Mainos:

Susanna Pitulan viisi vinkkiä ekologiseen sisustamiseen

Tee harkittuja valintoja

Ensimmäinen askel kestävän kehityksen polulla on miettiä, mitä oikeasti tarvitsee ja mikä sopii omaan kotiin. Pitula varoittaakin ahtamasta kotia liian täyteen.

– Tilanhallintaa voi opetella mittanauhan kanssa. Kannattaa muistaa, ettei kaikkea tilaa tarvitse täyttää. Kolmen metrin seinälle kaksi metriä leveä sohva voi olla hyvinkin sopiva.

Yrittäjä muistuttaa, että myymälän avarissa tiloissa huonekalut näyttävät pienemmiltä kuin kotona.

Myös värisävyjä kannattaa miettiä hetki, että ostoksesta nauttii pitkään. Kankaat näyttävät erilaisilta eri valaistusoloissa ja värimaailmoissa.

– Lainaan mielelläni ennen ostopäätöstä kotiin mukaan värimalleja, jotta asiakas näkee, miltä kangas näyttää omassa kodissa.

Susanna Pitula on saanut asiakkailtaan paljon kiitosta siitä, että hän on aina myymälän aukioloaikoina itse paikalla antamassa henkilökohtaista neuvontaa. Pitulan palveleva kivijalkamyymälä onkin ainutlaatuinen konsepti Varsinais-Suomessa.

Värit näyttävät erilaisilta eri valaistus- ja väriympäristöissä. Siksi värimalleja onkin hyvä tarkastella kotona.
Värit näyttävät erilaisilta eri valaistus- ja väriympäristöissä. Siksi värimalleja onkin hyvä tarkastella kotona.

Hanki kotimaisia, kestäviä huonekaluja

Kun hyvä huonekalu löytyy, on siitä iloa vuosiksi eteenpäin – jos se on kestävä. Susanna Pitulan mielestä laatuun kannattaakin sijoittaa, sillä toisin kuin luullaan, sen ei tarvitse maksaa ”maltaita”.

– Lähes kaikki sohvamme ovat kotimaisia ja valmistettu kestämään kovaa käyttöä. Hintataso on silti sellainen, että monella on mahdollisuus hankkia hyvä, kotimainen sohva.

Sohvien rungot on pääosin tehty vahvasta koivuvanerista. Tuotantokustannuksissa esimerkiksi vanerin ja lastulevyn hinnassa voi olla muutaman kympin ero, etenkin nyt kun useat raaka-aine kustannukset ovat nousseet merkittävästi.

- Emme kuitenkaan halua säästää materiaalivalinnoissa, etenkin kun laadukas ja kestävä valmistus tuo huonekalulle paljon käyttövuosia lisää, mainitsee Pitula esimerkinomaisesti.

Pitulan huonekalumyymälä keskittyy huonekaluihin, eli sohviin, nojatuoleihin ja sänkyihin, mutta myös ruokaryhmiä ja puisia huonekaluja on tarjolla. Suurin osa tuotteista on suunniteltu itse ja valmistettu Suomessa.

Kotimaiset huonekalut ovat kestäviä ja pitkäikäisiä.
Kotimaiset huonekalut ovat kestäviä ja pitkäikäisiä.

Luo uusi ilme pienillä asioilla

Kun koti alkaa kaivata piristystä, mieti vaatiiko kalustus uusimista, vai voiko raikasta ilmettä luoda uusilla tyynyillä tai tekstiileillä.

– Olemme ottaneet myyntiin huonekaluteollisuuden ylijäämäkankaista tehtyjä sisustustyynyjä. Näin kaikki materiaali saadaan hyödynnettyä, eikä hävikkiä synny.

Tyynyt ovat yksittäiskappaleita.

– Sänkyyn voi luoda uutta ilmettä petivaatteiden lisäksi vaihdettavalla irtohupulla, Pitula vinkkaa.

Huonekaluja hankkiessa kannattaa miettiä niiden muunneltavuutta – sekä nykykodissa, että kenties tulevassa. Suora sohva ja nojatuoli tai rahi voi tietyssä tilassa olla monikäyttöisempi ja pitkäikäisempi ratkaisu kuin vaikka kulmasohva tai divaani.

Lisähankintojen sijaan kotia voi piristää myös karsimalla. Voisiko asuntoa piristää laittamalla ylimääräisiä asioita kierrätykseen tai kesäkaudeksi varastoon?

Sängyn voi uudistaa vaihtamalla pellavaisiin pussilakanoihin tai vaihtamalla irtohupun.
Sängyn voi uudistaa vaihtamalla pellavaisiin pussilakanoihin tai vaihtamalla irtohupun.

Valitse ekologisia materiaaleja

Pitulan sohvat ja nojatuolit eivät odota ostajaa jättivarastossa, vaan ne tehdään käsityönä tilauksesta, kohtuullisessa toimitusajassa. Sadoista eri verhoilukankaista voi valita omaan kotiin parhaiten sopivan.

Malliston verhoilukankaat pyritään valitsemaan kestävästi niin, että ne ovat mahdollisimman pitkäikäisiä. Useimmat kankaat ovat vesipestäviä, mikä helpottaa puhtaanapitoa. Mallistosta löytyy erityisesti kovaan käyttöön suunniteltuja vaihtoehtoja, ja lapsiperheille ja eläintalouksiin soveltuvia easy care -kankaita. Materiaaleja on loputtomiin: samettia, pellavaa, puuvillaa, villaa… Uutuutena on tullut ekologisia kierrätyskankaita, jotka ovat myös kestäviä ja konepestäviä.

Kankaiden lisäksi ekologisuus näkyy muun muassa sohvatyynyjen täytteissä.

– Tällä hetkellä yksi suosituimpia selkätyynyjen täytemateriaaleja on sataprosenttisesti PET-pulloista kierrätetty polyesteri. Se on myös allergiaturvallinen.

Lisää sohvan käyttöikää imuroimalla se säännöllisesti.
Lisää sohvan käyttöikää imuroimalla se säännöllisesti.

Huolehdi huonekaluistasi

Pysyäkseen kunnossa huonekalut vaativat hoitoa. Imuroi sohva ja nojatuoli, myös tyynyjen alta, säännöllisesti ainakin kerran kuussa. Pöyhi untuvatyynyt, puhdista näkyvät tahrat ja tarvittaessa pese irrotettavat päälliset. Pesuun ja kankaiden suojaamiseen tarvittavia aineita saat Pitulasta.

– Muista myös kiristää sohvien ja sänkyjen jalat aika ajoin, sillä niihin kohdistuu kovaa rasitusta. Näin huonekalusi säilyvät hyvinä vieläkin pidempään, yrittäjä muistuttaa.

Hyvää palvelua ja kotimaisia tuotteita saa huonekaluliike Pitulasta, joka palvelee Turun Käsityöläiskadulla.

Huonekalu Pitula

Käsityöläiskatu 14, Turku

045 180 0957

info@pitula.fi

www.pitula.fi