Bazoom

Haaveiletko omasta kahvilasta? Ota nämä huomioon

Oma kahvila voi kuulostaa hauskalta idealta. Joillekin se voi olla unelma, jossa omalla intohimolla voi saada toimeentulonsa. Kahvilan perustaminen vaatii kuitenkin paljon työtä suunnittelua.

Kahvila- ja ravintolakulttuuri on kehittynyt ansiokkaasti Suomessa ja erityisesti Turku on pullollaan toinen toistaan hienompia paikkoja. Kehitettävää toki riittää aina ja uusille ideoille on aina tilaa, jos niistä saa aikaan kannattavaa liiketoimintaa.

Uusi kahvila on kovan työn tulos, eikä se ilmaannu kaden varteen yhdessä yössä. Siinä pitää ottaa moni asia huomioon, jotka liittyvät niin ideointiin kuin viranomaistoimintaan.

Omaan kahvilaan liittyy myös käytännön asioita, joita ovat esimerkiksi paikan valinta ja työvoiman hankinta. Kahvilan pyörittäminen vaatii myös omat tarvikkeensa, joita esimerkiksi Expondo tarjoaa.

Suunnittele kahvilan konsepti

Kahvilan konsepti on silta idean ja toteutuksen välillä. Se määrittelee kahvilalle tarkoituksen ja syyn olla olemassa. Se auttaa myös asettamaan raamit kahvilan arvoille ja identiteetille.

Konseptin kannattaa olla mahdollisimman kirkas ja sen pitää näkyä ja kuulua selkeästi kahvilan toiminnassa. Konsepti antaa vastauksen asiakkaille, miksi heidän kannattaa valita kyseinen kahvila.

Ideointi ja suunnittelu eivät onneksi maksa mitään, joten tässä vaiheessa voi olla luova ja idealistikin. Kun ajatuksen kipinä on saatu aikaiseksi, voi sitä pilkkoa osiin ja katsoa sen realistisia mahdollisuuksia.

Miten konseptia voi suunnitella?

Konsepteja on olemassa melkein yhtä monta kuin kahviloita. Toki monet paikat ovat ideoiltaan ja toiminnaltaan melko samankaltaisia, mutta niiden vahvat brändit ja tuotteet auttavat menestymään.

Maailmalla näkee erikoisia esimerkkejä erilaisista kahvilakonsepteista, mutta liiallisuuksiin ei tarvitse mennä: joskus kahvilan sijainti voi riittää pitkälti konseptin määrittelemiselle.

Konseptin suunnittelussa kannattaa pohtia, mitä kahvilalla haluaa tarjota. Lisäarvo on yksi avainsanoista, eli mikä tekee siitä erikoisen?

Puuttuuko Turun seudulta esimerkiksi kahvila, joka näyttää elokuvia? Vai haluatko kaupunkiin paikan, jonne voi ottaa helposti koiran mukaan. Kahvilassa voi mahdollisesti yhdistää myös kaksi omaa intohimoaan. Ehkä kahvittelun lomassa voi ottaa uuden tatuoinnin?

Kahvilan arki täynnä realiteetteja

Unelma kahvilasta voi innostaa ja inspiroida, mutta arjen tohinassa realiteetit tulevat vastaan. Kahvila- ja ravintolatoiminta on riskialtista ja moni lopettaa toimintansa ensimmäisen vuoden jälkeen. Intohimo ei välttämättä ole kannattavaa liiketoimintaa.

Kahvilan pyörittämiseen sisältyy lukuisia kustannuksia, jotka syövät kannattavuutta. Niitä ovat esimerkiksi tilanvuokra, työvoima ja verot. Työpäivät voivat venyä erittäin pitkiksi, eikä rahallinen korvaus välttämättä mairittele. Lisäksi yhteistyö viranomaisten kanssa voi vaatia oman työsarkansa.

Jotkut kahvilat toimivat sesonkien armoilla, mikä voi lisätä omalta osaltaan stressiä. Jos liiketoimintaan vaikuttaa esimerkiksi kesäinen sää, voi sadekelit aiheuttaa harmaita hiuksia.

Kahvilasta haaveilevan kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää verkostojaan ja kysyä tuntemiltaan kahvilanomistajilta, miltä arki maistuu. Kokemus on teoriaa arvokkaampaa, joten konkarilta kannattaa tiedustella rohkeasti mietteitä yrittäjyyden ylä- ja alamäistä. Yksi vaihtoehto on myös liittyä osakkaaksi valmiina olevaan kahvilaan, jos sopiva mahdollisuus tulee vastaan.