Mainos:

Koulutus tuo lisää luotettavuutta kiinteistökauppaan

Varatuomari Kia Köhler käy säännöllisesti kouluttamassa Turun Huoneistomarkkinoiden kiinteistönvälittäjiä.
Varatuomari Kia Köhler käy säännöllisesti kouluttamassa Turun Huoneistomarkkinoiden kiinteistönvälittäjiä.

Kiinteistönvälittäjien koulutus ennaltaehkäisee virheiden riskiä asuntokaupassa

Tällä hetkellä eletään hurjaa aikaa kiinteistönvälitysalalla. Koronapandemian mylläämillä markkinoilla myytävistä asunnoista on paikoin huutava pula.

Etenkin omakotitalot ovat erittäin kysyttyjä. Kun vauhti asuntomarkkinoilla kasvaa, virheetkin lisääntyvät.

Mutta virheitä voi ennaltaehkäistä koulutuksella, ja juuri tämän linjan on Turun Huoneistomarkkinat valinnut onnistuneesti.

-Kiinteistönvälittäjien säännöllisellä koulutuksella virheiden mahdollisuus pienenee olennaisesti, Huoneistomarkkinoiden kiinteistönvälittäjä Arto Koski kertoo.

Koko henkilöstön koulutukset ovat odotettuja tilaisuuksia oppia uutta ja virkistää vanhaa tietoa.
Koko henkilöstön koulutukset ovat odotettuja tilaisuuksia oppia uutta ja virkistää vanhaa tietoa.

Virheistä opitaan

Arto Koski kertoo, että asunnon myyjät ja ostajat toimivat rehellisesti niiden tietojenja tuntemuksien varassa, mitä heillä kaupan kohteena olevasta asunnosta on.

- Asiakkkaat eivät jätä olennaisia asioita kertomatta tahallaan, vaan valtaosa virheistä tapahtuu sen takia, että kaupan osapuolet eivät ole ymmärtäneet, että heidän tulee antaa tietyt tiedot. Välittäjä on tällaisessa tilanteessa erittäin tärkeässä asemassa, että hän osaa kysyä osapuolilta nämä tarvittavat tiedot.

Välittäjän vastuu on viimeisten vuosien aikana lisääntynyt kiinteistökaupan alalla merkittävästi.

- Välittäjällä on viime kädessä myös taloudellinen vastuu, jos oikeuteen asti mennään.

Koulutuksessa käymme läpi Suomen asuntokaupan tuoreimpia oikeustapauksia, joissa välittäjälle on koitunut isot korvausvastuut kun on esimerkiksi myyty väärillä pinta-alatiedoilla kiinteistöä.

Oikeustapauksissa on yllättävän paljon pinta-alavirheistä johtuneita tapauksia, joissa välittäjä on laiminlyönyt selonottovelvollisuutensa.

- Opimme asuntokauppojen virhetapauksista, kun käymme läpi hovioikeuden ja korkeimman oikeuden päätöksiä, Arto Koski jatkaa.

Varatuomari Kia Köhler kertoo, että kiinteistönvälittäjien koulutusvähentää kaupassa tapahtuvien virheiden riskiä.
Varatuomari Kia Köhler kertoo, että kiinteistönvälittäjien koulutusvähentää kaupassa tapahtuvien virheiden riskiä.

Varatuomari Kia Köhler Lakiasiaintoimisto Palo & Co Oy:stä on erikoistunut kiinteistökaupan ongelmiin ja virheisiin ja hän pitää koulutuksia Turun Huoneistomarkkinoiden kiinteistönvälittäjille.

Hänen mukaansa kiinteistönvälittäjän yleisimmät virheet liittyvät myyntikohteen pintaalaan ja kuntoon, rakennuslupiin, kaavaan, ympäristöön, tuleviin korjauksiin sekä lainaosuuksiin. Näihin liittyvistä virheistä aiheutuu väistämättä riitoja.

- Riidat ovat vuodesta toiseen samoista aiheista. Siksi on tärkeää olla perillä uusista oikeudenkäyntitapauksista ja millaisia linjauksia oikeus on tehnyt.

Kia Köhlerin sanoma asiakkaalle on se, että viimeiseen asti kannattaa pyrkiä sovittelemaan asuntokaupassa ilmenneitä ongelmia.

- Kiinteistökauppaan liittyvät oikeudenkäynnit ovat toisinaan arvaamattomia, ne voivat kestää pitkään ja ovat monella tapaa kuluttavia. Ja kalliita.

Köhlerin mukaan koronavuosi on tuonut mukanaan asuntojen etäesittelyn, joka voi aiheuttaa omat ongelmansa viiveellä.

- Olen sitä mieltä, että ostajan pitäisi käydä tutustumassa kohteeseen. Kuvien ja videoiden perusteella ei saa samaa käsitystä. Välittäjän täytyy tietenkin käydä paikan päällä, hän ei voi tehdä katselmusta etänä.

Köhlerin mukaan ammattitaidon ylläpitäminen koulutuksen avulla on olennaisen tärkeää alati muuttuvalla kiinteistönvälitysalalla.

- Säännöllinen koulutus lisää välittäjän luotettavuutta ja asiantuntijuutta merkittävästi.

Huoneistomarkkinat Oy LKV

Yliopistonkatu 30, Turku

02 277 1500 joka päivä 8-20

huoneistomarkkinat.com