Tuhannet lapset kesäsiirtoloissa

esäsiirtoloissa miellyttävä loma tuhansille kaupunkikotien lapsille”, otsikoi TS ennen koulujen päättymistä keväällä 1960. Kesäsiirtola oli siihen aikaan laajaa ja lakisääteistä toimintaa. Tarkoitus oli alun perin sosiaalinen ja kasvatuksellinen. Katsottiin, että myös vähävaraisten lapsilla on oikeus virkistykseen. Samalla lapset saatiin valvottuun, mielekkääseen ja kasvattavaan puuhailuun – siis terveeseen ja terveelliseen maaseutuympäristöön ja pois kaduilta.

Turussa avasivat perinteiseen tapaan ovensa muiden muassa kaupungin lastensuojelulautakunnan kahdeksan kesäsiirtolaa, kansakoulujen kesäsiirtolat ja pelastusarmeijan kesäkoti.

Lastensuojelulautakunta ja pelastusarmeija pitivät leirejä alle kouluikäisille. Pelastusarmeijan käytössä oli Hirvensalossa toimiva huvila. Majuri Kerttu Hovilainen slummiasemalta kertoi, että siirtolaan voitiin sijoittaa yhteensä 90 lasta kahtena ryhmänä.

Kaupungin lastensuojelulautakunnan siirtoloita järjesteli maisteri Kyllikki Rusama. Pääasiassa niihin pääsi vaikeassa asemassa olevien perheiden alle kouluikäisiä lapsia, jopa 2–3 kuukaudeksi. Kesällä 1959 näissä siirtoloissa oli lähemmäs 500 lasta. Toivottiin, että lapsille ei lähetetä paketteja, sillä kaikkien kotiolot eivät ole samanlaiset, mutta siirtoloissa kaikki lapset ovat samanlaisessa asemassa.

Opettaja Armas Havukko suunnitteli kaupungin kansakoulujen siirtoloita, joita oli seitsemän: Särkisalossa kolme, Ruissalossa kaksi ja Isossa Pukissa kaksi. Leirit järjestettiin erikseen tytöille ja pojille, ja osanottajia oli toista tuhatta.

Näihinkin siirtoloihin oli selvät valintaperusteet: lapset, joiden terveydelle oli edullista viettää kesä maalla, ja vähävaraisten vanhempien lapset. ”Luonnollisestikaan ei valintaa tehtäessä oteta huomion suurituloisten vanhempien lapsia”, kirjoitettiin TS:n haastattelussa.

Kesäkodeissa noudatettiin kansakoulujen tarkastajan hyväksymää ohjelmaa, jossa oli leikkiä, työtä, ulkoilua, urheilua ja uintia. Monet koululaiset suorittivat leirin jälkeen uimakandidaatin tai vaativamman uimamaisterin tutkinnon.

Vuokrasäännöstely päättyi Turussa 1. heinäkuuta 1960. Tampere ja Helsinki jäivät vielä säännöstelyn piiriin.

Paniikkiahan siitä nousi, vuokralaiset pelkäsivät laajoja irtisanomisia ja rajuja nousuja vuokriin. Siirtymäkausi kesti 1.12.1960 saakka. Tuona aikana vuokralaista oli vaikeaa irtisanoa asunnosta, vaikka vuokraisännän perhe olisi tarvinnut asuntoa. Sama siirtymäkausi koski vuokrien korottamista.

Turun kiinteistöyhdistyksen puheenjohtaja kauppaneuvos Armas Koivurinta rauhoitteli lehtikirjoituksessa ennen muita omiaan ”itsehillintään ja järjestökuriin” muutosvaiheen hoitamiseksi.

Koivurinta lupasi, että kiinteistönomistajille annetaan suosituksia kohtuullisen ja käyvän vuokratason aikaansaamiseksi. Hän kehotti vuokranantajia kärsivällisyyteen, vaikka vuokrasuhteen nopeaan purkamiseen olisi ollut aihettakin.

MINImeal oli 1960-luvun alussa laajasti mainostettu laihdutusvalmiste, jolla saavutettiin aivan ihmeellisiä tuloksia. Mainoksessa esiteltiin emäntä Annikki Koskinen, joka laihtui valmisteen avulla 37 kiloa alle neljässä kuukaudessa. Ensimmäinen purkillinen vei jo 12 kiloa. Enemmänkin emäntä olisi voinut laihtua, mutta kotiväki esti sen.

MINImealin apu oli nopeaa. Kesäkuun 14. päivän mainoksissa annettiin ymmärtää, että kun aloitti tuotteen käytön heti, ehti kuumana kesänä hiekkarannoille nauttimaan, kuten muutkin ihannevartaloiset. Tuotetta myytiin apteekeissa, mikä oli kuin virallinen todistus aineen kelvollisuudesta.

Veli Junttila

Kirjoittaja on Turun Sanomien mielipideosaston päällikkö.

”Luonnollisestikaan ei valintaa tehtäessä oteta huomion suurituloisten vanhempien lapsia.”
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.