Leijona Catering

Töihin turvalliseen ja letkeään leijonalaumaan

Sami Tirkkonen

Turun vankilassa työskentelee pieni mutta pippurinen Leijona Cateringin tiimi. Vaikka työympäristö on muurien sisällä, ruokapalvelun tuottaminen asiakkaalle vankilassa on hyvin samankaltaista, kuin missä tahansa muussa ammattikeittiössä.

Leijona Catering valmistaa Turun vankilassa kaikki päivän ateriat aamupalasta iltapalaan. Vankilan ruokalistaan voi tutustua netissä leijonacatering.fi/ruokalistat -sivulla.

- Valmistamamme ruoka on asiakkaidemme terveyttä tukevaa, hyvää perusruokaa. Ruokalistallamme on esimerkiksi puuroa, jauhelihakastiketta ja keitettyä perunaa, broileripihvejä ja riisiä. Torstai on vankilassakin perinteisesti hernekeittopäivä, kertoo Leijonan ravintolapäällikkö Turun vankilasta.

Vankilassa noudatetaan valtion ravitsemussuosituksia, jotka määrittävät ruokalistaa. Ruokalistalla huomioidaan yleisimmät juhlapyhät ja asiakkaan erityisruokavaliot pääruokaa mukaillen. Suomalaisena ruokapalveluyhtiönä Leijonalle on erittäin tärkeää käyttää laadukkaita suomalaisia elintarvikkeita ruuan valmistuksessa.

”Meillä on lusikkamme hernesopassa ja viila kakussa. Olemme aivan omannäköisemme työpaikka, sillä leijonalaiset luovat eväitä hyvään elämään armeijassa, vankiloissa ja monissa muissa valtion taloissa.”

Keittiötyötä yhteiskunnan hyväksi

Leijona Cateringin keittiöammattilaisten työ on tärkeää niin yksittäisen vangin kuin vankilan arjen kannalta. Moni vanki tulee vankilaan huonokuntoisena. Pitkän päihteiden käyttöä sisältäneen jakson jälkeen monet ovat huonosti ravittuja. Ravitsevalla ruualla on vangille iso merkitys hänen kokonaisvaltaisessa kuntoutumisessaan. Hyvä ruoka auttaa vankia jaksamaan, jolloin arjen asiat ja vankilan toimintaan osallistuminen sujuvat paremmin.

Työtä kahdessa vuorossa

Vankilan keittiössä työpäivät sijoittuvat kahteen vuoroon, alkaen auringonnoususta iltapäivään klo 17 saakka. Työvuoroja on myös viikonloppuisin, mutta huolellisen työvuorosuunnittelun ansiosta viikonlopputöitä ei ole liikaa. Sujuvasta työskentelystä ja työn tekemisen edellytyksistä huolehtii ravintolapäällikkö.

- Tehtäväni on varmistaa, että ruokapalvelumme toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Vaikka rutiinitehtäviä on, yksikään työpäivä ei ole meillä täysin samanlainen.

- Pidän tärkeänä huolehtia työntekijöideni hyvinvoinnista. Meillä Leijonassa on hyvät henkilöstöedut. Käytössämme on loistava työterveyshuolto kattavalla vakuutuksella sekä liikunta-, kulttuuri- ja hyvinvointietu moniin tarkoituksiin. Työvaatteet ja työkengät tarjotaan talon puolesta. Mielestäni parasta on se tunne, että meistä leijonalaisista välitetään. Me olemme leijonaperhe, yhdessä me tämän työn teemme!

” Omaa elämää on helppo suunnitella ja rakentaa silloin, kun työpaikkaan voi luottaa, palkka on ajoissa tilillä ja työajat kalenterissa.”

Huumorilla ja ammattitaidolla läpi haasteiden

Vankilan keittiössä työskentelevä kokki-vuoropäällikkö kertoo, että halusi tulla Leijona Cateringiin töihin, koska luotettava ja vakavarainen työpaikka kiinnosti. Pitkä työkokemus ammatti- ja suurtalouskeittiöistä toi hänelle varmuutta työnantajan valintaan. Myös toimintaympäristön erilaisuus herätti mielenkiinnon.

- Työntekijä voi olla varma, että Leijonassa on aina töitä. Meillä työpaikan ilmapiiri on avoin ja kestää rankemmankin huumorin. Mielestäni henkilöstö voi vaikuttaa, millainen työilmapiiri työpaikalle muodostuu. Meillä Leijonassa asiat toimivat, työkavereiden tuki on vahva ja työpäivät ovat mukavan vaihtelevia.

- Suurtalouskeittiön maine ravintola-alalla voi joskus näyttäytyä yksitoikkoisena. Vankilan keittiöllä tehdään suuria määriä ruokaa mutta hyvällä huumorilla, kertoo vuoropäällikkö.

Leijona Cateringin ammattilaiset valmistavat myös Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstöravintolassa tarjottavat ateriat.

Sami Tirkkonen
Leijona Cateringista saat varmasti ainutlaatuisilta maistuvia töitä. Leijona on se yksi ja ainoa ravintola-alan työpaikka Suomessa, jossa pääset kattamaan pöydän kristallikruunujen alle, korpimetsään kannonnokkaan tai vankilan muurien sisään.
Leijona Cateringista saat varmasti ainutlaatuisilta maistuvia töitä. Leijona on se yksi ja ainoa ravintola-alan työpaikka Suomessa, jossa pääset kattamaan pöydän kristallikruunujen alle, korpimetsään kannonnokkaan tai vankilan muurien sisään.

Mainettaan parempi työpaikka

Vankilassa työskentelyyn saattaa liittyä ennakkoluuloja. Ajatukset voivat perustua huhupuheisiin ja vaikkapa elokuvista saatuihin vaikutteisiin.

- Itse aloitin Leijonalla vuonna 2019. Minulla ei ollut ennakkoluuloja, vaan ravintola-alan ammattilaisena olin innoissani, kun aloitin työskentelyn Turun vankilassa. Mielestäni siirtyminen tähän työpaikkaan on parasta urallani, kertoo ravintolapäällikkö.

- Työntekijöitä rekrytoidessani olen työhaastatteluissa huomannut, että sana ”vankila” luo ison psykologisen vaikutuksen hakijaan. Usein työnhakijoiden mieleen tulee amerikkalaiset rikossarjat ja niiden luomat negatiiviset mielikuvat. Nämä ajatukset voidaan heittää saman tien romukoppaan! Me Leijona Cateringissa olemme työympäristönä ammattikeittiö, emme mikään telkkarin kauhukitchen, tähdentää ravintolapäällikkö.

Työ vankilassa on Leijona Cateringin ja sen asiakkaan Rikosseuraamuslaitoksen välillä avointa, kumppanuutta vaalivaa ja molemmat osapuolet huomioon ottavaa.

Sinä ammattikeittiöosaaja, tule töihin Leijonaan! Tiedot työpaikoista ja hakulomakkeet löydät netistä leijonacatering.fi/meille-toihin