TS Mediamyynti

Valtaosa ei ole vielä päättänyt ehdokasta tai edes puoluetta – äänestäjiin on mahdollisuus vaikuttaa

Suurin osa Turun Sanomien lukijoista ei vielä ole tehnyt päätöstä siitä, kenelle ääni menee huhtikuussa. Toteutimme vaalitutkimuksen lukijoidemme keskuudessa, jonka mukaan 82 prosenttia on yhä vailla ehdokasta. Tutkimuksen mukaan vain 18 prosenttia on päättänyt ketä äänestää eduskuntavaaleissa.

Vaalivaikuttaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, ja jatkaa sitä äänestyspäivään saakka. Moni aikoo äänestää ennakkoon, ja päätös siitä, ketä tai edes mitä puoluetta tullaan äänestämään, tehdään lähellä äänestyspäivää. Reippaasti yli puolet lukijoistamme päättää ehdokkaan vasta muutama päivää aiemmin ja vain alle kaksi prosenttia ei ole aikeissa äänestää.

Liikkuvia äänestäjiä on paljon. He eivät ole sitoutuneita puolueeseen, vaan äänestyspäätös perustuu kulloiseenkin tilanteeseen tai ehdokkaaseen. Puolueuskollisuus vahvistuu ikääntymisen myötä, mutta liikkuvia äänestäjiä on paljon kaikissa ikäryhmissä.

Vaalit kiinnostavat sanomalehden lukijoita ja lukijat ovat todella aktiivisia äänestäjiä. Sanomalehdissä oleva vaalimainonta on heille selvästi muita medioita hyödyllisempää. Lukijoistamme 61prosenttia pitää sanomalehdissä olevaa mainontaa erittäin tai melko hyödyllisenä.

Uutismedialiiton 2022 tutkimuksen mukaan sanomalehtiin luotettavuus liitetään tasaisen vahvasti kaiken ikäisten aikuisten keskuudessa. Ehdokkaalle huomionarvoinen asia on se, että luotettava mediaympäristö on aina turvallinen valinta, ja sanomalehtien luotettavuus heijastuu myös niissä nähtävään mainontaan. Turun Sanomat on arvostettu media, joten vaalimainoksesi näyttäytyy hyvässä ja luotettavassa seurassa.

Mitä ehdokkaasta halutaan tietää?

Eri tutkimusten mukaan ehdokkaan valinnassa tärkeintä on, miten hänen näkemyksensä eri asioista vastaavat vastaajan omaa näkemystä. Oma tutkimuksemme kertoo myös samaa. Ehdokkaalta toivotaan konkreettisia poliittisia näkemyksiä siitä, mitä asioita hän ajaa. Tulevissa eduskuntavaaleissa lukijoille tärkeimmät aihealueet ovat sosiaali- ja terveyspalvelut, talous ja turvallisuuspolitiikka.

Ehdokkailla on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa äänestäjiin ja Turun Sanomat on siihen erinomainen kanava.

Tiesitkö? Aluevaaleissa 2022 jokainen Turun Sanomissa mainostanut aluevaaliehdokas keräsi ääniä. Turkulaisista Turun Sanomissa mainostaneista aluevaaliehdokkaista pääsi aluevaltuustoon 60 prosenttia.

Kiinnostuitko? Vaalikampanjan suunnittelussa auttaa Marjo Kontio Myyntineuvottelija p.02 269 4658 marjo.kontio@ts.fi

Tutkimuksen faktat

Eduskuntavaalit 2023 – tutkimus toteutettiin 16.1.-30.1.2023 välisenä aikana Turun Sanomien lukijayhteisössä, joka edustaa Turun Sanomat -lehden ja verkon lukijoita.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää äänestysaikeita lukijoidemme keskuudessa. Tutkimusta varten haastateltiin 650 painetun lehden että verkkolehden lukijoita

Tulokset voidaan yleistää Turun Sanomien lukijakuntaan. Tutkimuksen toteutti Digitalist Group Oy.

Kysely toteutettiin nettilomakkeella.