Mainos:

NFT on vuoden 2021 trendi kryptovaluuttamaailmassa

Mikä on NFT?

NFT on yksi tärkeimmistä sivuhaaroista kryptovaluuttamaailmassa. Lyhenne NFT tulee sanoista Non-Fungible token, ja yleensä NFT on jotakin ainutlaatuista tai korvaamatonta. Käsitettä voidaan verrata harvinaiseen keräilykorttiin.

NFT on digitaalisessa muodossa lohkoketjuun tallennettu todistus tietyn asian omistamisesta. Se voi olla esimerkiksi taideteos, video tai pelissä käytettävä erityisen hyvä valomiekka. NFT:n voi tehdä käytännössä mistä tahansa: esimerkiksi kappaleiden sanoista on tehty non-fungible tokeneita. Tokenin omistaja saa haltuunsa oikeuden suosikkikappaleensa alkuperäisiin sanoituksiin.

Perinteisen taiteen kerääminen on helppoa: kuka tahansa voi ostaa seinälleen haluamansa ainutlaatuisen taulun, eikä samanlaista tule muualla vastaan.

Nykypäivänä taidetta ja ainutlaatuisia teoksia tehdään paljon myös digitaalisessa muodossa, mutta aikaisemmin digitaalisen taiteen keräämisen ei ole ollut toimivaa tapaa. NFT-teknologia ratkaisee tämän ongelman.

Yksittäisen NFT:n arvo määräytyy sen sisällön perusteella. Esimerkiksi Twitterin perustaja Jack Dorsey myi ensimmäisen tekemänsä twiitin 2,9 miljoonalla dollarilla. NFT:n arvo on puhtaasti se, kuinka paljon siitä ollaan keräilijöiden keskuudessa valmiita maksamaan.

Ero NFT:n ja Bitcoinin kaltaisen tavallisen kryptovaluutan välillä on, että Bitcoin on jokaisen lompakossa samanarvoinen ja se voidaan pilkkoa pienempiin osiin. NFT puolestaan on ainutlaatuinen kokonaisuus eikä sitä voida pilkkoa pienempiin osiin.

NFT on jyrännyt etenkin pelimaailmassa

Viime vuosina NFT-teknologiaa on hyödynnetty etenkin pelimaailmassa. Tunnettu esimerkki on virtuaalimaailma Decentraland, josta pelaajien on mahdollista hankkia digitaalista maata. Gods Unchained -pelissä erilaisilla NFT-korteilla on erilaisia ominaisuuksia.

Pelimaailmaan NFT tarjoaa valtavan määrän mahdollisuuksia. Esimerkiksi pelinsisäiset välineet voivat olla NFT-muodossa, mikä mahdollistaa niiden myymisen pelaajalta toiselle. Maksaminen voidaan hoitaa pelinsisäisellä omalla valuutalla, joka on muunnettavissa euromuotoon erillisessä pörssissä.

NFT:n siirtäminen henkilöltä toiselle on nopeaa ja helppoa. Kun kaupankäynti tapahtuu virallisissa kaupankäyntialustoissa, on ostaminen myös turvallista. Aikaisemmin esimerkiksi pelimaailmassa on saattanut helposti tulla huijatuksi, kun siirretylle rahalle ei olekaan anonyymissa maailmassa saatu vastinetta.

Pelit auttavat myös hyvin hahmottamaan, miksi NFT-tokeneita ei voi pilkkoa pienempiin osiin. Jokainen NFT on oma pieni kokonaisuutensa, joka on omistajalleen tarpeellinen sellaisenaan. Jollekin toiselle samalla tokenilla ei välttämättä ole juurikaan arvoa.

Myös lukemattomia muita mahdollisuuksia

Tämän hetken suurin NFT-sektori on digitaalinen taide. Markkinoilla toimii useita kauppapaikkoja, joissa digitaalista taidetta voidaan myydä ja ostaa. Korkeimmat kauppahinnat ovat useita miljoonia dollareita.

NFT-esinettä voidaan käyttää tulevaisuudessa myös vakuutena esimerkiksi lainan saamista vastaan. Markkinoilla toimii jo nyt hajautettuja lainapalveluita, jotka myöntävät kryptovaluuttalainaa, kuten Bitcoinia tai Ethereumia palveluun pantattua NFT-esinettä vastaan.

Teoriassa NFT tarjoaa rajattomat mahdollisuudet. Tulevaisuudessa esimerkiksi osakkeita voitaisiin ostaa NFT-muodossa. Myös reaalimaailman omaisuuden ”tokenisointi” voisi olla mahdollista. Käytännössä tokeniksi voitaisiin muuttaa vaikka auto tai kesämökki, ja myydä NFT-kauppapaikalla.

NFT-muodon suurimpia etuja on, että omistajuustiedot tallennetaan hajautettuun lohkoketjuun. Tämän ansiosta tulevaisuudessa voitaisiin välttää monta erimielisyyttä myös reaalimaailman esineiden omistajuussuhteista. Lohkoketjussa olevaa dataa ei ole mahdollista vääristää tai muuttaa ilman verkon hyväksyntää.

Monet ovat heränneet NFT-teosten ostamiseen myös sijoitusmielessä. Ostaja saattaa hankkia itselleen digitaalista taidetta toiveenaan arvonnousu – täsmälleen samaan tapaan kuin perinteistä taidetta kerättäessä.

Trendit kryptovaluuttamaailmassa vaihtelevat

Kryptovaluutat ovat oma maailmansa, joka käsittää paljon muutakin kuin maksuvälineiksi tarkoitetut Bitcoinin kaltaiset valuutat. Lohkoketjuun perustuvia projekteja on useita tuhansia ja uusia julkaistaan joka päivä.

Vuonna 2019 kryptovaluuttamarkkinoiden suurin trendi olivat hajautetut finanssipalvelut, eli DeFi-palvelut. Hajautetut pörssit ja lainapalvelut ovat tulleet jäädäkseen ja uusia älysopimusten varassa toimivia applikaatiota kehitetään jatkuvasti.

NFT-sektori on selvästi ollut vuoden 2021 suurin buumi. Vuoden aikana uutisista on saanut lukea monista digitaalisista taideteoksista, joiden kauppahinnat ovat nousseet päätä huimaavalle tasolle. Kauppapaikat kuten Open Sea ja Rarible ovat nousseet yhä suuremman joukon tietoisuuteen.

Vuoden 2021 toinen trendi kryptovaluuttamaailmassa ovat älysopimusalustat, kuten Ethereum, Solana ja Avalanche. Windowsiin ja Androidiin rinnastettavissa olevat kryptomaailman hajautetut käyttöjärjestelmät tarjoavat rajattomasti mahdollisuuksia uusien applikaatioiden kehittämiseen.

Tämän artikkelin on tuottanut bitcoinkeskus.com. Denna artikel kan läsas även på svenska på adressen bitcoincenter.se.