Elisa Aaltola

Eduskuntavaaliehdokas Elisa Aaltola haluaa pitää heikommista huolta.

Mitä Elisa sinusta pitäisi tietää?

Kasvoin maalla pienessä kylässä. Jo lapsena kiinnostuin eläinten näkökulmasta ja ymmärsin, että myös muilta lajeilta kuin ihmiseltä löytyy mieli. Koira, hauki, korppi tai sika ovat nekin ajattelevia, tuntevia, muistavia ja oppivaisia yksilöitä. Ihmiset tekevät päätökset myös muiden lajien puolesta, sillä eläimet ja luonto eivät voi olla ehdolla tai äänestää vaaleissa. Ihmisellä on vallan lisäksi myös vastuu kohdella muiden lajien edustajia kunnioittavasti. Tämä näkemys on vaikuttanut kaikkiin omiin valintoihini ja tekemiseeni.

Heidi Strengell
Elisan rescue-koirat Darla, Ida ja Siiri pitävät huolta hänen arjen rutiineistaan ja säännöllisistä ulkoiluista.
Elisan rescue-koirat Darla, Ida ja Siiri pitävät huolta hänen arjen rutiineistaan ja säännöllisistä ulkoiluista.

Miksi lähdit eduskuntavaaliehdokkaaksi?

Koen, että eläinten huono kohtelu, lajikato ja ilmastokriisi ovat aikamme suurimpia haasteita. Ne vaativat välitöntä huomiota, viisaita valintoja ja rohkeita tekoja. Siksi lähdin Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaaksi Varsinais-Suomen vaalipiirissä. Lisäksi olen hyvin huolissani siitä, millaista elämää vanhukset saavat Suomessa elää. Isäni omaishoitajana toimiva 83-vuotias äitini on aika kovilla tavallisessa arjessa. Läheisteni tilanne on auttanut minua ymmärtämään vanhustenhoidon vaikeita haasteita.

Mitkä ovat tavoitteesi?

Haluan tehdä työtä turvallisemman tulevaisuuden puolesta niin eläimille, luonnolle kuin ihmisille. Tahdon edistää eläinten hyvinvointia ja rakentaa yhteiskuntaa, joka huomioi myös muiden lajien näkökulman. Samalla minulle on äärimmäisen tärkeää taistella ilmastokriisiä ja lajikatoa vastaan. Muita keskeisiä teemojani ovat arvokas vanhuus ja koulutus. Haluan elää maassa, jossa vanhusten hoitoa pidetään tärkeänä. Olen valmis tekemään kovasti töitä sen eteen, että koulutusta arvostetaan ja laadukasta ja maksutonta koulutusta on tarjolla jokaiselle lapselle ja nuorelle myös tulevaisuudessa.

Elisan elämän suuria sankareita on hänen äitinsä Sinikka, Elisan 81-vuotiaan isän sitkeä ja sinnikäs omaishoitaja.
Elisan elämän suuria sankareita on hänen äitinsä Sinikka, Elisan 81-vuotiaan isän sitkeä ja sinnikäs omaishoitaja.

Millaista on kampanjoida ensimmäistä kertaa vaaleissa?

Olen ollut yllättynyt monesta asiasta positiivisesti. Kohtaamieni ihmisten tuki ja kannustus niin kaduilla kuin sosiaalisessa mediassakin on ollut aivan häkellyttävää ja koskettavaa. Toisaalta olen jo ehtinyt kokea poliittisen työn ikäviä puolia. Kampanjani avajaisia häiriköitiin ja lisäksi nettisivujani on yritetty hakkeroida moneen kertaan.

En ollut aikaisemmin ymmärtänyt, kuinka valtavan suuri joukko ihmisiä on mukana vaalikampanjoissa antamassa vapaaehtoisesti aikaansa ja osaamistaan yhteisten tavoitteiden eteen. Tämä vetää nöyräksi ja saa minut tekemään kaikkeni, että voin olla näiden ihmisten panostuksen ja luottamuksen arvoinen.

Miksi sinua pitäisi äänestää?

Olen sinnikäs ja peräänantamaton. Olen valmis tekemään todella paljon töitä ja puskemaan läpi vaikka kivimuurien! Uskon lujasti asiaani eläinten, luonnon ja vanhusten puolustajana ja olen saanut nähdä ja kuulla, että moni suomalainen ajattelee kanssani samoin. Olen koko elämäni ajan kerryttänyt tietoja ja taitoa juuri tätä tehtävää varten. Minusta tulee hyvin ahkera kansanedustaja, joka pitää heikompien puolta.

Elisa veljensä Mikan kanssa Elisan eduskuntavaalikampanjan avajaisissa.

Mitä terveisiä haluaisit lähettää lukijoille?

Muistakaa äänestää! Vain siten voi asioihin vaikuttaa. Jos haluat edistää luonnon ja eläinten kannalta kestävää politiikkaa, niin äänestä vihreitä.

Tutustu Elisaan ja Elisan vaaliteemoihin tarkemmin:
https://elisaaaltola.fi/

Seuraa Elisaa sosiaalisessa mediassa:
https://www.facebook.com/AaltolaElisa/
https://www.instagram.com/elisa_aaltola/
https://twitter.com/EAaltola

Elisa muistisairaan isänsä kanssa kahvilassa.

OTS: Kuka on Elisa Aaltola?

Tutkija, filosofi, eläin- ja ympäristöetiikan dosentti ja kirjailija. Asuu Turussa. Aaltola on tuonut julkisuuteen eläinten hyvinvointiin liittyviä epäkohtia ja ratkaisuehdotuksia. Kolmen rescue-koiran huoltaja, Mika Aaltolan sisko.