Paraisten kaupunki

Parainen ei ole vain kaupunki, vaan myös elämäntapa, ja upea sellainen!

Kun Paraisten ominaispiirteistä kerrotaan, ovat useimmat ymmällään. Ilmoille nousee ihmetys siitä, että onko tällaisia paikkoja olemassakin. Mikä Paraisissa siis oikein hurmaa?

Paraisten kaupunki on asukasluvultaan pieni, mutta luonteeltaan sitkeä kunta. Olemme tunnettuja huumaavasta hiljaisuudesta, sanattomaksi vetävistä maisemista, sekä ihon alle menevästä merituulesta. Paraisten kaksikielinen yhteisö on vertaansa vailla, ihmiset ovat ystävällisiä ja kaupungissa on vahva yhteisöllisyys.

Parainen on turvallinen elinympäristö kaiken ikäisille. Luonnon välitön läheisyys opettaa jo pienestä pitäen elämään yhdessä ympäristön kanssa, toinen toisiaan kunnioittaen. Ryhmäkoot kouluissa ja päiväkodeissa ovat pienempiä verrattuna suurempiin kaupunkeihin. Täällä kaksikielisestä ympäristöstä kasvaa luonnollinen osa elämää.

Kesäinen näkymä Paraisten keskustasta.
Kesäinen näkymä Paraisten keskustasta.

Saaristossa kautta aikain on tarvittu toinen toisiamme. Välimatkojen ollessa pidempiä ja luonnon olosuhteiden ollessa voimakkaasti läsnä, on asioita opeteltu tekemään itse ja yhdessä. Tunnistamme toistemme vahvuudet ja apua annetaan aina tarvittaessa.

Rauha, joka saaristossa vallitsee on taas aivan omiaan, eikä sitä voi sanoin kuvailla. Hiljaisuus, johon voit päästä täällä käsiksi on hyvin poikkeuksellinen. Saaristossa kiireettömyys kaikkoaa ja stressitasot laskevat välittömästi.

Nauvon vierasvenesamata. Nauvo on Paraisten kaupunkiin kuuluva viehättävä kunta-alue.
Nauvon vierasvenesamata. Nauvo on Paraisten kaupunkiin kuuluva viehättävä kunta-alue.

Paraisilla nivoutuu yhteen sekä saaristo-, että kaupunkielämän parhaat puolet. Meillä kaupunkia kehitetään asukas edellä. Pienessä kunnassa yksilöillä on hyvät mahdollisuudet saada äänensä kuuluviin ja päästä aidosti osaksi kaupungin kehittämistä.

Parainen näyttää asukkailtaan. Täältä löytyy aktiivisia urheiluseuroja, monipuolista kulttuuritarjontaa, kulinaristisia makuelämyksiä, kauniit ulkoilumaastot, sekä paljon muuta. Vapaa-ajan mahdollisuuksia löytyy kaiken ikäisille lapsista ikärikkaisiin. Vaikka rengastie onkin kokonaisuudessaan auki rajatun ajan, on saaristo auki ympäri vuoden.

Ilmakuva Paraisten keskustasta. Taustalla näkyy valtava kalkkilouhos, joka on yksi Paraisten suurimmista nähtävyyksistä.
Ilmakuva Paraisten keskustasta. Taustalla näkyy valtava kalkkilouhos, joka on yksi Paraisten suurimmista nähtävyyksistä.

Harva kaupunki on sellainen, jonka asukkailla on niin suuri ylpeys identiteetistään kun Paraisilla. Tämä on joukko, johon uudet jäsenet toivotetaan ystävällisyydellä ja vieraanvaraisuudella mukaan. Paraislaisuus on jotain, joka kasvaessaan osaksi, jää iäksi!

Paraisten kaupungilla ei ole uusia tontteja tarjolla ihan joka päivä, mutta nyt on, ja näihin helmiin kannattaa tarttua. Norrbynrannan asuinalueella, aivan Paraisten keskustan tuntumassa sijaitsee tontteja merinäköalalla, jotka huutokaupataan juuri nyt!

Paraislaisuus on jotain, joka tullessaan osaksi, jää iäksi!

Kirjoittajat: Enni Könönen ja Linda Baarman

Kuvat: Lotta Tamminen, Visit Parainen

Tiesitkö, että...

Paraisilla voit olla sekä kulturelli kaupunkilainen, että merisuolan tuoksuinen luonnossa liikkuja

Saaristossa käytössäsi on lauttojen, veneiden ja bussien laaja verkosto, joita pitkin voit kulkea minne haluat, pyöräilyreittejä unohtamatta!

Parainen on aito kaksikielinen kaupunki. Meillä pärjää erinomaisesti myös suomenkielellä.

On tutkittu, että lähellä merta asuvat ihmiset ovat onnellisempia kuin sisämaassa asuvat.* Tule ja koe se itse!

*Wheeler, W. ym. 2012

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit