Bazoom

Kryptovaluuttojen verotus Suomessa - tiesitkö nämä?

Kryptovaluutat ovat olleet rahamaailman kuuma puheenaihe viime vuosien aikana. Ne ovat yleistyneet ja niiden käänteistä on kirjoitettu suomalaisissakin valtamedioissa ahkerasti. Tutkimme kryptovaluuttoihin liittyvää verotusta tässä artikkelissa tarkemmin.

Kryptovaluutat ovat virtuaalisia valuuttoja, jotka toimivat täysin digitaalisessa ympäristössä. Niillä voi ostaa ja maksaa tiettyjä hyödykkeitä verkossa. Joillekin ne ovat myös sijoituskohteita - joskin erittäin riskialttiita. Kryptovaluuttojen arvot heilahtelevat tyypillisesti erittäin jyrkästi ja ne ovat herkkiä erilaisille uutisotsikoille ja ilmiöille.

Tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, joka sai alkunsa vuonna 2009. Viime vuosikymmenen aikana kryptomarkkinoille on ilmaantunut useita valuuttoja ja nykyisin niitä on jopa tuhansia. Toinen varteenotettava virtuaalivaluutta on Ethereum, joka on itse asiaassa erillinen ekosysteemi. Ethereumin piirissä toimivat esimerkiksi älysopimukset ja digitaalisesta taiteesta tutut NFT:t.

Kryptovaluuttoja ostetaan ja myydään nykyisin Suomessakin. Kauppaa käydään asiaan erikoistuneilla kaupankäyntialustoilla ja virtuaalivaluuttaa myy myös muutama suomalainen kryptovaluutta välittäjä. Verottaja on havahtunut ilmiöön ja nykyisin kryptovaluutoista pitää maksaa veroa.

Kryptovaluutat ansio- ja pääomatuloina

Kryptovaluutat ovat vakinaistaneet asemansa siinä mielessä, että ne ovat nykyisin veronalaista tuloa. Käytännössä verottaja haluaa tietää, kuinka paljon virtuaalivaluuttoja on käytetty ja mitkä ovat niiden louhinnasta saadut tulot. Kryptovaluutoista saadut tulot pitää ilmoittaa veroilmoituksessa, mutta kulut voi vähentää.

Jos virtuaalivaluutan käytöstä tai vaihtamisesta saa tuloa, verotetaan se luovutusvoittona. Luovutusvoitto on pääomatuloa. Sitä muodostuu, kun virtuaalivaluuttaa vaihtaa perinteiseen valuuttaan, esimerkiksi euroon.

Luovutusvoittoa voi syntyä myös, kun virtuaalivaluuttaa vaihtaa toiseen virtuaalivaluuttaan. Jos virtuaalivaluutalla maksetaan laskuja tai sillä ostetaan tavaroita tai palveluita, pitää sekin ilmoittaa verottajalle.

Louhinnasta saatu tulo katsotaan yleensä ansiotuloksi. Kryptovaluutan arvo verrataan euroihin vaihtokurssin yhteydessä. Eli sen arvo on sama euroina, kuin mikä se käytön tai louhinnan aikana. Arvon voi tarkistaa kryptovaluutan pörssistä.

Miljoonia euroja valtion kassaan

Kryptovaluuttojen verotus on tuonut lisätuloa valtiolle. Virtuaalivaluuttojen kaupankäynnistä saadut verotulot nousivat ennätystasolle vuonna 2021. Viime vuonna siitä saatiin lähes 140 miljoonan euron verotulot.

Suomalaiset myivät tuolloin virtuaalivaluuttoja yli kahden miljardin euron edestä. Vastaava summa edellisenä vuonna oli 190 miljoonaa euroa. Nämä tiedot perustuvat verottajalle ilmoitettuihin lukuihin.

Verottajan lukuihin on vaikuttanut kryptovaluuttojen hintojen nousu viime vuonna. Hinnat nousivat nimittäin moninikertaiseksi ja suomalaiset tekivät nousukaudella yli 400 miljoonan euron voitot. Se oli lähes 15 kertaa enemmän aikaisempaan vuoteen verrattuna. Verokarhu nappaa tästä pääomatuloveroa, eli 30 prosenttia.

Vuodelta 2022 ei ole odotettavissa yhtä suuria lukuja. Virtuaalivaluuttojen hinnat ovat madelleet erittäin alhaisina lähes koko vuoden ajan ja jyrkkä lasku alkoi viime vuoden marraskuussa. Kesäkuussa 2022 monien virtuaalivaluuttojen hinta oli vain puolet edellisen vuoden huippulukemista.

Kryptovaluuttojen arvonheilahtelut

Kryptovaluutat ovat erittäin riskialttiita sijoituskohteita. Niiden arvot voivat heilahdella erittäin jyrkästi, joten malttia tarvitaan. Lisäksi kryptoja harkitsevan kannattaa tutustua kryptovaluuttojen toimintaan yleisesti.

Tulevaisuus on virtuaalivaluuttojen kannalta mielenkiintoinen. Saamme nähdä, miten esimerkiksi älysopimukset ja lohkoketjuteknologia kehittyvät. Esimerkiksi lohkoketjuteknologiasta povataan lähitulevaisuuden megatrendiä, mutta täyttä varmuutta asiaan ei tietenkään vielä ole.