Mainos:

Miten valita oikea sähkösopimus omakotitaloon?

Omakotitalossa sähköä kuluu eniten lämmitykseen

Paljonko omakotitalossa kuluu sähköä?

Omakotitalossa energiankulutus on suurempaa kuin kerrostalossa. Kaukolämmöllä lämpiävässä omakotitalossa sähköä kuluu vuodessa noin 5000 kWh, sähkölämmitteisessä omakotitalossa määrä on 20 000 kWh tai enemmän. Eri lämmitysmuotojen vertailua hankaloittaa jonkin verran niiden erilaiset hankintahinnat ja takaisinmaksuajat. Sen lisäksi omakotitaloissa eri puolilla Suomea on erilaiset mahdollisuudet lämmitysvaihtoehtojen valintaan. Kuitenkin lämmitysmuoto antaa raamin, joka määrittää sähkönkulutusta.

Mihin sähköä kuluu omakotitalossa?

Omakotitalossa sähkölaskun suuruuteen vaikuttavat talon koko, asukkaiden määrä, talon ikä ja lämmitysmuoto. Perheen henkilökohtaiset tottumukset käyttää sähköä merkitsevät kokonaisuudessa myös, samoin kodinkoneiden ikä ja energialuokka.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämmitys haukkaa lähes 50 prosenttia sähkön kulutuksesta, ja veden lämmitys melkein 20 prosenttia. Kaukolämmitteisessä omakotitalossa LVI-laitteet, joilla hallitaan lämmitystä, jäähdytystä, ilmanvaihtoa ja vesihuoltoa, vievät noin 20 prosenttia sähköstä. Tutustu tarkemmin omakotitalon sähkönkäyttömääriin ja jakautumiseen.

Millainen sähkösopimus on paras omakotitaloon?

Sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa moni asia. Hinta on tietenkin merkittävä tekijä. Omat mieltymyksetkin vaikuttavat, sillä yksi suosii tasahintaista sopimusta kun toinen haluaa hyötyä jatkuvasti kilpailutetusta pörssisähkön hinnasta. Sähkön tuotantotavalla on myös merkitystä. Fossiilisten energialähteiden sijaan yhä useampi haluaa tehdä ilmastoteon valitsemalla kotiinsa päästötöntä sähköä.

Aina sama sähkön hinta vai jatkuvasti markkinoiden paras hinta?

Omakotitalossa asuva voi valita määräaikaisen tasahintaisen sähkösopimuksen. Siinä hinta määritellään sopimuksen tekohetkellä, eikä se muutu koko kahden vuoden sopimuksen aikana. Etuna tässä on helppous ja ennakoitavuus. Asukas tietää aina, mitä sähkö maksaa, eikä asiasta tarvitse sopimuksen teon jälkeen huolehtia. Kesällä sähkölasku on pienempi, kun sähköä kuluu vähemmän ja talvikuukausina lämmityskaudella lasku on taas isompi.

Pörssisähkö on pidemmällä jaksolla tarkasteltuna edullisin sähkösopimus. Pörssisähkön hinta määritellään edellisenä päivänä pohjoismaisessa sähköpörssissä tunnin tarkkuudella. Hinta on siis sen hetkinen paras hinta. Pörssisähkön hinta vaihtelee sekä vuodenajan että vuorokauden ajan mukaan: korkea kysyntä näkyy korkeampana hintana. Omakotitalossa voi hyödyntää pörssisähkön alhaisempia hintoja siirtämällä kulutusta iltoihin ja viikonloppuihin. Kodinkoneita, kuten tiskikonetta ja pyykkikonetta, kannattaa käyttää illalla, samoin saunominen myöhään illalla on edullisempaa.

Ilmastoystävällinen sähkösopimus on helppo ja nopea ilmastoteko

Ilmastosta huolehtiminen on arvovalinta, jonka yhä useampi haluaa tehdä. Arkisimmillaan ilmastoteko on sitä, että valitsee omakotitaloonsa päästötöntä sähköä. 100 % päästöttömästi tuotettuasähköä tilaamalla osallistut puhtaamman tulevaisuuden rakentamiseen nykyisille ja seuraaville sukupolville. Askel vielä ekologisempaan ja vihreämpään elämäntapaan on valita sähkönsä alkuperäksi täysin uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkoa, tuulta, bioenergiaa ja vesivoimaa. Pitkällä tähtäyksellä uusiutuva energia on edellytys kestävälle kehitykselle.

Omakotitalon sähkölaskua pystyy pienentämään

Sähkönkulutukseen voi vaikuttaa omakotitalossa omilla teoilla
Sähkönkulutukseen voi vaikuttaa omakotitalossa omilla teoilla

Omakotitalossa voi sähkölaskuun vaikuttaa paitsi sähkösopimuksen valinnalla myös omilla päivittäisillä teoilla ja harkitsevalla kulutuksella. Omakotitalossa on hyvä olla tietoinen siitä, mikä kuluttaa omakotitaloasumisessa eniten sähköä, jolloin kulutukseen pystyy vaikuttamaan yllättävänkin paljon. Pienempi sähkönkulutus on ympäristölle ystävällisempää ja pitää myös omakotitaloasujan sähkölaskun matalampana.

8 helppoa vinkkiä sähkönsäästöön omakotitalossa

● Alenna kodin sisälämpötilaa: jo yhden asteen pienennys merkitsee 5 prosentin säästöä lämmityskuluissa. Oleskelutilojen ihannelämpötila on 21 astetta, makuuhuoneen 18–20 astetta.

● Käy suihkussa pikaisesti, jottei veden lämmittämiseen kulu energiaa. Valitse myös vettä säästävät hanat.

● Sammuta ylimääräiset valot ja käytä energiansäästö- ja led-lamppuja.

● Kun hankit uusia kodinkoneita, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen ja valitse malli, joka käyttää vähemmän energiaa.

● Pese vain täysiä koneellisia astioita ja pyykkiä.

● Sähkösauna on melkoinen energiasyöppö, joten sauno mieluummin pitkään ja harvoin. Mene saunaan heti, kun se on lämmin ja kytke lämmitys pois päältä saman tien viimeisen löylyttelyn jälkeen.

● Tarkista, että kylmälaitteesi eivät ole liian kylmiä: Jääkaapissa sopiva lämpötila on 2–6 astetta ja pakastimessa -18 astetta.

● Kun lämmität uunin, tee enemmän ruokaa kerralla ja hyödynnä myös jälkilämpö.

Katso lisää hyviä keinoja vähentää kodin sähkönkulutusta.

Hanki lisälämmönlähteitä ja säästä sähköä

Suoran sähkölämmityksen tai muun päälämmitystavan ohella omakotitaloa voi halutessaan lämmittää muillakin keinoilla. Suosittu ikiaikainen lämmitystapa on takka, joka nykyään varaavana versiona pitää sopivaa lämpöä yllä pitkään. Lisäksi takka on hyvä tunnelman luoja, ja elävän tulen katselu on hyvinkin rauhoittavaa. Ilmalämpöpumppu on edullinen investointi, jota käyttämällä voi alentaa lämmityskustannuksia. Ilmalämpöpumpulla voi myös viilentää asuntoa, mistä on suurta iloa kesähelteillä. Yksi vaihtoehto on hankkia omakotitalon katolle aurinkopaneelit. Niillä saa tuotettua osan käyttämästään sähköstä ja ylimääräisen sähkön voi myydä sähköyhtiölle.

Testaa, mikä sähkösopimus sopii sinun omakotitaloosi parhaiten