Mainos:

Mikäli ulkoallas on ollut mietinnässä, kannattaa toimia heti!

Jussi Hietikko
K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto odottaa kuluvan vuoden olevan yhtä hurja ulko-altaiden myynnin suhteen kuin viime vuosikin oli.
K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto odottaa kuluvan vuoden olevan yhtä hurja ulko-altaiden myynnin suhteen kuin viime vuosikin oli.

Sähköllä lämmitettävän altaan käyttökulut ovat noin euro päivässä. Monen sähkölasku on jopa pienentynyt sen takia, että saunaa ei lämmitetä entiseen malliin.

Koronavuosi vauhditti ulkoporealtaiden ja paljujen myyntiä ympäri Suomea, ja näin kävi myös K-Rauta Kuninkojassa, joka on jo vuosia ollut Suomen suurimpia ulkoaltaiden myyjiä.

- Näyttää siltä, että tämä vuosi tulee olemaan vähintään yhtä hyvä kuin edellinen, veikkaan jopa parempaa, K-Rauta Kuninkojan kauppias Sami Aalto pohtii.

Ulkoaltaiden suosion syyksi hän arvioi sitä, että viimeisen vuoden aikana suomalaiset ovat panostaneet kotona viihtymiseen ja ajatus omasta kylpylästä kotipihalla sopii siihen hienosti.

Vaikka altaat ovat jo yleistyneet, niihin liittyy vielä paljon kysymyksiä.

Altaissa tarjolla on sähkökäyttöisiä ulkoporealtaita tai perinteisesti puukamiinalla lämpeäviä paljuja. Mikä on se oikea omaan tarpeeseen? Miten se asennetaan? Onko niitä vaikea käyttää?

- Autamme aina oikean altaan valinnassa ja opastamme asiakkasta niin selkeillä ohjeilla, että asentaminen ja käyttö on todella helppoa. Meillä on myös asennuspalvelu, jos ei halua tai ehdi asentaa itse allasta. Hankinnan rahoitukseenkin löytyy apua.

Vuosi sitten Katri Kuusivaara-Lehdon perhe hankki kotinsa terassille sähkölämmitteisen ulkoaltaan.

Altaan hankintaa oltiin mietitty 3-4 vuotta, mutta koronapandemian myötä päätös sinetöityi.

K-Rauta Kuninkojasta löytyi perheelle juuri sopiva allas ja kolmen viikon kuluttua se oli kovassa käytössä.

- Saunaa ei lämmitetä niin usein kuin ennen, koska tämä on niin paljon nopeampaa. Työpäivän tai lenkin jälkeen on todella rentouttavaa pulahtaa poreisiin.

Vuoden aikana altaan huollosta on tullut rutiinia, vaikkei varsinaisia huoltotehtäviä paljoa olekaan. Kuusivaara-Lehto kertoo, että käytännössä huoltotyöt tarkoittavat viikottaista klooritabletin lisäämistä ja pH-arvon seuraamista.

Vesi vaihdetaan altaaseen pari kertaa vuodessa.

- Täytyy sanoa, että tämä on juuri sellainen hankinta, mistä jälkeenpäin on miettinyt, että miksi tätä ei aikaisemmin tullut hankittua.

Katri Kuusivaara-Lehdon perhe käyttää kotinsa ulkoallasta lähes päivittäin. Allas on ollut käytössä vuoden ajan.
Katri Kuusivaara-Lehdon perhe käyttää kotinsa ulkoallasta lähes päivittäin. Allas on ollut käytössä vuoden ajan.

Moni rentouttavasta kylvystä unelmoiva puntaroi sähköisen ja puilla lämpenevän altaan välillä.

Perinteisempi kamiinalla varustettu palju asennetaan useimmiten kesämökille, jossa lämmittämiseen on enemmän aikaa kuin kotona.

Paljun lämmittämiseen kuluu 2-3 tuntia. Lämmittämisen lomassa voikin tehdä muita mökkihommia tai uppoutua vaikkapa kirjaan.

- Moni tykkää siitä paljun lämmittämisen kiireettömyydestä, puiden lisääminen ja veden lämmön mittailu on jo oma rentouttava valmistautumisriitti illan kylpyhetkeen, Sami Aalto kuvailee.

Tässä onkin selvin käytännön ero sähkölämmitteisen ulkoporealtaan kanssa. Se on samantien valmis.

- Lenkin jälkeen on mukava nostaa kansi pois ja pulahtaa lämpimään altaaseen. Laittaa vielä hieronnan päälle niin arjen kiireet jäävät hetkessä taakse, Aalto kertoo omista kokemuksistaan.

Myös hänellä ulkoporeallas on samalla tavalla valmiina vuoden ympäri.

Poreilla ja hieronnoilla varustettu Cello-allas kruunaa kotiterassin.
Poreilla ja hieronnoilla varustettu Cello-allas kruunaa kotiterassin.

Sami Aallon mukaan monet asiakkaat ovat kertoneet käyttävänsä sähkölämmitteistä ulkoporeallasta useamman kerran viikossa sen helppouden ja nopeuden takia.

Peruskokoisen ulkoporealtaan sähköstä, vedenvaihdosta, suodattimista ja kemikaaleista muodostuvat ylläpitokustannukset ovat noin euron päivässä.

K-Rauta Kuninkoja myy suomalaisten valmistajien Novitekin ja Kiramin kylpypaljuja ja ulko-altaita. Molempien valmistajien tuotteilla on suomalaisesta laatutuotteesta kertova Avainlippu-tunnus.

- Novitekit valmistetaan Salossa ja Kiramit Sastamalassa eli kyse on oikeastaan varsinaissuomalaisesta lähituotteesta. Suomalainen allas on juuri Suomen olosuhteisiin valmistettu. Pakkaskestävyys ja energiatehokkuus on tuontialtaita parempi ja tuotetuki varaosineen löytyy läheltä. Lisäksi nämä valitsemalla työllistetään suomalaisia, Aalto muistuttaa.

Molemmat kotimaiset valmistajat tekevät myös K-Raudan suositulle omalle Cello-tuotemerkille ulkoaltaita ja paljuja.

- Oman Cello-merkin malliemme kertavalmistussarjat ovat suuria ja näin olemme näihin saaneet näihin tehtaan yksittäistilauksesta räätälöiden valmistettavia malleja edullisemmat hinnat. Teknisesti Cello merkin altaat ovat aivan samoja kuin Novitekin ja Kiramin muutkin mallit, hinta vain on edullisempi.

K-Rauta Kuninkojan henkilökunta neuvoo asentamisen lisäksi myös kaikessa, joka liittyy ulkoaltaiden käyttöön ja kaupasta löytyvät kaikki hoitoon tarvittavat tuotteet, esimerkiksi kemikaalit, puhdistusaineet ja vaihtosuodattimet.

Ulkoporealtaan käyttö on kuitenkin varsin helppoa, sillä esimerkiksi veden puhdistuskeinot- ja materiaalit ovat kehittyneet paljon viimeisten vuosien aikana.

- Ulkoporealtaan hoitoon riittää yleensä kerran viikossa tehtävä tarkistus, kemikaalin lisäys ja suodattimen huuhtelu. Hommaan riittää 5 minuuttia. Hyvin hoidetussa altaassa vettä ei tarvitse vaihtaa kuin pari kertaa vuodessa, Sami Aalto arvioi.

Moni valitsee kesämökille puulämmitteisen, Suomessa valmistetun paljun. Kuvassa Kiramin suosittu malli.
Moni valitsee kesämökille puulämmitteisen, Suomessa valmistetun paljun. Kuvassa Kiramin suosittu malli.

Puulämmitteisissä paljuissa vesi yleensä täytetään ennen lämmitystä ja tyhjennetään kylvyn jälkeen. Näihinkin saa nykyisin kemikaaleja ja suodattimia, joilla niidenkin vesi saadaan pysymään puhtaana ilman veden vaihtamista pienellä hoidolla jopa viikkoja.

- Vaikka tehtaat ovat tehneet talvella altaita varastoon ja valmistus pyörii nytkin kolmessa vuorossa, oma arvioni on, että toimitusajat venyvät kesää kohti. Voi olla, ettei tänäkään vuonna altaita tule riittämään ihan kaikille halukkaille. Mikäli ulkoallas on ollut mietinnässä, kannattaa toimia heti, Aalto opastaa.

Kuninkojan K-Raudan myymälässä allasmallit ovat esillä ja voit tutustua niihin myös verkkokaupassa www.k-rauta.fi.