomista 50 vuotta sitten:

”Meillä on parhaat mahdollisuudet päästä Volkswagen -oppilaaksi. Meillä on niitä kaksi! Autokoulu TEO.” (Ilm. TS 2.10.1966).

”Miestenalaan täysin tottunut pussinharsija saa vakituisen paikan pienessä verstaassa. Mainospukimo.” (Ilm. TS 2.10.1966).

”Krimi – aina kuningatar! Krimiä, krimipalaa, krimiotsaa, krimikoipea! Ja itse muoti – viimeisteltyä, uutta ja valloittavaa! Oy Turkisvalmistamo ja myymälä, Eerikinkatu 9 b.” (Ilm. TS 3.10.1966).

Jukka Saarinen

ts.mielipiteet@ts.fi

Twitter: @jukkasaa

Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori.

Oppositio luonnehti valtiovarainministeri Mauno Koiviston luomusta lähinnä piinabudjetiksi.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.