Mainos:

Perheidylli löytyi Paraisilta

Nawras Odda
Lähellä ihan kaikkea. Soinela-Hukkilan perhe nauttii luonnon läheisyydestä ja palvelujen toimivuudesta saaristokotikunnassaan
Lähellä ihan kaikkea. Soinela-Hukkilan perhe nauttii luonnon läheisyydestä ja palvelujen toimivuudesta saaristokotikunnassaan

Paraisten keskusta on kävelymatkan päässä, mutta omakotitalon suojaisassa pihassa vallitsee oma rauha. Riku Soinela ja Vappu Hukkila ovat asuneet Paraisilla kohta kolme vuotta. Aikaisemmin Helsingin keskustassa asunut aktiivinen pariskunta alkoi perheen kasvaessa kaivata lisää tilaa ympärilleen. Haaveissa oli koti isolla pihalla, jonne mahtuisi oma skeittiramppi ja jossa olisi tilaa myös koiralle.

- Olen itse alun perin Paraisilta, vaikka olenkin välillä kierrellyt maailmaa ja asunut Helsingissä yli 10 vuotta. Kesälomareissulla saaristossa saatiin idea, että koti voisi löytyä Turun seudulta, Vappu kertoo.

Kriteereinä oli jo mainittu oma piha, vanha talo ja luonnon läheisyys. Paraisilta löytyi 1920-luvulla rakennettu puutalo ja iso tontti piharakennuksineen. Vanha talo remontoitiin raikkaaksi sisältä ja remontin loppusuoralla paljastunut putkivuoto vauhditti remonttia entisestään.

- Olin viimeisilläni raskaana ja remontti valmistui juuri ennen poikamme syntymää. Emme olleet suunnitelleet remontoivamme ihan niin ripeällä aikataululla, mutta toisaalta nyt se on tehty, Vappu toteaa.

Elämä on asettunut uomiinsa nopeasti, eikä muutto pääkaupunkiseudulta pieneen saaristokaupunkiin tunnu pariskunnasta dramaattiselta. Päinvastoin - arkeen on tullut uudenlaista elämänlaatua:

- Iso koti pihoineen verrattuna pieneen kaksioon Helsingin keskustassa luo aika upeat mahdollisuudet moneen tekemiseen ja tutkimiseen niin itselle kuin lapselle. Ollaan myös lähellä isoja kaupunkeja ja ystävät pääsevät usein viikonloppukylään, eikä silti tunnu ahtaalta. Vieraiden tullessa tulee sellainen mukava mökkeilyfiilis, Riku kuvailee.

Nawras Odda
Aktiivista perhe-elämää Paraisilla. Riku Soinela ja Vappu Hukkila nauttivat rennosta arjesta.
Aktiivista perhe-elämää Paraisilla. Riku Soinela ja Vappu Hukkila nauttivat rennosta arjesta.

Rentoa arkea

Varhaiskasvatuksessa työskentelevä Vappu arvostaa ennen kaikkea arjen sujuvuutta ja elämään tullutta rentoutta.

"Kesälomareissulla saaristossa saatiin idea, että koti voisi löytyä Turun seudulta."

- Iltapäivällä on ihanaa, kun ei töistä tullessa tarvitse kellottaa tekemistä harrastuksiin. Voidaan jäädä pihalle touhuamaan, lähteä pyöräilemään tai metsään ihan fiiliksen mukaan. Kaikki on helposti ulottuvilla ja välillä on kiva myös avata telkkari ja röhnöttää hetki sohvalla. Tai lämmittää vaikka pihasauna.

Lähiympäristö tarjoaa hyvät puitteet perheen yhteisiin harrastuksiin boulderointiin ja skeittaamiseen. Riku ja Vappu ovat rakentaneet skeittirampin piharakennukseen ja talvella takapiha muuntautui lumilautailumäeksi hyppyreineen. Tekemistä melkein 100-vuotiaassa hirsitalossa ja puutarhassa riittää ja kun perheen taaperokin on kiinnostunut kotona touhuamisesta, ei vapaa-ajan ongelmia ole.

Luontevasti kaksikielinen

Joensuusta kotoisin oleva Riku totesi heti muutettuaan Paraisille, että kaupungissa kaksikielisyys on läsnä kaikkialla ja suomeksi pärjää joka paikassa. Perheen nuorimmainen on sopeutunut hyvin ruotsinkieliseen päiväkotiin, vaikka kotona puhutaan pelkästään suomea. Kaksikielisyys toimii Paraisilla luontevasti, vanhemmat toteavat.

- Meidän lapsiperheen arkea on tukenut hyvin Paraisten toimivat peruspalvelut, kuten terveydenhuolto ja kaksikielinen varhaiskasvatus. On myös ihanaa, että Paraisilla on hyviä ja viihtyisiä ravintoloita. Edelleenkin tulee välillä kiitollisuus siitä, että saadaan asua kuin mökillä ja silti lähellä kaikkea.

Lisätietoa Paraisilla asumisesta ja asukasvideoita: oikeapienikaupunki.fi