Mainos:

Neljä hyvää syytä yhdistää lainat

Suomalaisilla on enenevässä määrin kulutusluottoja, osamaksusopimuksia ja muita luottoja. Lainan tai luoton saakin nykyään nopeasti internetistä. Useat pienet lainat ovat kuitenkin yleensä melko kalliita, minkä vuoksi monet päättävät yhdistää lainat. Tässä artikkelissa esittelemme neljä hyvää syytä lainojen yhdistämiseen.

Nykyään rahan lainaaminen on hyvin nopeaa, yksinkertaista ja kätevää. Parhaimmillaan hakemansa lainan saa jo samana päivänä tililleen. Kaukana on siis ajat, jolloin lainan saamiseen kuluttajan tuli ensin varata pankista aika, sitten suunnata lainaneuvotteluihin ja kahvittelun lomassa vakuuttaa pankki omasta lainakelpoisuudestaan.

Ehkä juuri lainan saamisen helppouden takia monella suomalaisella onkin nykyään useita lainoja. Lainarahaa ovat varsinaisten lainojen lisäksi myös luottokortit ja osamaksut. Lainat yhdistämällä kuluttaja maksaa vanhat velat pois ja lyhentää sen sijaan yhtä suurempaa lainaa, jolla on pienempi korko ja muut kulut.

Lainojen yhdistäminen ei ole tietenkään ratkaise tai poista velkoja, mutta se voi auttaa hallitsemaan taloutta. Yhdistelylainat kannattaa vertailla esimerkiksi Matchbanker.fi -palvelun avulla. Palvelun avulla voit verrata lainoja ja löytää sopivimman.

Listasimme neljä etua, joita yhdistelylaina voi tuoda.

1. Yhdistelylaina mahdollistaa pienemmät lainakulut

Useiden lainojen yhdistäminen tarkoittaa pienten lainojen korvaamista suurella lainalla. Pienissä lainoissa korkoprosentti on lähes poikkeuksetta korkeampi kuin suurissa, joten voit säästää yhdistelylainan avulla selvää rahaa suuriakin määriä. Säästösumma riippuu yhdisteltävien lainojen summista ja niiden korkoprosenttien erotuksesta uuden yhdistelylainan tai järjestelylainan korkoprosenttiin. Mikäli lainoja on useita, pelkät tilinhoitokulut aiheuttavat merkittävän menoerän. Jos lainoja on vain yksi, ei tilinhoitokulujakaan tarvitse maksaa kuin yhdestä lainasta.

Ennen yhdistelylainan varsinaista hakemista kannattaa kuitenkin käydä läpi vanhojen lainojen ehdot. Joissakin lainoissa saattaa olla purkupykäliä, jotka tuovat lisäkustannuksia. Kaikki kustannukset kannattaa laskea ja verrata yhdistelylainan kokonaishintaan, jotta tiedät tarkalleen, kuinka paljon säästät.

2. Kuukausierän koon voi neuvotella

Jos eri lainoja on paljon, saattaa olla, että lainojen kuukausittaiset kokonaiskustannukset ovat nousseet korkeiksi. Lainoja yhdistäessä on mahdollista myös neuvotella maksuaikaa pidemmäksi ja sitä myöten yksittäistä maksuerää pienemmäksi. Tällöin luonnollisesti lainan kokonaiskustannukset nousevat, joten vaihtoehtojaan kannattaa harkita huolella. Uudesta lainasta neuvotellessa on myös mahdollista sopia esimerkiksi säännöllisistä maksuvapaista tai lyhennysvapaista kuukausista.

3. Yhtä lainaa on paljon helpompi hallinnoida

Yleensä eri lainat on haettu ja saatu pitkän aikavälin aikana ja niiden ehdot vaihtelevat. Eräpäivät saattavat olla ripoteltuina kuukauden eri päiville, joissakin lainoissa on sovittu mahdollisesti lyhennysvapaita tai maksuvapaita kuukausia ja luonnollisesti maksuerien summat vaihtelevat. Välttämättä kaikkia lainoja ei edes makseta kuukausittain.

Lainoista perillä pysyminen saattaa olla haastavaa ja jonkun lainan eräpäivä saattaa pahimmillaan unohtua. On huomattavasti yksinkertaisempaa hallinnoida yhtä lainaa, kuin useita. Tämän jälkeen on ainoastaan yksi eräpäivä ja yksi maksettava summa. Yksittäinen summa helpottaa huomattavasti myös kuukausittaista budjetointia ja muuta rahankäytön suunnittelua.

4. Yhdistelylainan voi ottaa puolison kanssa

Yhdistelylainan etu ei ole pelkästään siinä, että sillä voi yhdistää omat lainat yhden lainan alle. Jos pariskunnan molemmilla osapuolilla on useita lainoja, puolisot voivat halutessaan yhdistää yhdistelylainalla kaikki lainansa. Siten on usein mahdollista saada entistäkin pienempi korko. Lainat voi yhdistää rinnakkaishakijan kanssa, vaikka ei olisikaan naimisissa. Tällöin tietysti vaaditaan suurta luottamusta, sillä toisen maksukyvyttömyys vaikuttaa toiseenkin osapuoleen negatiivisesti.