Säästöpankki Kalanti-Pyhäranta

Aito pizzeria Dennis avataan uudelleen. ”Kolme asiaa osui kohdilleen kuin ihmeen kaupalla.”

Ravintoloitsija Kim Rafkin valitsi kumppanikseen Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan, jonka uusi konttori on tulevan ravintolan naapurissa. Yritysasiantuntija Heidi Vartiainen toivottaa onnea säästölippaan kera.
Ravintoloitsija Kim Rafkin valitsi kumppanikseen Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan, jonka uusi konttori on tulevan ravintolan naapurissa. Yritysasiantuntija Heidi Vartiainen toivottaa onnea säästölippaan kera.

Tummat palkit luovat tunnelmaa valkoista kattoa vasten ja puinen tiski on löytänyt entiselle paikalleen. Seiniä koristavat kynttilälampetit odottavat rinnalleen vielä Ruffino-pulloja ja valkosipulilettejä.

Ravintoloitsija Kim Rafkin tarkastelee tiloja Linnankadulla yhdessä Säästöpankki Kalanti-Pyhärannan yritysasiantuntija Heidi Vartiaisen kanssa. Molemmat odottavat innolla ravintola Denniksen uudelleen avautumista toukokuun 17. päivänä.

Yritystarina alkoi vuonna 1975 ja ympyrä sulkeutuu nyt 48 vuotta myöhemmin. Silloinkin Dennis oli Linnankadulla ja Säästöpankin asiakas.

- Isäni Dennis Rafkin perusti tuolloin tälle samalle paikalle Turun ensimmäisen pizzerian, toisen polven ravintolayrittäjä kertoo.

Dennis Rafkin perusti Turun ensimmäisen pizzerian Linnankadulle vuonna 1975.
Dennis Rafkin perusti Turun ensimmäisen pizzerian Linnankadulle vuonna 1975.

Perhe myi ravintolaketjun 2000 -luvun alussa. Viime vuonna Dennis-ravintolat ja tuotetehtaan omistanut yritys hakeutui konkurssiin. Kun samaan aikaan avautui mahdollisuus vuokrata alkuperäisen Turun ravintolan tilat, oli päätös selvä. Rafkinit päättivät ostaa tuotemerkin takaisin. Vielä oli toki käännyttävä rahoittajien puoleen.

- Pyysin lainatarjouksia useammalta isolta pankilta ja neuvottelut olivat aika pitkälläkin. Sitten sain kuulla vielä naapurissa olevasta pienemmästä Säästöpankista ja otin siihen yhteyttä.

Vartiainen kuunteli Rafkinin tarinan. Turkulaisena Vartiainen tiesi, mikä merkitys Denniksellä oli ollut kaupungin ravintolamaailman uudistajana. Pizzeria oli avannut ulkona syömisen mahdollisuuksia niihinkin perheisiin, joissa se ei muuten ollut tapana. Lähes jokaisella turkulaisella on muistoja Denniksestä ensitreffeistä kihlajaisiin. Myös Vartiainen myöntää, että nostalginen pizza maistui vielä jonkin verran suussa, kun lainahakemusta pohdittiin.

- Totta kai katsomme aina lukujakin, mutta ennen kaikkea haluamme kuulla hakijoilta, miksi he lähtevät yrittämään, millaista osaamista ja tulevaisuuden suunnitelmia heillä on. Teemme kaikki rahoituspäätökset yksilöllisesti ja inhimillisesti, eikä kone sanele niitä meillä, Vartiainen kertoo.

Pizzeria Dennistä remontoidaan vanhaa kunnioittaen. Myös kantapöytä numero 18 on löytynyt ja se kunnostetaan jälleen omalle paikalleen.
Pizzeria Dennistä remontoidaan vanhaa kunnioittaen. Myös kantapöytä numero 18 on löytynyt ja se kunnostetaan jälleen omalle paikalleen.
Kiinteistössä tehtiin kevään aikana mittava remontti, jota yritysasiantuntija Heidi Vartiainen, ravintoloitsija Kim Rafkin ja ravintolapäällikkö Anniina Lehti ovat katsastamassa.
Kiinteistössä tehtiin kevään aikana mittava remontti, jota yritysasiantuntija Heidi Vartiainen, ravintoloitsija Kim Rafkin ja ravintolapäällikkö Anniina Lehti ovat katsastamassa.

Saamistaan tarjouksista Rafkin valitsi Säästöpankin rahoittajaksi siksi, että palvelu oli henkilökohtaista ja nopeaa. Konttorilla oli vastassa ihminen, eikä jonotusnumero, soittaa sai henkilölle eikä keskukseen. Lainapäätös saatiin aikaan muutamassa päivässä.

- Tuntui, että rahoituspäätös oli jonkun käsissä, eikä sitä turhaan palloteltu henkilöltä toiselle. Toiminnasta heijastui joustavuus, ymmärrys ja halu olla aidosti läsnä, Rafkin kiittää.

Muutamassa kuukaudessa kaikki tarvittavat pelimerkit olivat käsissä: rahoitus, vuokrasopimus ja tuotemerkki. Ravintolan rakentaminen pääsi alkuun.

Monipuolisuus ja vahva tausta vakuuttivat

Vaikka Turussa ravintola-alan kilpailu on tällä hetkellä kovaa ja riskejä on aina olemassa, uskoo Vartiainen, että Denniksen maine ja perheen kokemus alalta kantavat. Kim Rafkinin 17-vuotias tytär Anniina tulee ravintolaan kesätöihin, vaimo Nora tulee olemaan yrityksessä mukana taloushallintopuolella, äiti Harriet istuu hallituksessa ja isä Dennis, 78, tavataan varmasti ravintolasalista viihdyttämästä vieraita harva se ilta.

Ravintolapäälliköksi on palkattu Anniina Lehti, joka työskenteli Denniksessä 17 vuoden ajan silloin kun se oli Rafkinien omistuksessa edellisen kerran. Ensi töikseen hän on palkannut uutta henkilökuntaa. Henkilövahvuus tulee olemaan noin kolmekymmentä, joista suurin osa on jo löydetty.

Myös ravintolan monipuolinen asiakaskunta sai Vartiaisen vakuuttuneeksi sen mahdollisuuksista.

- Vaikka ihmiset tällä hetkellä eläisivät säästeliäämmin, on ravintolalla, joka tarjoaa jokaiselle jotakin, hyvät edellytykset menestyä, Vartiainen summaa.

Dennis palaa entisiin tiloihinsa. Tiloissa viimeksi toiminut ravintola Hooks siirtyy viereiseen kiinteistöön.
Dennis palaa entisiin tiloihinsa. Tiloissa viimeksi toiminut ravintola Hooks siirtyy viereiseen kiinteistöön.

Immateriaalioikeuksien myynnin myötä Dennis-pizzoja saa jatkossa vain ja ainoastaan Turun Linnankadun ravintolasta. Ainakin alussa tarkoitus on keskittyä yhteen ravintolaan, joskaan kasvu ei koskaan ole yrittäjän pois sulkema mahdollisuus. Turun ravintolaan tulee sisälle 120 asiakaspaikkaa ja takapihalle 30 paikan terassi. Pöytävarausten teko on jo aloitettu ja kysyntä on ollut kiivasta.

Säästöpankki Kalanti-Pyhäranta

Turun konttori avattiin 14.12. osoitteessa Kristiinankatu 4.

Tarjoaa yritysten rahoitus- ja pankkipalvelut sekä henkilöasiakkaiden rahoituksen, säästämisen ja sijoittamisen pankkipalvelut.

Tarjoaa myös yksityispankkipalvelua.

Turussa 10 työntekijää.

Itsenäinen toimija, joka pystyy antamaan yksilöllistä, nopeaa ja tehokasta palvelua.

Yritysasiakkailla on oma yhteyshenkilö. Lisäksi tarvittaessa saa tukea koko tiimiltä.

Konttori on auki arkisin 10–16.

Konttorit myös Uudessakaupungissa, Raumalla ja Laitilassa.

Lisätietoja