Hellotickets

Hurmaava Niagara

Luonnon majesteetillisuus hurmaa ihmisen kerta toisensa jälkeen. Luonnon edessä ihmisen murheet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin ja hektinen aikakäsitys joutaa hetkeksi syrjään. Yksi pysäyttävimmistä kokemuksista on Niagaran putoukset, joiden vesimäärä ja veden pauhu ylittää ihmisen käsityskyvyn. Niagaran putoukset ovatkin yksi maailman tunnetuimmista ja kiehtovimmista nähtävyyksistä. Yli miljoona vierasta saapuu vuosittain ihailemaan putousten upeaa kauneutta ja energiaa.

Niagaran putouksilla on paljon tarjottavaa matkailijoille. Päivisin mukanaan voi tuoda eväät ja järjestää piknikin rantakallioilla. Iltaisin putous valaistaan ja yleisö pääsee ihastelemaan valoshow'ta, jossa valo ja varjo leikkivät. Niagaraan voi tutustua myös risteilyltä käsin, jolloin putouksesta pääsee nauttimaan hieman erilaisesta perspektiivistä. Risteily- ja turistikierrokset Niagaran putouksille ovat suosittuja, joten hellotickets -verkkosivuilta kannattaa varata liput hyvissä ajoin. Tässä artikkelissa kerromme lisää Niagaran putouksista, niiden historiasta, luonnon monimuotoisuudesta sekä matkailusta.

Putouksen historia

Niagaran putoukset sijaitsevat Yhdysvaltain ja Kanadan välisellä rajalla. Putouksen toisella puolella on New Yorkin osavaltio ja toisella puolella Ontario. Alunperin putoukset sijaitsivat noin 865 metriä yläjuoksulla päin, mutta ne ovat siirtyneet veden virtauksen myötä viimeisten 250 vuoden aikana nykyiselle paikalleen. Putoukset ovat olleet olemassa jo miljoonia vuosia, mutta nykyisen nimensä ne saivat vasta vuonna 1678 eurooppalaisilta valloittajilta.

Vuonna 1846 Niagaran putouksista tuli maailman ensimmäinen valtion hallinnoima luonnonpuisto. Se oli myös ensimmäinen paikka Yhdysvalloissa, jossa luontoa ryhdyttiin suojelemaan lain voimin.

Niagaran putoukset ovat olleet aina suosittu turistikohde ja ne ovat edelleen yksi maailman tunnetuimmista luontokohteista.

Matka paikan päälle kokemaan putousten pauhu

Niagaran putousten näkeminen kuuluu monen matkailijan haavelistalle. Niagaran putouksille matkustaminen Suomesta käsin ottaa toki aikansa ja vaatii hieman suunnittelua, mutta kun on päästy Yhdysvaltojen tai Kanadan puolelle, on loppumatka putouksille helppo. Yksi eniten käytetyistä tavoista päästä Niagaran putouksille on lentää Buffalo-Niagara International Airportille, joka sijaitsee vain 20 minuutin ajomatkan päässä putouksilta. Paikalle pääsee myös junalla ja bussilla ja etenkin bussimatkoilla nähtävyydet matkan varrella ovat jo oma kohokohtansa.

Jos alueeseen tahtoo tutustua omalla autolla, on mahdollista ajaa Niagara Fallsin kaupunkiin New Yorkin osavaltiosta tai Ontariosta Kanadan puolelta. Autolla matkustaminen antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua alueeseen oman aikataulun mukaan.

Paras aika vierailulle

Niagaran putoukset ovat parhaimmillaan kesällä, jolloin vesi virtaa voimakkaasti ja putoukset näyttävät upeilta. Keskikesä on paras aika vierailla Niagarassa, sillä silloin luonnon kauneus on parhaimmillaan ja pauhaava vesi näyttää upealta vihreää luontoa vasten. Talvella lumipeitteen saavat kalliot näyttävät myös lumoavilta jääkylmän veden pauhatessa putousta alas.

Niagaran putouksilla luonto on lähellä

Niagaran putoukset ovat yksi maailman kauneimmista luonnonnähtävyyksistä. Niihin voi tutustua kaikkina vuodenaikoina ja eri paikoista: Ylhäältä päin niihin voi tutustua esimerkiksi Skylon Tower -tornista tai Niagara Falls Observation Tower -tornista. Myös joelta käsin tehty risteilymatka on ikimuistoinen ja antaa mahdollisuuden kokea putouksen pauhu myös vedestä käsin.

Niagaran putoukset tarjoavatkin unohtumattoman, elokuvamaisen hetken, jota ei kannata missata! Usein saattaa myös päästä todistamaan esimerkiksi kosimista tai naimisiin menoa putousten upeissa maisemissa. On ehdottoman suositeltavaa ottaa hyvä kamera mukaan ja ikuistaa Niagaran putousten uskomaton voima ja jyly.

Ennätyksiä rikkomassa

Niagara on itsessäänkin ennätysten rikkoja, sillä se on maailman suurin vesiputous sen läpi kulkevan vesimassan perusteella mitattuna. Putous on kuitenkin kutsunut erilaisia ennätysten rikkojia jo vuosisatoja.

Ensimmäisen sukelluksen putoukseen suoritti Sam Patch vuonna 1829. Hän loikkasi putoukseen sen keskellä sijaitsevan Goat Islandin reunalle rakennetusta hyppytornista. Vuonna 1859 hurjapää Charles Blondin kulki nuoralla 335 metriä putousten ylitse - ja takaisin. Vuonna 1886 uimari William J. Kendall ui Whirlpool Rapids -kosken läpi pelastusliiviin sonnustautuneena. Hän selvisi ennätysmatkasta vain muutamin mustelmin. Samaisen kosken läpi on laskettu myös veneellä, tuolla kertaa ruorissa Charles A. Percy. 1886 hurjapää nimeltä Carlisle Graham laski kosken halki itse rakentamallaan puisella tynnyrillä. Tempun toisti vuonna 1901 Annie Edson Taylor.

Vaikka moni on tempuissaan onnistunut, on moni myös epäonnistunut ja kadonnut vesimassan pauhuun. Siksi putouksilla vieraillessa on hyvä noudattaa tarkkaan turvallisuusohjeita, eikä poistua alueilta, jotka on osoitettu turisteille.

Niagaran putoukset eivät syyttä ole yksi suosituimmista luonnonnähtävyyksistä maapallolla. Tästä kertoo jo se, että moni mainitsee Niagaran putoukset yhtenä kohteena, jossa haluaa ehdottomasti päästä vierailemaa elämänsä aikana.

Suomi ei jää toiseksi

Jos matka Yhdysvaltoihin tai Kanadaan ei onnistu, ei Suomi jää uskomattomien luonnonnähtävyyksien suhteen lainkaan huonommaksi. Suomessa on paljon kauniita luonnonnähtävyyksiä, joita tullaan katsomaan ympäri maailmaa. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä on Saana-tunturi Lapissa, jossa on loputtomiin upeita vaelluspolkuja, nähtävyyksiä ja luonnonkohteita. Toinen suosittu paikka on Kolin kansallispuisto Pohjois-Karjalassa, joka tarjoaa hienoja maisemia ja monipuolisia retkeilymahdollisuuksia. Myös Pyhä-Luoston kansallispuisto Lapissa on erittäin suosittu matkailukohde, jossa voi nauttia upeista metsistä ja vesistöistä sekä tutustua alueen eläinlajeihin ja niiden elinympäristöön.