IGO

Äitienpäivää voi viettää monella tavalla

Kevät etenee kovaa kyytiä ja äitienpäivä lähestyy: äitejä juhlitaan sunnuntaina 14. toukokuuta. Usein äitienpäivä toistuu samanlaisin perintein vuodesta toiseen, joillekin se on ensimmäinen laatuaan ja toisille tuo päivä on surun ja kaipauksen kyllästämä. Äitienpäivänä on kuitenkin mukava muistaa äitejä tavalla, joka on juuri itselle ja omalle perheelle sopivin. Nappaa tästä artikkelista vinkkejä ja ideoita äitienpäivän viettämiseen ja järjestä läheisellesi ikimuistoinen äitienpäivä!

Äitienpäivälahjojen ostaminen ja antaminen: parhaat vinkit

Lahjan antaminen on yksi tapa kertoa äidille, kuinka tärkeä hän on. Seuraavassa vinkkejä lahjoista, joilla ilahduttaa äitiä.

1. Äidiltä voi kysyä, mitä hän haluaisi saada. Kuulostaa ehkä tylsältä, sillä pilaahan se yllätyksen. Tarpeeseen tuleva lahja on kuitenkin usein parempi kuin hyllyyn unohtuva koriste-esine.

2. Miltä kuulostaisi hauska esine äidin tai jonkin häneen liittyvän asian kuvalla. Vaikkapa koko perheelle T-paidat painatuksella, jossa on jokin äidin lentävä lausahdus?

3. Äidille voi antaa jotakin, mikä liittyy hänen intohimoihin tai harrastuksiin. Kiinnostaisiko äitiä ottaa aikaa itselleen esimerkiksi teatterissa?

4. Tehkää yhdessä jotain erityistä – valmistakaa esimerkiksi herkullinen ateria, jossa jokainen perheenjäsen pääsee osallistumaan omien taitojensa mukaan.

5. Äiti varmasti pitäisi lahjakortista, jossa luvataan vahtia pienempiä sisaruksia ja päästää vanhemmat treffeille, iäkkäämmälle äidille tai mummolle kelpaisi varmasti lahjakortti ruohonleikkuuseen tai asunnon siivoukseen.

Äitejä juhlitaan kotona ja kaupungilla

Äitienpäivää juhlitaan usein kotona esimerkiksi kattamalla brunssi koko perheelle joka nautiskellaan hitaasti ja rauhallisesti. Pöytään katetaan tietenkin äidin suosikkiruokia ja -herkkuja, pöytä katetaan kukilla ja muilla asetelmilla ja taustalle laitetaan äidin suosikkimusiikkia.

Äidin voi viedä myös ravintolaan aamiaiselle tai brunssille. Ruokailun jälkeen voi siirtyä kävelylle kaupungin keskustaan tai puistoon, jossa kevään tulon voi äitienpäivänä havaita jo ensisilmäyksellä.

Äitienpäivän herkut

Äitienpäivän perinteisiin ruokiin kuuluvat usein herkulliset ja maukkaat leivonnaiset, kuten sokeripulla, mustikkapiirakka tai omenapiiras. Myös erilaiset liha- ja kalaruoat ovat suosittuja äitienpäivän ruokia. Näihin voi sisältyä esimerkiksi paistettua lohta, porsaanfilettä tai broileria. Lisukkeina voi tarjota esimerkiksi perunamuusia, salaattia tai vihanneksia. Menun voi suunnitella äidin maun mukaan: mitä, jos äidille tarjottaisiin hänen lapsuudenherkkujaan? 90-luvun täytekakku värikkäillä strösseleillä ja purkkihedelmillä sopisi loistavasti äitienpäivän herkkupöytään!

Uudet tavat ja perinteet äitienpäivänä

Äitienpäivänä voi juhlistaa perinteisiä tapoja, kuten lahjojen antamista ja herkullisen aterian nauttimista. Mutta se on myös hyvä tilaisuus tuoda uutta eloa ja vaihtelua arkeen. Yhdessä äidin kanssa voi vaikka tehdä retken, jossa tutustutaan paikalliseen historiaan tai nautitaan ulkoilmasta.

Myös erilaisiin teemajuhliin voi ottaa osaa, joissa voi esimerkiksi maalata taide-esineitä tai valmistaa ruokaa yhdessä. Joskus taas voi olla hauskaa viettää aikaa vain rentoutuen ja katsella elokuvia tai pelata pelejä.

Äitienpäivän ei kuitenkaan tarvitse olla vain samojen vanhojen perinteiden noudattamista vuosi toisensa jälkeen. On mahtavaa keksiä uusia, hauskoja ja ikimuistoisia perinteitä, jotka jäävät elämään. Perinteet pysyvät kyllä elossa, vaikka niitä aina noudatettaisikaan. Jos äitienpäivän juhliminen syystä tai toisesta ei tunnu omalta, voi päivän myös aivan hyvin skipata.