Pienet kunnat pois päiviltä

Veli Junttila
Veli Junttila

altioneuvosto asetti elokuussa 1961 pienkuntakomitean, jonka tehtävänä oli pohtia, minkälaiset mahdollisuudet pienillä kunnilla on selvitä velvoitteistaan, ja onko ryhdyttävä valmistelemaan lainsäädäntöä pienkuntien yhdistämiseksi toisiin kuntiin. Komitean puheenjohtajaksi määrättiin hallitusneuvos Arno Hannus ja jäseneksi muiden muassa Turun ja Porin läänin maaherra Esko Kulovaara.

Komiteat harkitsivat tuohon aikaan asioita pitkään ja hartaasti. Niinpä tämänkin komitean mietintö valmistui vasta vuonna 1965. Laaja mietintö asetti tavoitteeksi noin 8 000 asukkaan kunnan, toisaalta alle 4 000 asukkaan kuntia tulisi suvaita vain erittäin painavista syistä.

Mietintöä ei sellaisenaan hyväksytty, mutta se aloitti yhä jatkuvan kuntakeskustelun ja myös käytännön toimet. Jo vuosina 1964–1981 saatiin pois päiviltä 87 kuntaa.

Näytön kelpoisuudesta komitean jäsenyyteen Kulovaara antoi jo heinäkuussa 1961 vähäväkisen Karjala Tl:n kuntatarkastuksessa. Kulovaaran mukaan pienkunnista on Turun ja Porin läänissä suurta haittaa. Pienten kuntien yhdistäminen on erikoisesti Varsinais-Suomessa erittäin ajankohtainen kysymys. Pienten kuntien kehitys on hidasta, ja ne jäävät nopeammin kehittyvien suurten kuntien varjoon. Kulovaara katsoi, että pienet kunnat ovat esimerkiksi koulukysymyksissä pakotettuja yhteistyöhön suurempien kanssa, mutta yhteisten päätösten teko kangertelee ja hidastaa kehitystä.

Karjala kypsyi vähitellen liitokseen; se liittyi vuonna 1977 takaisin entiseen emäkuntaansa Mynämäkeen.

Kuntien yhteistyön sujumisesta myönteisenä esimerkkinä on Raision kunnan vuonna 1957 tekemästä aloitteesta syntynyt tärkeä opinahjo, Raision Ammattikoulu. Sen uudisrakennus luovutettiin käyttöön 50 vuotta sitten 16. elokuuta 1961 vuoden kestäneiden rakennustöiden jälkeen.

Raision kunta oli lähettänyt perustavaan kokoukseen kutsut 17 kunnalle. Näistä 13 vastasi myönteisesti. Raision Ammattikoulun kuntainliiton perustivat Raisio, Masku, Nousiainen, Mynämäki, Mietoinen, Askainen, Lemu, Naantali, Naantalin maalaiskunta, Merimasku, Rymättylä, Rusko ja Vahto.

Valtioneuvosto antoi koululle luvan aloittaa väliaikaisissa tiloissa syksyllä 1960. Koulun uudisrakennusten 21 000 kuutiometriä valmistuivat Raision kunnan lahjoittamalle tontille Nesteentien varteen. TS:n selostuksen mukaan kouluun tuli viisi osastoa. A-rakennukseen sijoittuivat auto- ja konekorjausosasto, metallityö- ja rakennusosastot ja C-rakennukseen ompelu- ja ravintoalaosastot. Koulutalon oli suunnitellut Arkkitehtitoimisto Olli Vahtera ja pääurakoitsija oli raisiolainen Rakennusvasara Oy.

Raisioon pyrki kesällä 1961 kaksi- tai kolmivuotiseen koulutukseen 130 nuorta, joista sisään pääsi 90. Lukukausimaksu oli alhainen. Koulu antoi oppilaille kirjat ilmaiseksi, samoin yhden aterian päivässä.

Nykyisin oppilaitoksen nimi on ammattiopisto, ja taustayhteisö on Raision seudun koulutuskuntayhtymä, johon kuuluu myös Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopisto.

Tämä oppilaitos oli vuonna 1961 nimeltään Mynämäen kotiteollisuuskoulu ja se oli toiminut vuodesta 1908 lähtien aluksi kiertävänä mieskäsityökouluna Kalannissa, Laitilassa, Vehmaalla, Paimioissa ja Mynämäessä, jonne se vuonna 1921 kiinteästi asettui ja toimi vuoteen 1961 asti entisessä raittiusyhdistyksen talossa.

TS kertoi 19. heinäkuuta uuden koulutalon valmistumisesta. Koulu sai uusina linjoina konekorjaus-, rakennustyö- ja ompeluosastot entisten puutyö- ja metalliosaston lisäksi.

Aikaisemmin kaksivuotiseen kouluun voitiin sijoittaa 24 oppilasta, mutta uuteen kouluun 80, myös muista kunnista kuin Mynämäestä. Koulun omisti Mynämäen kunta ja se toimi maataloushallituksen alaisena.

Veli Junttila

Kirjoittaja on filosofian maisteri.

”Komiteat harkitsivat entisaikoina asioita pitkään ja hartaasti.”