Kuntokauppa

Sähköpyörien akkutehovertailu paljastaa: hurjat erot eri merkkien välillä

Sähköpyörät ovat suositumpia kuin koskaan, ja suomalaiset hankkivat niitä monenlaisiin tarpeisiin. Yksi ominaisuus kiinnostaa jokaista uuden sähköpyörän ostajaa: akun teho ja kantaman pituus.

Pyörähuollon asiantuntija Esa Kopra tietää, miksi akkuteholla on väliä:

- Akun teho on suoraan yhteydessä siihen, kuinka pitkän matkan sähköpyörällä voi ajaa yhdellä latauksella. Karkeasti sanoen mitä suuremmat tehot akusta löytyy, sitä pidempiä reissuja pyörällä voi tehdä.

Vertailu paljastaa erot

Valitsimme vertailuun kolme sähköpyörää, jotka on suunnattu pääasiassa kaupunkiajoon. Kaikki pyörät ovat hintaluokaltaan noin 2500–2700 euroa, ja valmistajina ovat suomalaisille tutut FitNord, Helkama ja Tunturi.

Pyörien akkutehoista paljastuu huomattavia eroja. FitNord Ava 300 tarjoaa peräti 720 wattituntia tehoa, kun taas Tunturi eLITEn akusta löytyy vain 418 wattituntia. Helkama CE8 asettuu näiden kahden välimaastoon 504 wattitunnin akullaan.

Suurin akku on varmin vaihtoehto

Akkutehon lisäksi valmistajat ilmoittamat pyörilleen tietyn toimintamatkan, johon akun pitäisi optimioloissa riittää. Lukemat eroavat toisistaan hämmentävällä tavalla: Ava 300:n kantamaksi kerrotaan 150 kilometriä, kun taas pienitehoisemmalla CE8:lla voi Helkaman mukaan päästä jopa 180 kilometrin matkan. Myös Tunturi eLITEn toimintasäteeksi kerrotaan 150 kilometriä.

Mistä tällaiset erot kantamassa johtuvat?

- Sähköpyörien toimintasäteen mittaamiseen ei ole mitään yleisiä standardeja samaan tapaan kuin esimerkiksi autoille. Jokainen valmistaja arvioi kantaman omalla tavallaan, toiset realistisemmin ja toiset optimistisemin. Maksimikantamaan päästään yleensä vain optimioloissa.

Pyörähuollon asiantuntija Esa Kopra tietää, että akkuteholla on paljon merkitystä.
Pyörähuollon asiantuntija Esa Kopra tietää, että akkuteholla on paljon merkitystä.

Tämän vertailun perusteella on selvää, että osa valmistajista arvioi sähköpyöriensä toimintamatkaa jopa ylioptimistisesti. Suurempi akku on kuitenkin aina varmin vaihtoehto, jos haluaa maksimoida pyörän kantaman.

Kopra muistuttaa, että todellisen kilometrimäärän arviointi on käytännössä haastavaa. Siihen vaikuttavat akkutehon lisäksi esimerkiksi ajajan paino, maaston mäkisyys ja käytetty avustustaso. Jopa pyörän kunnolla on merkitystä, sillä esimerkiksi puolityhjät renkaat syövät akkutehoa yllättävän paljon.

Työmatkapyöräilijä hyötyy tehokkaasta akusta

Akkuteho on vain yksi sähköpyörän ominaisuuksista, mutta osalle pyöräilijöistä sillä on erityisen paljon merkitystä.

- Isosta ja tehokkaasta akusta on hyötyä erityisesti työmatkapyöräilijälle, jolle voi kertyä viikossa paljonkin kilometrejä. Kun tehoja riittää, akkua ei tarvitse ladata joka päivä ja pystyy ajamaan pidemmän matkan.

FitNord Ava 300:n suuritehoinen akku erottuu vertailun muista pyöristä selkeästi.

- Ava 300 -pyörässä on hyvä hintalaatusuhde varsinkin akkutehon osalta, sillä akut ovat pyörien kalleimpia yksittäisiä osia. Ava on hyvä ja helppo valinta erityisesti ensimmäiseksi sähköpyöräksi. Myös takuuasiat hoituvat kokemukseni mukaan helpommin FitNordin kuin monen muun merkin kanssa.

Kevään koittaessa moni suomalainen alkaa potea pyöräkuumetta. Kopra lähettää iloiset terveiset uuden sähköpyörän hankintaa suunnitteleville:

- Aina on hyvä aika hankkia pyörä! Keväällä on kuitenkin ostajan markkinat, kun erilaisia sähköpyörämalleja on hyvin saatavilla jopa suoraan varastosta. Aina on se riski, että suosituimmat mallit loppuvat kesällä kesken, joten kannattaa toimia nyt.

FitNordin 720 Wh -tehoakulla varustetut kaupunkisähköpyörät:

FitNord Ava 300 -sähköpyörä: kuntokauppa.fi/fitnord-ava-300

FitNord Venture 300 -sähköpyörä: kuntokauppa.fi/fitnord-venture-300

Kaikki sähköpyörät: kuntokauppa.fi/sahkopyorat