Mainos:

Millainen tietokone hankkia lukioon?

Lukio tarjoaa yleissivistävää koulutusta ja valmistaa jatko-opiskeluihin. Se antaa lisää vapautta ja vastuuta opiskelijalle, jonka pitää hankkia tarvittavat tavarat itse. Ostoslistaan kuuluvat lukiokirjat ja tietokone, jota on alettu käyttää lukioissa enemmän. Tietokoneella kirjoitetaan ylioppilaskokeet ja sillä hoidetaan muitakin opiskeluihin liittyviä projekteja.

Tarkat ohjeet tietokoneen hankintaan

Monelta lukiolaiselta löytyy tietokone jo omasta takaa, mutta oma läppäri ei välttämättä sovellu lukio-opintoihin. Ylioppilaslautakunta on antanut tarkat ohjeet tietokoneelle, jota käytetään ylioppilaskirjoituksissa. Ohjeet ovat pitkälti teknisiä, joilla taataan tietokoneen toimivuus ylioppilaskokeissa.

Tietokoneen käyttö ei liity ainoastaan ylioppilaskirjoituksiin, vaan lukiossa suoritetaan paljon muitakin tehtäviä sähköisesti. Esimerkiksi esseitä ja esitelmiä tehdään tietokoneella ja niihin tarjotaan nykyisin jopa ulkopuolista apua. Verkosta löytyy sivustoja, joissa on hyviä malleja esseiden ja muiden kirjoitelmien tekoon. Tällaista palvelua tarjoaa muun muassa inspos.fi.

Abitti-järjestelmä tärkeimpänä ominaisuutena

Lukiolaisen tietokoneen tärkein ominaisuus on se, että se pystyy toimimaan Abitti-järjestelmässä. Abitti on koejärjestelmä, jota käytetään ylioppilastutkinnoissa ja sähköisissä kurssikokeissa. Tietokoneen pitää toimia DogabiOS-käyttöjärjestelmässä, jota käytetään lukion kokeissa.

Toisin sanoen tietokone käynnistetään Linux-pohjaiseen käyttöjärjestelmään erilliseltä USB-tikulta. Kaikki laitteet eivät sovi Abitin koejärjestelmään, joten asia pitää tarkistaa ennen tietokoneen hankkimista.

Yhteensopivuuden ongelmia havaitaan useimmiten uusimmissa laitteissa, joissa ei ole tarvittavia Linux-ajureita. Toisaalta ongelmia voidaan havaita vanhoissakin koneissa. Monet jälleenmyyjät testaavat Abitin toimivuuden, mutta se kannattaa tarkistaa myös itse. Ylioppilaslautakunta on laatinut listan tietokoneista, joilla Abitti on käynnistetty ongelmitta.

Parhaimmat ja huonoimmat tietokoneet?

Lukiolainen saattaa pohtia parasta tietokonetta lukio-opiskeluihinsa. Sen tulisi toimia saumattomasti eri kursseilla ja projekteissa. Lisäksi sitä pitäisi käyttää onnistuneesti lukion loppurutistuksessa, eli ylioppilaskirjoituksissa.

PC-tietokoneet näyttäisivät toimivan parhaiten lukiolaiselle. Niissä ilmenee harvoin ongelmia Abitin kanssa ja ne ovat kohtuuhintaisia. MacBook-tietokoneet ovat puolestaan kehnoja lukiolaisen käyttöön, vaikka ne ovat kevyitä ja miellyttävän näköisiä. Ne saattavat sopia hyvin oppitunneille, mutta Abitti ei toimi niissä kunnolla.

Entä liitäntien määrä?

Ylioppilaslautakunta on laatinut vaatimukset erilaisten liitäntien määrälle. Tietokoneesta pitää löytyä vähintään yksi USB-portti, jolla voidaan käynnistää Abitin järjestelmä. Lisäksi tietokoneessa pitää olla Ethernet-liitäntä ja kuulokeliitännän mahdollisuus.

Tämänkin takia MacBookin tietokoneet ovat huonoja lukiokäyttöön, koska niissä on usein vähän USB-portteja. Adapterit ja muut lisävarusteet ovat usein kalliita, jos ne ostetaan erikseen. Myös erikosvarustelujen kanssa kannattaa olla varuillaan: mitä enemmän niitä on, sitä huonommin ne todennäköisesti sopivat lukioon.

Tietokoneen koko, akku ja tehojen määrä

Ylioppilaskokeissa käytettävän tietokoneen koko saa olla enintään 18 tuumaa. Yleensä pienempi riittää ja yli 15-tuumainen alkaa käydä turhan isoksi. Sitä on myös vaikeampi kuljettaa.

Tietokoneen akkuun kannattaa kiinnittää huomiota. Tietokonetta käytetään lukiossa päivittäin, joten akun tulisi kestää koko koulupäivän ajan. Tietokonetta voi ladata yleensä kouluissa, mutta laturin jättäminen kotiin on mukavampi vaihtoehto.

Koneen tehokkuus riippuu kiintolevystä, prosessorin tyypistä ja keskusmuistin määrästä. Tehokkuudella ei pitäisi kuitenkaan olla suurta merkitystä pelkässä opiskelukäytössä. Opiskelija ei huomaa todennäköisesti suurta eroa tehokkaan ja vähemmän tehokkaan mallin välillä.