Mainos:

Pörssisähkön hintaheilahtelut olleet ennätyssuuria vuonna 2021

Joulukuun alussa uutisissa neuvottiin monia suomalaisia pidättäytymään sähkösaunan lämmittämisestä ja välttämään muiden ylimääräisten sähkölaitteiden kytkemistä. Erikoinen uutisotsikko saattoi herättää joissakin ihmisissä pieniä kysymysmerkkejä, mutta pörssisähkösopimuksella sähköä ostavat suomalaiset kotitaloudet ottivat vinkistä vaarin.

Pohjoismaissa pörssisähkön hintaheilahtelut eivät näytä saavuttavan loppua, sillä uusia ennätyksiä ehdittiin rikkoa uudemman kerran jo heti joulukuun alussa. Itsenäisyyspäivän tunnelmat karisivat nopeasti monessa kodissa tiistaiaamun uutisten välittäessä tietoa siitä, että pörssisähkön hinta on noussut yli 120 senttiin kilowattitunnilta.

Lukemat ovat historialliset, sillä tätä kalliimpaa sähkö ei ole ollut vuosikymmeneen, kun sähkön hinta pomppasi hetkellisesti 140 senttiin kilowattitunnilta viimeksi vuonna 2010. Markkinahintojen muutokset ovat vaikuttaneet jo käytännössä kaikkien sähköyhtiöiden hintoihin – uusi sähkösopimus voi olla nyt jopa yli 50% kalliimpi kuin kesällä 2021.

Mistä ennätyssuuret lukemat johtuvat?

Ennätyslukemia on mahdollista selittää sääolosuhteilla, sillä Pohjoismaissa aina Suomea myöten on kärsitty tavallista kiperimmistä pakkaslukemista ja tästä johtuvasta tuulettomasta säästä, mikä on luonnollisesti nostanut myös kotitalouksien sähkönkulutusta. Toinen merkittävä syy pörssisähkön hintaheilahteluihin on ollut Pohjois-Norjan vesivoimalaitosten varautuminen talveen, jolloin tuotanto on hetkellisesti laskenut.

Lisäksi, koska Suomi kuuluu osaksi eurooppalaista sähkömarkkinaa, myös Keski-Euroopan korkea sähkön hinta näkyy Suomessa asti. Euroopan päästöt painavat myös suomalaisten lompakoissa, sillä monissa muissa maissa sähköä tuotetaan runsaasti fossiilisilla polttoaineilla, kuten maakaasulla. Suomi ei toki kärsi yksin – esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa sähkö on Suomeakin kalliimpaa.

Elpynyt talous ja kasvanut sähkönkulutus ovat johtaneet siihen, että kysyntä on saavuttanut tarjonnan, eli on ollut hetkiä, jolloin markkinat ovat vaatineet sähköä yhtä paljon kuin sitä on siirtolinjoja pitkin ollut mahdollista saada.

Kaikki kotimaiset sähköyhtiöt eivät myöskään ole pystyneet vastaamaan pörssisähkön suuriin hintaheilahteluihin, ja joulukuun alussa 16 000 asiakkaan yllätykseksi Energia 247 ehti jo ilmoittaa sähköntoimituksen lopettamisesta vain kahden päivän varoitusajalla.

Milloin sähköstä tulee edullisempaa – Vai tuleeko?

Hintojen vaihtelu on ollut syksyn ja alkutalven aikana erittäin rajua. Erityisesti talvella Suomi on hyvin riippuvainen tuontisähköstä, mikä onkin omalta osaltaan vaikuttanut hintojen nousuun. Suomi on kuitenkin parantamassa omavaraisuutta muun muassa uudella Olkiluoto 3 –ydinvoimalla sekä tuulivoimakapasiteetin parantamisella.

Vaikka pörssisähkön hinta tulee mitä todennäköisimmin pysyttelemään korkealla vielä lähikuukausien ajan, monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että keväällä hinnat tulevat laskemaan ja normaalille tasolle päästäisiin kenties jo kesään mennessä. Tuolloin pörssisähkön hintojen odotetaan laskevan takaisin noin 5-6 senttiin kilowattitunnilta.

Mistä edullisin sähkösopimus alkuvuodelle 2022?

Jos omistat määräaikaisen sähkösopimuksen ja sopimuskausi on loppumassa lähiaikoina, on uusi sähkösopimus todennäköisesti edellistä kalliimpi - edullisen sähkösopimuksen löytäminen juuri nyt ei tule olemaan kovin helppoa, sillä sähköyhtiöt ovat jo nostaneet käytännössä kaikkien sopimustensa hintoja.

Pörssisähkön hintaheilahteluihin voi kuitenkin varautua solmimalla kiinteähintaisen sähkösopimuksen, jolla sähkön hinta saadaan lukittua pidemmäksi aikaa. Kiinteähintaisella sähkösopimuksella hintavaihtelut eivät tulee heijastumaan omaan sähkölaskuun, vaikka sähkön markkinahinta Nord Pool –pörssissä muuttuisi edelleen. Parhaimmillaan määräaikaiseen sähkösopimukseen voi saada myös vaihtoturvan, joka mahdollistaa sopimuksen vaihtamisen halvempaan hintojen laskiessa.

Jos määräaikainen sopimukseksi on umpeutumassa tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta on noussut liian korkeaksi, sähkösopimuksen päivittämistä kannattaa harkita. Erityisen kovaan paikkaan syksyn ja alkutalven aikana ovat joutuneet pörssisähkön kuluttajat, sillä sähkön hintaheilahtelut ovat näkyneet ennen kaikkea tämän tyyppisissä sähkösopimuksissa.

Sähkön kilpailutuksella paras sähkösopimus

Paras tapa löytää omaan kulutukseen sopivin sähkösopimus on kilpailuttaa sähkösopimukset verkossa. Sahkon-kilpailutus.fi:n vertailukone vertailee puolestasi markkinoiden parhaat sähkösopimukset oman kulutuksesi pohjalta.

Tarvitset sähkön kilpailutusta varten vain viimeisimmän sähkölaskun tai mahdollisimman tarkan arvion vuosittaisesta sähkönkulutuksesta, jonka pohjalta vertailukone järjestää sähkösopimukset automaattisesti edullisimmasta kalleimpaan. Halutessasi voit myös eritellä vertailukoneesta halutun sähköntuotantotavan sekä sopimuskauden pituuden.

Sähkön kilpailuttaminen ei vaikuta kuluttamasi sähkön laatuun. Sillä ei siis ole väliä, mistä päin Suomea sähköä ostat, sillä paikallinen verkkoyhtiö vastaa aina sähkön laadusta ja sähkön välittämisestä kotitaloutesi tarpeisiin. Sähkön kilpailuttaminen verkossa on täysin ilmaista, ja uuden sähkösopimuksen tilaaminen vie aikaa vain minuutteja.