Mainos:

Kulutusluottojen vertailu säästää rahaa korkokaton aikanakin

Kulutusluotto on lainaa, joka on nimensä mukaisesti tarkoitettu kuluttamista varten. Kulutusluottoja kannattaa aina vertailla, jotta löytää edullisimman ja itselleen sopivimman luoton. Keräsimme vinkit lainojen vertailuun ja siihen, miten väliaikaista korkokattoa kannattaa hyödyntää.

Kulutusluoton yleisimpiä käyttötarkoituksia ovat arjen hankinnat, kuten kodin remontointi tai auton hankkiminen. Nimi kulutusuotto toimii käytännössä yleisnimityksenä kuluttamiseen suunnatuille lainoille.

Kulutusluottoja voi hakea kaikki kotimaassa toimivista pankeista ja rahoitusyhtiöistä. Lainojen suuruus vaihtelee muutaman satasen ja kymmenien tuhansien eurojen välillä.

Lainavertailu on olennaista kulutusluottoa hakiessa, sillä niiden koroissa ja lainakuluissa on huomattavia eroja 10 % korkokatosta huolimatta.

Vakuudellinen ja vakuudeton kulutusluotto

Vakuudellisessa kulutusluotossa luotonhakija antaa pankille vakuuden. Vakuudella taataan, että pankki voi muuttaa maksamattoman erän rahaksi. Jos luotonhakija ei siis syystä tai toisesta pysty maksamaan erää takaisin, voi pankki muuttaa vakuutena olevan auton tai osakesalkun rahaksi. Tällä taataan myös pieni luottotappion riski, mikä tekee vakuudellisesta lainasta aina vakuudetonta kulutusluottoa edullisemman.

Luottoja voidaan hakea myös vakuudettomana. Vakuudettoman lainan etuja ovat sen saamisen nopeus ja helppous, sillä vakuudettoman lainan tarkoitusperiä ei tarvitse selvittää lainanantajalle. Vakuudettoman lainan huono puoli vakuudelliseen verrattuna on kuitenkin suurempi korko. Siksi vakuudettomat lainat sopivat parhaiten lyhyeen, mutta tärkeään käyttötarkoitukseen ja nopeasti pois maksettaviksi.

Kulutusluottojen säätely väliaikaisella korkokatolla

Kulutusluottojen lainsäädäntöön on asetettu uusi väliaikainen korkokatto, joka asettaa kulutusluotoille korkeintaan 10 % koron. Korkokatto on voimassa vain vuoden 2021 syyskuun loppuun asti, ellei hallitus päätä jatkaa sitä.

Tämän jälkeen voimaan astuu pysyvä 20 % korkokatto. Lisäksi lainasta aiheutuvat muut kulut saavat olla korkeintaan 150 euroa.

Korkokatoilla ja muilla rajoituksilla halutaan suojella kuluttajia ja rajoittaa rahoitusyhtiöitä, joiden tavoitteena on tarjota korkeakorkoisia pienlainoja. Moni pieni rahoituslaitos onkin joutunut lopettamaan toimintansa pysyvästi tai väliaikaisesti korkokaton vuoksi.

Osa suurimmista rahoitusyrityksistä on kuitenkin alkanut myöntää yhä suurempia luottoja, joiden ominaisuuksina usein ovat pidemmät takaisinmaksuajat ja matalammat korkotasot. Rahoitusyhtiöiden voittomarginaalit supistuvat korkokaton ansiosta, mikä johtanee kulutusluottojen tiukempaan myöntämiseen ja näin ollen yhtiöiden pitää selvittää aiempaa tarkemmin lainanhakijan todellisista taustoista ja maksukyvystä. Tällä tavoin rahoitusyhtiöt ovat uudistuksen myötä siirtyneet perinteisiä pankkeja lähemmäksi.

Kuluttajalle korkokatto merkitsee aiempaa suurempaa turvaa lainanottoon. Lisäksi, jos kuluttaja on ottanut lainoja ennen väliaikaisen korkokaton voimaan astumista, kannattaa nämä lainat maksaa pois uudella halvemmalla lainalla. Näin kuluttaja voi säästää rahaa lainakuluissaan.

Lainojen vertailu auttaa löytämään sopivimman koron ja maksuajan

Koska erilaisia kulutusluottoja tarjotaan korkokatosta huolimatta lukuisten toimijoiden puolesta, on niiden vertaileminen kannattavaa ja suotuisaa lainanhakijan näkökulmasta. Vertailemalla eri kulutusluottoja saa paremman kokonaiskuvan mahdollisista lainoista, joista voi löytää mahdollisesti tarpeisiisi sopivimman lainan.

Kulutusluottojen vertailu ei sido lainanhakijaa mihinkään, mutta se tarjoaa tilaisuuden tarkastella rauhassa jokaisen lainaa tarjoavan pankin ja rahoitusyhtiön lainoja ja ehtoja. Vertailusivustot antavat tarkat tulokset lainanhakijan mahdollisuuksista etukäteen täytettyjen taustatietojen perusteella.

Lainat ja niiden ehdot voivat poiketa suurestikin toisistaan, joten vertailemalla kulutusluottoja pystyy parhaiten selvittämään itsellesi parhaimman lainan. Lisäksi useampien tarjouksien vertailu ja kartoittaminen kannattaa. Vaikka kuluttaja ei täyttäisi tietyn pankin ehtoja, voi toinen pankki silti antaa lainatarjouksen.