Mainos:

Oletko lähdössä mökkikaupoille? Huomioi nämä asiat mökkilainan valinnassa

Oma paikka luonnon keskellä, mielellään laituri, ja ehdottomasti sauna, veden liplatus ja puiden humina ¬– niiden avulla jaksaa läpi pimeän loppuvuoden, kun kesä kääntyy syksyyn ja sitten talveen.

Moni suomalainen käy suvun mökillä, jota voi käyttää kolme tai neljäkin sukupolvea. Joskus yhteinen mökki voi käydä ahtaaksi, ja sijainti voi olla liian kaukana käyttömäärään nähden.

Valitse omaan talouteen sopiva laina

Mökin ostoa budjetoitaessa tulee ottaa huomioon, mitä mökiltä haluaa. Pitääkö sen olla iso vai pieni, järven vierellä vai vain sopivan lyhyen matkan päässä järveltä? Kuinka paljon modernin elämän mukavuuksia mökille haluaa? Nämä vaikuttavat hintaan, ja mökkilaina voikin paisua suureksi.

Jos mökki on vaatimaton tai säästöjä on jo tallella niin paljon, että suurimman osan hinnasta voi maksaa omasta taskusta, pienikin laina voi riittää. Pientä lainaa voi hakea myös vakuudettomasti tai vakuudellisesti tiettyyn rajaan asti kuluttajaluottona. Pientä vakuudetonta lainaa voi käyttää myös asuntolainan käsirahana, mutta ratkaisu kannattaa aina sopia oman pankin kanssa, jotta vakuudeton laina ei vaikuta negatiivisesti luottokelpoisuuteen.

Matchbanker-lainavertailu on ilmainen vertailupalvelu, jonka kautta voit verrata niin pieniä kuin suuriakin lainoja mökin hankkimiseen.

Onko mökki sijoitus?

Parhaimmassa tapauksessa mökistä tulee kuin perheenjäsen; pahimmassa tapauksessa aikaa ei riitäkään sen hoitamiseen ja se tulee antaa jonkun toisen hoivaan – ehkä voitollakin, riippuen mökkimarkkinoiden heilahteluista.

Talon hankkiminen ei aina ole taloudellisesti kannattava sijoitus, mutta mökin hankkiminen on sijoitus omaan hyvään oloon. Kaupunkilainen ei pääse pihatöihin tai kalareissulle yhdeksään kuukauteen vuodessa. Lyhyt kesä saa kantaa koko loppuvuoden harteillaan. Sillä on arvoa, joka ylittää rahan arvon.

Kiinteistövälittäjä avuksi mökkikaupoille

Jos mökki on erityisen halpa, se luultavasti ei ole parhaassa mahdollisessa kunnossa. Siinä tapauksessa lopullinen hinta remonttien ja lupatarkastusten jälkeen voi olla jopa suurempi kuin kalliimman mökin. Aina voi tulla eteen yllätyksiä, mutta niitä voi myös välttää harkitsemalla tarkkaan vaihtoehdot ja myös korjaamalla nopeasti mahdolliset rakenteelliset viat.

Mökin hinnan lisäksi on otettava huomioon ylläpidon, lupien ja talvikunnostuksen hinta, ja suhteuttaa ne myös otetun lainan takaisinmaksuihin.

Kiinteistönvälittäjä osaa hakea juuri sinun toiveidesi mukaisen mökin ja myös antaa vinkkejä siitä, mihin mökin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Onko kaivo tarkistettu? Onko luvat kunnossa? Onko itse rakennus käynyt läpi turvatarkastuksen? Loma-asuntojen ei tarvitse täyttää kaikkia samoja vaateita kuin pääasunnon, mutta on syytä olla tiedossa näistä asioista siltä varalta, että edessä tulee olemaan lähivuosina remonttitarvetta.