Mainos:

Yhteisvoimin hoidetut viheralueet tuovat iloa Paraisilla

– Tässä on narsissipäiväkotimme, toteaa Paraisten kaupungin uusi puistomestari Annette Backholm tarkastaessaan kukkien voinnin.
– Tässä on narsissipäiväkotimme, toteaa Paraisten kaupungin uusi puistomestari Annette Backholm tarkastaessaan kukkien voinnin.

Tammikuussa työnsä aloittanut Paraisten kaupungin uusi puistomestari Annette Backholm odottaa innolla kesäkautta. Keväisin istutuskausi avataan istuttamalla kaupunkilaisten iloksi sadoittain narsisseja Kirkkosalmen yli vieville silloille ja muualle kaupunkiin. Keltaisina hohtavat kukat piristävät asukkaita myös Korppoossa ja Nauvossa.

Puisto-osaston työtehtäviin kuuluvat paitsi viheralueiden hoito myös leikkipaikkojen ja uimarantojen ylläpitotehtävät.

– Puistomestari Backholm pursuaa ideoita.
– Puistomestari Backholm pursuaa ideoita.

Paraisilla reippaita ja osallistuvia asukkaita

Backholm on hyvillään siitä, että puistoalueilla on viime vuosina viihdytty entistä enemmän. Siististä ja hyvin huolletusta Keskuspuistosta ja muista puistoalueista hyötyvät sekä kaupungin ympärivuotiset asukkaat että kesävieraat. Toisinaan kaupunki tekee yhteistyötä Pro Kyrksundet i Pargas -yhdistyksen kanssa, joka tulevanakin kesänä avustaa Kirkkosalmen yli johtavien siltojen maalaustöissä. Myös kaupungin yrittäjistä koostuva Kivaa Paraisilla -yhdistys toimii yhteistyökumppanina. Vaikka puistojen ylläpito on kaupungin vastuulla, ovat kaupunkilaisten talkootyöt hieno tapa vahvistaa yhteishenkeä ja tuoda hyvää mieltä.

– Meillä on myös eräänlaista puistokummitoimintaa. Yksityishenkilöt tai ryhmät voivat sopimuksen mukaan hoitaa tiettyä puistoa tai osaa viheralueesta esimerkiksi kitkemällä rikkaruohoja, poimimalla roskia tai harventamalla vesakkoa. Meihin saa mielellään ottaa yhteyttä, jonka jälkeen teemme sopimuksen hoidettavasta alueesta, Backholm kertoo.

Uutuutena Paraisille on tulossa TiksPac-roskapussiautomaatteja, jotka sijoitetaan strategisille paikoille kaupungin viheralueille. Pusseja voi käyttää vaikkapa omien eväsroskien keräämiseen ennen roska-astiaan vientiä. Myös koiranulkoiluttaja hyötyy pussiautomaatista, jos on unohtanut oman jätepussinsa kotiin.

Loppukesästä kaupunki ilahduttaa asukkaitaan poimittavilla istutuksilla:

– Tänäkin vuonna istutamme auringonkukkia, joita syksymmällä voi poimia maljakkoon. Mietimme myös kukkaniityn perustamista auringonkukkapellon yhteyteen, Backholm kertoo.

Jokakeväiset narsissit odottavat istutusta kaupunkiin.
Jokakeväiset narsissit odottavat istutusta kaupunkiin.

Hortensiakokeesta sekä hyötyä että silmäniloa

Toukokuussa 2021 kaupunki perusti Kirkkolammen läheisyyteen hortensiapuiston yhteistyössä Luonnonvarakeskuksen kanssa. Puistoon istutettiin 118 erilaista japaninhortensialajiketta. Hortensiapuiston noin 330 taimea ovat osa kansainvälisen Euro-Trials -verkoston lajikoetta, jossa samat lajikkeet on istutettu yhdeksässä eri Euroopan maassa. Paraisten hortensiapuistossa seurataan pääasiassa taimien talvehtimista, mutta myös kasvua ja sairauksien ja tuhohyönteisten sietokykyä. Hortensiakoeruutujen väleihin on istutettu perennoja esteettisemmän kokonaisuuden luomiseksi. Kokeen loputtua vuonna 2025 puisto jää pysyväksi istutukseksi ja kaupunkilaiset saavat mielellään viettää aikaa puistossa lajikkeisiin tutustuen.

Tutustu Paraisten tonttitarjontaan ja saaristokaupungin elämään osoitteessa oikeapienikaupunki.fi