Raision Kaupunki

Turku Distillery tekee voittajavodkaa Raisiossa

Turun Tislaamo Oy:n tarina sai alkunsa, kun insinööriystävykset Jari Varjo ja Tapio Järvenpää pohtivat alkoholin valmistamista itse. Kolme vuotta aiemmin kytemään jäänyt ajatus sai tuulta siipien alle, kun kaverukset huomasivat, ettei Turussa ole yhtään tislaamoa. Mukaan remmiin kutsuttiin osakkaat Pasi Kuronen ja Sami Halinen, joiden myötä tuoreen yrityksen koti löytyi Turun sijaan Raisiosta, Raision tehtaiden vanhasta kasviöljypuristamosta.

Läheltä saa kaiken, mitä hyvä vodka vaatii syntyäkseen

Kaiho-artesaanivodkan valmistuksessa tärkeitä arvoja ovat luonnonmukaisuus ja se, että raaka-aineet hankitaan läheltä. Kyseessä on luomutuote, jolloin myös raaka-aineiden valmistajan tulee olla hyväksytty luomutuottaja.

Kaihon valmistukseen käytetään Vahdolta Hannulan tilalta tulevaa syysvehnää. Vehnän alkuperä on määritettävissä peltoalueen tarkkuudella ja viljely on täysin luonnonmukaista. Vehnä rouhitaan itse, mäskätään ja siirretään käymistankkeihin, joissa se saa 5 päivän ajan pulputella. Seuraavassa vaiheessa ”viljaviini” siirretään ulkoisestikin upeaan 21-tasoiseen kolonnitislaimeen.

Tislaimessa alkoholin höyrystyessä se muuttuu väkevämmäksi ja tislauksen tuloksena on 96-prosenttista alkoholia. Tämä alkoholi - Spirit of the Southwest Breeze laimennetaan vodkaksi Someron Jakkulasta saatavalla kristallinkirkkaalla lähdevedellä. Vodka pullotetaan ja jokainen pullo saa vielä tislaamomestarin kuittauksen kylkeensä laadunvarmistukseksi.

- Kaiho valmistetaan siis täysin käsityönä ja kaikki valmistusvaiheet viljan rouhimisesta valmiiden pullojen tarkistukseen ja pakkaamiseen tapahtuvat Raision tislaamossamme. Ei ollut ihan helppoa löytää toimitilaa, joka soveltuu meidän tarpeisiimme. Esimerkiksi sähköt ja riittävä tilakorkeus asettavat omat vaatimuksensa. Täällä me saamme valmistettua vodkan alusta loppuun asti, Tapio kertoo.

Why make it easy when you can make it great?

Kaiho Single Estate Organic Vodka voitti syksyllä oman sarjansa yhdessä Euroopan arvostetummassa alkoholituotekilpailussa, Craft Spirits Awards:ssa Lontoossa. Kilpailussa tuhannet tuotteet 29 maasta kisasivat paremmuudestaan. Joulukuussa Kaiho palkittiin Europe Trophy International Wine & Spirits -kilpailussa Luxemburgissa kisan arvokkaimmalla palkinnolla, tuplakullalla. Tuplakultaan ei riitä pelkästään parhaat pisteet, vaan sen saavuttamiseen tarvitaan myös kaikkien tuomareiden yksimielinen päätös.

Kaiho vodka on otettu hyvin vastaan myös ravintolapuolella ja mm. Michelin-tähdillä palkitut ravintola Palace ja Finnjävel Helsingissä ja Kaskis Turussa ovat ottaneet Kaiho vodkan listoilleen. Kaiho löytyy tällä hetkellä yli 40 Alkon valikoimista ja onpa ensimmäinen erä Kaihoa lähdössä jo Portugaliin suurelle hotelli- ja ravintolaketjulle.

Mihin Turun tislaamon tie tulevaisuudessa on viemässä? Mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, kertoo Jari, mutta katse kohdistuu kyllä myös Suomen rajojen ulkopuolelle EU-alueelle. Kotimaan markkinoiden vakiinnuttamisen jälkeen mahdollisuudet lisäinvestointeihin ja kansainvälistymiseen ovat paremmat. Tuotevalikoiman laajentaminen “vodka platformin” pohjalta on myös relevantti vaihtoehto.

Turun tislaamon tuotantotilat mahdollistavat myös tuotannon laajentamisen ja uusien työpaikkojen luomisen. Myös yrittämiseen liittyvät viranomaisasiat hoituvat Raisiossa mutkattomasti.

- Kaikki on mennyt tosi hyvin ja Turun tislaamolla on hyvät mahdollisuudet kasvaa täällä. Sijaintimme on logistisesti erinomainen ja lisäksi alueella toimii Smart Chemistry Park, jonka yhteistyöverkosta saa tuoreena yrittäjänä arvokasta tukea. Laboratorio sijaitsee samassa pihapiirissä ja viranomaistyö sujuu Raision kaupungin kanssa mutkattomasti, Jari kehuu.

https://www.raisio.fi/fi/yrittajalle

Kirjoittaja: Anu Kurkilahti-Haartemo
Kuvat: Veera Salakari

Viisi syytä sijoittua Raisioon

Ensiluokkaiset logistiset yhteydet: 10 kilometrin säteellä lentokenttä, kaksi satamaa, raideliikenne ja valtaväylät joka suuntaan

Valmis asiakaskunta: esimerkiksi Kuninkojan yritysalueella sijaitsevalla Kauppakeskus Myllyllä 5,1 miljoonaa kävijää vuonna 2022

Sijainti ammatti- ja korkeakoulujen läheisyydessä: lisää osaavaa ja koulutettua työvoimaa valmistuu jatkuvasti

Hyvä yritysilmapiiri: yritysverkostot tarjoavat tukea kasvuun ja kansainvälistymiseen

Kaupungin nopea ja joustava päätöksentekokyky: sujuva ja ketterä viranomaisasiointi