Mainos:

Yksi sähköpyörämalli on tänä keväänä ylitse muiden – "Pitää hankkia ennen huhtikuuta"

Sähköpyöräilytrendi näkyi viime vuonna niin katukuvassa kuin kauppiaiden varastoissa. Maailmanlaajuiset toimitusvaikeudet heijastuivat pyörävalikoimiin ja monet suosituimmat mallit myytiin loppuun jo ennen kesää.

Sähköpyöräasiantuntija Henri Laine avaa tulevan pyöräsesongin näkymiä:

- Sähköpyöriä myytäisiin enemmänkin, mutta tavaraa ei yksinkertaisesti ole saatavilla niin paljoa kuin kysyntää olisi. Toimitusvaikeudet ja alan komponenttipula tulevat näkymään tällä kaudella valikoimissa jopa viime vuotta enemmän. Koronan vaikutuksia ei myöskään voi sivuuttaa ja esimerkiksi Kiinassa tiukat koronatoimet ovat sulkeneet kokonaisia satamia, mikä näkyy väistämättä sähköpyörien saatavuudessa.

Yksi malli ylitse muiden

Viime kauden suosikkimallin, FitNord Ava 300 -sähköpyörän, ennakoidaan nousevan myös tämän kevään hittipyöräksi. Laine kertoo testanneensa lukuisia eri sähköpyöriä, mutta tämä pyörä erottuu joukosta monella tapaa.

- Tämän hintaluokan sähköpyörissä akku kestää yleensä vain 50-80 kilometriä, mutta Ava 300:lla yhdellä latauksella voi ajaa jopa 150 km. En tiedä muita sähköpyörämerkkejä, joissa tällä hinnalla saisi näin suuren, melkein 20 ampeeritunnin akun. Hintaluokassaan tämä pyörä on aivan omaa luokkaansa ja erottuu muutenkin kuin tyylikkään ulkonäkönsä ansiosta.

Sähköpyörä säästää aikaa ja rahaa

Sähköpyöräilybuumi on monen tekijän summa. Laine mainitsee muutamaksi keskeiseksi syyksi rahan säästön ja liikkumisen helppouden.

- Monet ovat laskeneet, että vaihtamalla auton sähköpyörään säästää nykyisillä bensan hinnoilla jopa yli 4000 euroa vuodessa.

Sähköpyöräily on hauskaa hyötyliikuntaa ja sen helppous innostaa kulkemaan pidempiä matkoja kuin perinteisellä pyörällä.

- Sähköpyöräily on yllättävän tehokasta rasvanpolttoa, sillä siinä syke pysyy 50-70%:n sykealueella, joka on ihanteellinen juuri rasvanpolttoon. Sähköpyörällä liikkuminen on niin hauskaa, että moni kertoo jääneensä koukkuun jo ensikokeilulla.

Pyöräilyn infrastruktuuri on parantunut viime vuosina huomattavasti, mikä on innostanut yhä useampia polkijoita nauttimaan sähköpyöräilystä.

- Nyt monessa paikassa on jo loistavat pyörätiet, joita kelpaa polkea esimerkiksi töihin. Varsinkin suurissa kaupungeissa sähköpyörällä pääsee töihin huomattavasti autoa nopeammin. Tähän kun yhdistää mukana tulevat terveyshyödyt, en ihmettele sähköpyöräilyn suosiota ollenkaan.

”Pitää hankkia ennen huhtikuuta”

Saatavuusongelmista huolimatta Laineella on hyviä uutisia sähköpyörän hankintaa suunnitteleville.

- Suosittuja FitNord-sähköpyöriä on tällä hetkellä vielä hyvin saatavilla. Esimerkiksi viime vuoden kysytyintä Ava 300 -sähköpyörää löytyy vielä suoraan varastosta ja ennakoin sen kysynnän ylittävän tänä keväänä jopa viimevuotisen tason.

Laine kertoo, että paras aika hankkia sähköpyörä on juuri nyt alkukeväästä.

- Toimitusvaikeudet ja komponenttipula eivät ole vain sananhelinää ja myyntikikkoja, vaan monet huomasivat niiden realisoituvan jo viime pyöräilykaudella. Suosituimpia hittituotteita kuten Ava ja Venture -kaupunkipyöriä ei riitä kaikille, joten kannattaa olla nopea, jos haluaa päästä tänä keväänä polkemaan.

Artikkelissa mainitut sähköpyörät

FitNord Ava 300 -sähköpyörä: kuntokauppa.fi/fitnord-ava-300

FitNord Venture 300 -sähköpyörä: kuntokauppa.fi/fitnord-venture-300

Kaikki sähköpyörät: kuntokauppa.fi/sahkopyorat