Mainos:

Kilpailuttaminen kannattaa

Olemassa olevat lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, vaikka aina alkuvuodesta, sekä silloin kun elämäntilanne muuttuu.
Olemassa olevat lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, vaikka aina alkuvuodesta, sekä silloin kun elämäntilanne muuttuu.

Vuoden vaihtuessa lupaamme syödä terveellisemmin, nukkua enemmän ja kuntoilla säännöllisemmin. Hyvään elämänhallintaan on helpompi keskittyä, kun talous on kunnossa. Pitäisikö vuoden alun lupauksien sisältää myös omien raha-asioiden tarkastelua?

Yksi oman talouden tasapainoon vaikuttavista asioista on laina-asioiden hoito. Onko nykyinen lainani edullinen? Jättääkö se riittävästi varoja kuukausittaisiin menoihin? Maksanko turhan pitkästä laina-ajasta?

Lähdemme tarkastamaan, miten kilpailuttamalla voi vaikuttaa lainan kuluihin ja miten kilpailuttaminen käytännössä tapahtuu.

Kulutusluotot kannattaa yhdistää, jotta hoitokulut pienenevät.
Kulutusluotot kannattaa yhdistää, jotta hoitokulut pienenevät.

Tilanteen tasalle

Menemme lainojen kilpailuttamispalvelu Sortteriin, jossa voimme nopeasti kilpailuttaa nykyiset lainamme. Ensin mietimme, paljonko lainaa kannattaa hakea.

Tarkistamme verkkopankista, että kulutusluottoja ja luottokorttivelkaa on kertynyt yhteensä 25 tuhatta euroa. Osamaksusitoumuksia ei ole.

Yhdistämällä velat saatamme saada edullisemman luoton uusin, paremmin ehdoin. Haemme siis uutta lainaa nykyisen lainasumman verran, ja maksamme sillä edelliset pois, mikäli uusi laina on edullisempi.

- Vanhat lainat kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, ainakin kerran vuodessa, koska korot vaihtelevat jatkuvasti, Sortterin markkinointijohtaja Lauri Miettinen muistuttaa.

Hyvä tapa kilpailuttaa laina on aina vaikka tammikuussa, mutta myös elämäntilanteen muuttuessa kannattaa tarkastaa, voivatko lainaehdot olla itselle aiempaa edullisemmat.

Asuminen, työsuhde ja perhetilanne vaikuttavat lainan ehtoihin.
Asuminen, työsuhde ja perhetilanne vaikuttavat lainan ehtoihin.

Elämäntilanne ratkaisee

"Tulot, työnantaja, asumistapa?" Mihin näitä tietoja tarvitaan?

Lainan hintaan vaikuttaa paitsi yleinen korkotaso myös lainanottajan maksukyky. Niinpä työsuhteen vakiintuminen, palkankorotus, avioliitto tai omistusasunnon hankinta voi vaikuttaa positiivisesti kulutusluoton korkoon.

- Lainan kilpailuttaminen on nopea toimenpide, jolla voi säästää sievoisia summia. Siksi kannattaa olla hereillä, kun elämässä tapahtuu muutoksia, Miettinen kertoo.

Keskimäärin Sortterin palvelua käyttävällä henkilöllä kuluu aikaa lainahakemuksen täyttämiseen neljä minuuttia ja 40 sekuntia.

Sortterin lainatarjouksissa noudatetaan reilun lainavertailun periaatteita. Edullisinta lainaa suositellaan aina ensimmäisenä.
Sortterin lainatarjouksissa noudatetaan reilun lainavertailun periaatteita. Edullisinta lainaa suositellaan aina ensimmäisenä.

Tarjoukset heti

Klik. Valmis. Saamme välittömästi 12 lainatarjousta. Ne on järjestetty edullisimmasta kalleimpaan todellisen vuosikoron mukaan, johon on siis laskettu kaikki lainanhoitoon liittyvät kulut.

- Lainan hinta on selkeästi tärkein kriteeri. Lisäksi tulee toki tarkastaa, että ehdotettu lainasumma on toivottu ja kuukausierät sopivat kukkarolle, eli että elämiseen jää riittävästi rahaa.

Vuonna 2021 asiakas, joka kilpailutti 8-10 tuhannen euron lainan Sortterissa, säästi keskimäärin 1 038 euroa koko laina-aikana. Viiden minuutin työ alkaa kannattaa.

Valitsemme lainatarjouksista edullisimman ja lähetämme hakemuksen eteenpäin pankkiin. Hetken kuluttua saamme lainasopimuksen, jonka allekirjoitamme sähköisesti. Rahat kilahtavat tilillemme jo samana päivänä. Nyt on aika maksaa vanha velka pois.

Kokeilla saa

Tällä kertaa onnistumme siis saamaan aiempaa edullisemman lainatarjouksen, mutta onko näin aina?

- Takeita emme voi antaa, sillä korkotaso menee sekä ylös että alas, Miettinen toteaa.

Kilpailutus ei kuitenkaan sido lainan ottamiseen tai maksa mitään. Kannattaa siis kokeilla, mikä on kulloinenkin lainan hinta, jottei maksa liikaa.

– Kilpailutuksen avulla mahdollisesti saavutettava säästö riippuu toki kilpailutettavan lainan summasta – kymmenien tuhansien eurojen lainassa säästö voi olla jopa tuhansia euroja ja pienemmässä lainassa satoja euroja. Joten kannustan kilpailuttamaan omat lainat säännöllisesti vuosittain ja aina kun elämäntilanne muuttuu.