Mainos:

Vältä yleisiä virheitä lainanhaussa

 https://unsplash.com
https://unsplash.com

Lainaaminen on olennainen osa monen suomalaisen taloutta. Valitettavan moni kuitenkin ottaa lainan lukematta lainaehtoja tarkkaan ja pohtimatta perusteellisesti lainan sopivuutta omaan taloudelliseen tilanteeseen. Listasimme vinkit, joiden avulla lainanhaku sujuu turvallisesti ja kuluttajan etujen mukaisesti.

Aloita lainanhaku vertailulla

Lainavertailun unohtaminen on yksi tyypillisimmistä virheistä, joita lainanhakija voi tehdä. Lainan hakeminen ilman vertailua tarkoittaa, että haettu laina ei välttämättä ole edullisin vaihtoehto.

Lainavertailusivustot, kuten LoanScouter, ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina, sillä lainaakin haetaan nykyään paljon verkossa. LoanScouter vertaa lainat kuluttajan puolesta ilmaiseksi ja nopeuttaa lainanhakua vertailun osalta.

Lainojen vertailu ja kilpailutus auttavat lainanhakijaa selvittämään paremmin tarjolla olevat vaihtoehdot. Lainamarkkinat poikkeavat monista muista markkinoista siinä, että hinnat ja tarjoukset ovat varsin yksilöllisiä. Lainavertailu auttaa lainanhakijaa karsimaan tarpeettomat vaihtoehdot ja keskittymään realistisiin ja edullisimpiin tarjouksiin.

Jos lainoja ei kilpailuteta, saattaa lainanhakija todennäköisesti tyytyä oman pankkinsa ratkaisuihin. Oma pankki onkin usein hyvä ratkaisu, mutta vaihtoehdot kannattaa selvittää.

Lainojen kilpailutus vertailupalvelun kautta ei sido ottamaan lainaa, vaan sen avulla voi rauhassa tutkia eri vaihtoehtoja.

Selvitä kaikki lainan kulut etukäteen

Lainasopimus ja lainan eri kulut tulee aina lukea tarkasti läpi. Lainasopimusta ei tule koskaan allekirjoittaa ilman, että on lukenut myös sopimuksen pienet präntit.

Pankit tarjoavat lainapalveluitaan usein pienellä korkoprosentilla, jolla houkutellaan asiakkaita. Korko määritellään kuitenkin yleensä hakijan henkilökohtaisen riskiarvion mukaan, jolloin lopullinen korko näkyy vasta itse lainasopimuksessa.

Lisäksi lainan korko ei kerro kaikista lainan kuluista, vaan lainaan liittyy useita erilaisia kustannuksia. Siksi esimerkiksi nollakorkoiset lainat eivät suinkaan ole ilmaisia, vaan niistä voidaan maksaa esimerkiksi laskutuspalkkioita, tilinhoitokuluja ja muita maksuja.

Lainanhakijan tulisikin kiinnittää huomiota nimelliskoron sijasta lainan todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko on kehitetty juuri kuluttajan avuksi, jotta lainojen vertailu olisi helpompaa. Se sisältää lainan eri kulut, joita voivat olla esimerkiksi kuukausittaiset tilinhoitokulut.

Maksuaika on yhtä tärkeä kuin korko

Lainan tulee luonnollisesti aina maksaa takaisin sovittujen ehtojen mukaisesti sovitussa ajassa. Joskus lainatarve saattaa yllättää, jolloin lainapäätös tehdään liian hätiköidysti. Tämä voi olla kohtalokasta, jos myöhemmässä vaiheessa huomataan, että takaisinmaksu aiheuttaa ongelmia.

Takaisinmaksuaika onkin yksi oleellisimmista asioista, joka tulee laskea ja suunnitella realistisesti. Lainan lyhennyksen tulee sopia omaan kuukausibudjettiin niin, että laina-aikaa ei pitkitetä turhaan, mutta lyhennyksestä ei kuitenkaan koidu taloudellisia ongelmia. Jos laina on haettu liian harkitsemattomasti, saattaa takaisinmaksuvaiheessa kohdata vaikeuksia.

Pitkä laina-aika voi olla hyvä ratkaisu silloin, kun korko on erittäin matala. Samalla tulee varautua korkojen nousuun ja muutoksiin omassa elämäntilanteessa. Esimerkiksi eläkkeelle jääminen, työttömäksi joutuminen tai avioero ovat tilanteita, joissa maksukyky usein laskee.